Estradiol

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Estradiol (17β–estradiol, 1,3,5 (10)–Estratrien–3,17β–diol) este un estrogen natural cu o masă moleculară de 272,3 daltoni. Cel mai circulant estradiol se leagă de proteine. Se estimează că doar 1–3% din estradiol este liber (nelegat). La femeile care nu sunt însărcinate, estradiolul este secretat de ovar şi de corpus luteum. De asemenea, se consideră că glandele suprarenale şi testiculele (la bărbaţi) secretă cantităţi infime de estradiol.Nivelul de estradiol este cel mai mic în timpul menstruaţiei şi în faza foliculară incipientă şi creşte în faza foliculară târzie la o valoare maximă chiar înainte de creşterea valorilor de hLH (hormon luteinizant uman), ce iniţiază ovulaţia. Pe măsură ce hLH atinge valoarea maximă, nivelurile de estradiol scad înainte de a creşte din nou în faza luteală. Creşterea endometrială este stimulată de estradiol şi progesteron (secretat de corpul luteal), în pregătire pentru implantarea unui ovul fecundat. Dacă nu se produce concepţia, secreţia de estradiol şi progesteron de către corpul luteal scade, iniţiind menstruaţia. Nivelurile de estradiol sunt utilizate pentru a monitoriza statutul ovular. Deoarece nivelurile de estradiol reflectă maturarea foliculară, măsurarea estradiolului, aşa cum este citată în literatura ştiinţifică, a fost utilizată ca instrument valabil în evaluarea dezvoltării sexuale, etiologiei amenoreei, cauzelor infertilităţii şi ale menopauzei. Nivelurile anormal de ridicate la bărbaţi sunt un indiciu al sindroamelor feminizante, precum ginecomastia.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser şi plasma heparinizata.

Probele sunt stabile 8 ore la temperatura camerei, 48 de ore la 2-8°C si timp indelungat la -20°C ( o singura decongelare ).

3. METODA:

Chemiluminiscenta

4. VALORI DE REFERINTA:

1.Fiecare laborator trebuie să stabilească propriile intervale de referinţă pentru a asigura reprezentarea corespunzătoare a populaţiilor specifice.

2.Concentraţiile de Estradiol au fost măsurate în probele de ser uman de la subiecţi bărbaţi şi femei aparent sănătoşi, utilizând testul Access Estradiol. Intervalele observate pentru concentraţiile de estradiol sunt prezentate mai jos pentru fiecare populaţie reprezentată:

† nu primeşte terapie hormonală

†† reprezintă zilele de la -6 la -8 faţă de valoarea maximă hLH (ziua 0)

††† reprezintă zilele de la +6 la +8 de la vârful hLH (ziua 0)

†††† reprezintă zilele de la -1 la valoarea maximă hLH (ziua 0)

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top