Asigurarea de sanatate

Asigurarea privata de sanatate reprezinta un tip de asigurare destinat acoperirii totale sau partiale a cheltuielilor de sanatate.

Acest tip de asigurare se poate incheia direct, sub forma de contract sau polita de asigurare intre persoana fizica (asigurat) si compania de asigurare, sau poate face parte dintr-o asigurare de grup, incheiata de angajator cu compania de asigurare, pentru a oferi angajatilor un pachet salarial motivant.

In Romania si in Uniunea Europeana, in general, asigurarea privata de sanatate are un rol marginal in finantarea cheltuielilor cu sanatatea, in comparatie cu tari ca Statele Unite ale Americii, Australia sau Elvetia. Impactul minor al asigurarilor private de sanatate deriva si dintr-o indelungata traditie europeana de a finanta prin contributii obligatorii fondurile de asigurari sociale de sanatate administrate de stat. Cel putin teoretic, acest mecanism creaza accesul egal al pacientilor la o gama larga de servicii medicale, indiferent de posibilitatile financiare pe care le au.

Doar in doua tari ale Uniunii Europene, asigurarile private de sanatate finanteaza cheltuielile cu sanatatea in proportie mai mare de 10 % (Franta 13,8 % si Slovenia 13,7 %), in timp ce Romania si Cehia se afla pe ultimul loc cu 0,2 %.

1. Facilitati fiscale 2016 pentru asigurarile private de sanatate asigurari private de sanatate deductibilitate:

Impulsionarea, in Romania, pentru acest tip de finantare ar putea fi adusa si de noul Cod Fiscal (intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016), care:

• majoreaza plafonul individual anual de deductibilitate acordat pentru asigurarile private de sanatate: de la 250 euro – la 400 euro;

• extinde facilitatea fiscala si pentru primele platite individual, nu doar pentru cele sustinute de catre angajator prin pachetele salariale;

• permite atingerea unui nivel cumulat (angajat si angajator) de 800 de euro pe an/persoana pentru deductibilitatile asigurarilor private de sanatate.

2. Cine poate incheia o asigurare privata de sanatate ?

In general, persoanele care doresc sa incheie o astfel de asigurare trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 75 de ani. Afectiunile preexistente si bolile cronice limiteaza accesul la asigurarile private de sanatate, dar exista asiguratori si variante de asigurare si pentru aceste cazuri. Consumul de alcool, droguri, fumatul, abuzul de medicamente, starea psihica precara vor pune sub semnul intrebarii eligibilitatea pentru incheierea asigurarii.

3. Tipuri de cheltuieli acoperite de o asigurare privata de sanatate:

Asigurarile private de sanatate acopera costuri variate si structurate diferit in functie de compania de asigurare si de varianta aleasa.

In general, costurile suportate de asigurarile private de sanatate includ:

• consultatiile la medicul generalist;

• analizele medicale si imagistica;

• investigatiile la medicii specialisti;

• spitalizarea si convalescenta;

• interventiile chirurgicale;

• sarcina si nasterea;

• ingrijirea la domiciliu;

• serviciile private de ambulanta;

• servicii stomatologice;

• incapacitatea de munca survenita in urma unui eveniment asigurat.

4. Unde voi fi tratat daca imi fac o asigurare privata de sanatate ?

Fiecare asigurator are o retea proprie agreata care include furnizori de servicii medicale, precum: cabinete si clinici medicale private, spitale, centre de diagnostic si tratament, centre de diagnostic imagistic, laboratoare de analize medicale, servicii de urgenta etc. In general, reteaua are o buna distributie geografica, pe teritoriul tarii si chiar si in strainatate, iar asiguratorii pun la dispozitia asiguratilor linii telefonice pentru indrumarea si programarea serviciilor medicale cuprinse in asigurare.

5. Prima de asigurare pentru asigurarea privata de sanatate:

Prima de asigurare reprezinta suma ce trebuie platita de catre asigurat, cu frecventa stabilita in polita de asigurare, in schimbul acoperirii riscului asigurat de catre compania de asigurare.

La stabilirea primei de asigurare se iau in considerare foarte multi:

• factori specifici persoanei asigurate, precum: varsta, sex, istoric medical, riscuri si predispozitie de dezvoltare a anumitor afectiuni, predispozitie ereditara, daca fumeaza sau nu etc.;

• factori generali: starea de sanatate a populatiei, indicatori de morbiditate, frecventa aparitiei evenimentelor asigurate, sistemul international de clasificare a bolilor, incidenta principalelor boli conform Statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii etc. asigurari private de sanatate despagubiri

6. Despagubirea in cazul asigurarii private de sanatate:

In cazul in care evenimentul asigurat se produce si cerintele din contractul de asigurare sunt indeplinite, sumele asigurate vor fi platite asiguratului. Acestea sunt prevazute clar in polita de asigurare si pot imbraca diferite forme fixe sau forfetare, precum: o indemnizatie pe zi de spitalizare, suma pentru interventii chirurgicale, indemnizatii pentru servicii de spitalizare private, tratament medical etc.

Top