Antistreptolizina O (ASLO)

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Streptococul de grup A este cea mai frecventă cauză a infecțiilor bacteriene la oameni, fiind implicat în boli precum febra reumatică acută, glomerulonefrita acută, faringita acută, sinuzita, pneumonia, scarlatina septică, cangrena și limfangita. Streptolizina O este o hemolizină produsă de streptococii de grup A. În cazul persoanelor sănătoase, streptolizina O acționează ca o proteină antigen, care determină în organismul pacientului un răspuns imun. Titrele cresc încă din prima săptămână și ating valori maxime după 3–6 săptămâni de la infectare. Dacă nu există complicații sau reinfectare, titrul ASO va scădea de obicei la nivelurile dinaintea infectării într-un interval de 6–12 luni.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser: stabil timp de 8 zile dacă este păstrat la temperaturi cuprinse între 2 și 8°C și 2 zile dacă este păstrat la temperaturi cuprinse între 15 și 25°C.

3. METODA:

Imunoturbidimetrica

4. VALORI DE REFERINTA:

Adulţi: ≤ 200 IU/mL

Copii: ≤ 150 IU/mL

Valorile preconizate pot varia în funcţie de vârstă, sex, tip probă, dietă şi localizare geografică. Fiecare laborator trebuie să verifice transferabilitatea valorilor preconizate propriei sale populaţii şi, dacă este necesar, să determine propriul interval de referinţă conform bunelor practici de laborator. În scopuri de diagnostic rezultatele trebuie să fie evaluate mereu împreună cu antecedentele medicale şi alte rezultate.

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top