Testosteron

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Testosteronul la bărbați este secretat de celulele Leydig adulte şi este controlat în principal de hormonul luteinizant (LH). Cea mai mare parte a testosteronului seric este legată de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG), dar există de asemenea legată slab de albumină, precum şi în stare liberă. Un nivel anormal de scăzut de testosteron total la bărbați poate fi un indiciu al hipogonadismului, hipopituitarismului, hiperprolactinemiei, insuficienței renale, cirozei hepatice sau sindromului Kleinfelter. Valorile ridicate de testosteron total la bărbaţi pot fi cauzate de tumori suprarenale şi testiculare, hiperplazie suprarenală congenitală sau anomalii ale axului hipotalamo-hipofizo-testicular. La femei, testosteronul este produs în ovare, glanda suprarenală şi în ţesuturile adipoase periferice şi are o concentraţie a serului care este de aproximativ de 10 ori mai mică decât cea a bărbaţilor. La fel ca la bărbaţi, majoritatea testosteronului seric la femei este legat de SHBG şi albumină, doar o cantitate mică fiind în stare liberă.  Nivelurile crescute de testosteron total la femei pot indica sindromul ovarelor polichistice (PCOS), hipertecoza stromală, tumori ovariene şi tumori suprarenale, hiperplazia suprarenală congenitală şi alte tulburări ale axului hipotalamo-pituitar-ovarian.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser şi plasma heparinizata.

Probele sunt stabile 8 ore la temperatura camerei, 48 de ore la 2-8°C si timp indelungat la -20°C ( o singura decongelare ).

3. METODA:

Chemiluminiscenta

4. VALORI DE REFERINTA:

1. Fiecare laborator trebuie să stabilească propriile intervale de referinţă pentru a asigura reprezentarea corespunzătoare a populaţiilor specifice.

2. Testosteronul a fost măsurat în probele de ser uman şi plasmă heparinizată provenite de la subiecţi bărbaţi şi femei, aparent sănătoşi, utilizând testul pentru testosteron Access. Intervalele observate ale concentraţiilor de testosteron sunt arătate mai jos, pentru fiecare populaţie reprezentată.

3. Valorile serului şi ale plasmei nu trebuie utilizate în mod alternativ. Consultaţi secţiunea corespunzătoare din tabelul de mai jos.

4. S-a demonstrat că plasma EDTA oferă rezultate eronate. A nu se utiliza plasmă EDTA.

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top