Proteina C reactiva (CRP)

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Proteina C reactiva (CRP) este o proteină de fază acută sintetizată de ficat ca urmare a eliberării citokinelor, cum ar fi interleukina-6. CRP prezintă creșteri dramatice ale concentrației în urma inflamațiilor acute și cronice care pot însoți infecțiile bacteriene, cel mai puternic stimul al producerii de CRP; bolile complexe autoimune sau imune; necroza și afecțiunile maligne tisulare; infarcul miocardic; și trauma. Creșterea apare la 24–48 de ore, iar nivelul poate fi de 2000 de ori mai mare decât nivelul normal. În multe cazuri variațille nivelului de CRP plasmatic precedă variațiile simptomelor clinice. Gradul de creștere al nivelului de CRP reflectă masa sau activitatea din țesutul inflamat, iar inflamația acută sau infecția este corelată cu activitatea bolii. Deoarece creșterea este nespecifică, boala nu poate fi interpretată fără istoric clinic complet și chiar și atunci numai prin comparație cu valori anterioare. O creștere semnificativă a nivelului de CRP indică în general faptul că terapia este ineficientă. Nivelurile normale de CRP nu exclud prezența unor ușoare inflamații acute localizate sau a unor boli cronice, cum ar fi LES (lupus eritematos sistemic) și colita ulceroasă.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser și plasmă heparinizată: stabil în ser și plasmă timp de 2 luni, dacă este depozitat la temperaturi cuprinse între 2 și 8°C și timp de 11 zile, dacă este depozitat la temperaturi cuprinse între 15 și 25°C.

3. METODA:

Imunoturbidimetrica

4. VALORI DE REFERINTA:

Ser – Adult: Limita superioară este de 5 mg/L

Valorile preconizate pot varia în funcţie de vârstă, sex, tip probă, dietă şi localizare geografică. Fiecare laborator trebuie să verifice transferabilitatea valorilor preconizate propriei sale populaţii şi, dacă este necesar, să determine propriul interval de referinţă conform bunelor practici de laborator. În scopuri de diagnostic rezultatele trebuie să fie evaluate mereu împreună cu antecedentele medicale şi alte rezultate.

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top