Free T4

1. INFORMATII GENERALE SI RECOMANDARI:

Axa hipotalamo-pituitară-tiroidiană controlează sinteza, eliberarea şi acţiunea hormonului tiroidei. Hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH) secretat din hipotalamus stimulează sinteza şi eliberarea tirotropinei sau hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). În schimb, TSH stimulează sinteza, depozitarea, secreţia şi metabolismul tiroxinei (T4) şi al triiodotironinei (T3). În sânge sunt prezente atât forme libere, cât şi forme legate de T4 şi T3. Mai mult de 99% din T4 şi T3 circulă în sânge legate de proteine purtătoare, lăsând mai puţin de 1% nelegate. Acesta este nivelul de hormon nelegat sau liber care este corelat cu starea tiroidei funcţionale la majoritatea indivizilor. T4 liber şi T3 liber reglează creşterea şi dezvoltarea normală prin menţinerea temperaturii corpului şi stimularea calorigenezei. În plus, T4 liber şi T3 liber afectează toate aspectele metabolismului carbohidraţilor, precum şi anumite domenii din metabolismul lipidelor şi vitaminelor. Dezvoltarea fetală şi neonatală necesită de asemenea hormoni tiroidieni. Nivelurile clar ridicate de T4 liber susţin rezultatele clinice ale unui diagnostic de hipertiroidism, în timp ce nivelurile clar reduse de T4 liber cuplate cu rezultatele clinice corespunzătoare pot stabili un diagnostic de hipotiroidism. Măsurarea nivelurilor de T4 liber împreună cu alte teste ale tiroidei şi rezultatele clinice pot stabili diagnostice de hipertiroidie şi hipotiroidie la limită. Dializa de echilibru RIA este considerată metoda de referință pentru măsurarea T4 liber, deoarece permite separarea T4 liber de T4 legat de proteine înainte de măsurarea directă a T4 liber. Cu toate acestea, această metodă este greoaie, exigentă din punct de vedere tehnic şi nu este potrivită pentru utilizarea clinică de rutină în laborator. Mai recent, au fost dezvoltate teste radioimunologice şi imunoenzimatice pentru a măsura T4 liber. Aceste teste utilizează diverse combinații ale marcatorilor analogici sau non-analogici şi proceduri de incubare cu o singură fază sau bifazice.

2. SPECIMEN PROBA SI STABILITATE:

Ser şi plasma heparinizata.

Probele sunt stabile 8 ore la temperatura camerei, 48 de ore la 2-8°C si timp indelungat la -20°C ( o singura decongelare ).

3. METODA:

Chemiluminiscenta

4. VALORI DE REFERINTA:

1. Probele de ser au fost obţinute de la un minim de 150 de bărbaţi şi 150 de femei variind între vârstele de 18–60 de ani. Probele au fost colectate din zona de est, vest şi centrală a Statelor Unite. Respectând îndrumarea atât a Academiei Naţionale de Biochimişti Clinici (NACB) pentru sprijinul de laborator pentru diagnosticarea şi monitorizarea bolilor tiroidiene6 şi a Asociaţiei Americane de Endocrinologi Clinici,7,8,9 au fost utilizate următoarele criterii de selecţie: valoarea TSH 0,3–3,0 μIU/mL, fără antecedente personale sau familiale de boli tiroidiene sau boli autoimune cunoscute şi în absenţa medicamentelor tiroidiene. După completarea ecranului Access TSH, 32 de probe au fost excluse din cauza valorilor TSH în afara intervalului 0,3–3,0 μIU/mL.

2. Probele de ser au fost obţinute de la un minim de 120 de femei aflate în primul, al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.

3. Fiecare laborator trebuie să stabilească propriile intervale de referinţă pentru a asigura reprezentarea corespunzătoare a populaţiilor specifice.

4. Testul Access Free T4 nu a fost validat de probele de sânge uscat colectate pe loc.

Aceste valori sunt dedicate sistemelor Beckman Coulter. In cazul in care acest test este efectuat pe un alt sistem, valorile de mai sus pot fi diferite.

5. BIBLIOGRAFIE:

1. Metoda de lucru Beckman Coulter

2. Frances Fischbach – A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests – Lippincott Williams &Wilkins, USA, 8 Ed. 2009

3. Jacques Wallach – Interpretarea testelor de diagnostic – Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7

Top