Lipaza

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Lipaza este produsă în celulele acinare pancreatice și este responsabilă pentru hidroliza esterilor glicerolului cu acizi grași cu lanț lung insolubili în apă. Măsurarea lipazei serice și plasmatice este utilizată exclusiv pentru investigarea bolilor pancreatice, de obicei a pancreatitei. Valorile lipazei serice pot fi crescute în cazul pancreatitei acute, a episoadelor acute de pancreatită cronică și pancreatită obstructivă, înregistrându-se niveluri de până la 80 de ori mai mari decât limita superioară de referință pentru inflamația gravă acută a pancreasului. Cu toate acestea, rețineți că distrugerea severă a celulelor acinare în stadiile avansate ale pancreatitei cronice duc la o reducere a cantității de enzime care intră în circulație. Prin urmare, creșterea marginală sau stagnarea valorilor lipazei este neobișnuită în această boală. În cazul sindromului acut din cadranul abdominal superior, hiperlipazemia de până la 5 ori mai mare față de limita superioară de referință poate fi observată în cazul ulcerului duodenal, al diverticulului duodenal, colecistitei și obstrucției intestinale (ileus), în care este implicat pancreasul. Nivelurile lipazei sunt crescute și în cazul insuficienței renale, în special în situațiile în care este necesară dializa. Investigarea tractului biliar prin pancreatografie endoscopică retrogradă sau tratamentul cu opiacee poate duce, de asemenea, la creșterea valorii lipazei serice. Ușoare creșteri sunt frecvente și în cazul pacienților care suferă de cetoacidoză diabetică, hepatită virală, parotidită epidemică, tifos abdominal și sarcoidoză, din cauza implicării pancreasului.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser sau plasmă heparinizată.

Produs stabil în ser și plasmă timp de 3 săptămâni, dacă este depozitat la temperaturi cuprinse între 2 și 8°C și timp de 7 zile, dacă este depozitat la temperaturi cuprinse între 15 și 25°C. Probele lipemice și icterice trebuie evitate.

3. METODA:

Spectrofotometrica

4. VALORI DE REFERINTA:

Adult: < 67 U/L (< 1,12 μkat/L)

Copii:

< 1 an 0–8 U/L (0–0,13 μkat/L)

1–9 ani 5−31 U/L (0,08–0,52 μkat/L)

10–18 ani 7−39 U/L (0,12–0,65 μkat/L)

Valorile preconizate pot varia în funcţie de vârstă, sex, tip probă, dietă şi localizare geografică. Fiecare laborator trebuie să verifice transferabilitatea valorilor preconizate propriei sale populaţii şi, dacă este necesar, să determine propriul interval de referinţă conform bunelor practici de laborator. În scopuri de diagnostic rezultatele trebuie să fie evaluate mereu împreună cu antecedentele medicale şi alte rezultate.

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top