10 lucruri pe care medicul dumneavoastra nu vi le va spune despre testul de sange

Un test de sânge tipic, de rutină, este efectuat pentru a număra celulele roșii și albe din sânge, precum și pentru a măsura valorile hemoglobinei și alte componente ale sângelui. Acest test poate descoperi anemia, infecția și chiar și cancerul sângelui. Un alt test de sânge comun este cel metabolic, de bază, pentru a vă verifica funcționalitatea inimii, rinichilor și ficatului, analizând nivelul glicemiei, calciului și electroliților din sânge. O înțelegere completă a rezultatelor testelor de sânge vă poate ajuta să luați decizii bune cu privire la dieta și stilul de viață.

Iată 10 lucruri pe care medicul dumneavoastră nu le poate spune despre rezultatele testelor de sânge :

1. Care este știrea bună despre rezultatele testelor mele de sânge?

Testele de sânge de rutină sunt, în general, făcute pentru a căuta probleme, astfel încât, dacă rezultatele CBC, sânge și colesterol se încadrează în limite normale, medicul poate să nu vă ajute cu explicatii la rezultatele dumneavoastră. Dar, chiar dacă lucrurile apar normal, asigurați-vă că vă urmați și discutați testul de sânge cu medicul, practicianul sau asistentul medical. Întrebați dacă au existat modificări de la ultima testare de același tip și ce înseamnă aceste schimbări.

2. "Normal" poate diferi între bărbați și femei

Dacă comparați rezultatele testelor de sânge cu cele ale unei persoane de sex opus, este posibil să fiți surprinși să găsiți diferențe. De exemplu, intervalul normal de referință pentru numărul de celule roșii în sânge total este cuprins între 5 milioane și 6 milioane de celule pe microliter pentru un bărbat, dar pentru femei este între 4 milioane și 5 milioane.

3. "Normal" poate varia in functie de varsta

Pentru unele teste, cum ar fi testul hemoglobinei, rezultatele normale variază în funcție de vârstă. Pentru copii, de exemplu, un nivel al hemoglobinei de aproximativ 11 până la 13 grame / decilitru (g / dl) este normal. Pentru bărbați o valoare de aproximativ 14 până la 17 g / dl este normală, iar pentru femei, 12-15 g / dl este normala. Dar pentru alte teste, cum ar fi colesterolul LDL, un nivel mai mic de 100 miligrame / decilitru (mg / dl) este considerat optim, indiferent de vârstă. Acestea fiind spuse, vârsta dumneavoastră și alți factori de risc pentru boala cardiacă pot influența modul în care medicul dumneavoastră reacționează dacă testul dumneavoastră de sânge arată un nivel mai ridicat decât cel optim al colesterolului LDL. Dacă sunteți bărbat peste 45 ani sau o femeie de peste 55 de ani și aveți boli de inimă sau diabet, medicul dumneavoastră vă va sfătui probabil să luați măsuri pentru a scădea colesterolul LDL dacă este mai mare de 100 mg / dl.

4. Un rezultat pozitiv al testelor nu poate fi pozitiv

Anumite teste de sânge caută afecțiuni prin căutarea markerilor moleculari din eșantionul de sânge - printre care testul anemiei cu celule secerătoare, testul HIV, testul hepatitei C și testul genei BRCA1 sau BRCA2 pentru riscul de cancer mamar și ovarian. Rezultatele sunt considerate "pozitive" atunci când testul constată markerul bolii - ADN, anticorp sau proteină - pe care îl caută. În aceste cazuri, rezultatul testului pozitiv înseamnă că ați putea avea boala sau tulburarea sau, în cazul bolilor infecțioase, că ați fost expus în trecut.

5. Un rezultat negativ al testului "negativ" este, de obicei, o veste bună

"Negativ" nu este același lucru cu "rău" când vine vorba de analizele de sânge. Un rezultat negativ înseamnă că testul nu a detectat ce căuta, indiferent dacă a fost un marker al bolii sau un factor de risc pentru o stare de sănătate. Când ați efectuat un test de sânge pentru a verifica o boală infecțioasă - un test de eliberare a interferon gamma pentru tuberculoză, de exemplu - revenirea la un rezultat negativ este o veste bună - înseamnă că testul nu a găsit nici o dovadă de infecție.

6. Sunt posibile rezultate de test fals pozitiv

Primul test de screening pentru o afecțiune trebuie adesea confirmat printr-un al doilea test mai specific pentru a afla dacă rezultatele sunt corecte și semnificative pentru sănătatea dumneavoastră. Un exemplu este testul rapid HIV, care este adesea corect, dar rareori va rezulta un fals pozitiv (ceea ce înseamnă că rezultatul testului este pozitiv, dar persoana nu are de fapt boala). Acest lucru poate apărea cu anumite teste care măsoară anticorpi, deoarece o persoană poate avea o afecțiune imună (cum ar fi artrita reumatoidă sau mielomul multiplu) care produce, de asemenea, anticorpi și interferează cu testul.

7. Sunt posibile rezultate de test fals negativ

Uneori, un test nu ridică dovezi ale unei boli sau afecțiuni, chiar dacă de fapt aveți. De exemplu, dacă ați efectuat un test de sânge pentru hepatita C și rezultatele s-au întors negativ, dar ați fost expuși virusului în ultimele luni, ați putea încă să aveți o infecție și să nu o realizați. În mod similar, dacă sunteți testat pentru boala Lyme în primele câteva săptămâni de infecție, este posibil ca testul dumneavoastră de sânge să revină negativ deoarece organismul dumneavoastră nu a dezvoltat încă anticorpi.

8. Valorile testului pot fi diferite de la laborator la laborator

Rapoartele tehnicienilor de laborator vă compară rezultatele testelor de sânge cu un interval care este considerat normal pentru acel laborator. Gama de referință a laboratorului se bazează pe rezultate ale testelor efectuate de mai multe persoane testate anterior în acel laborator. Această gamă normală poate să nu fie aceeași cu cea a altor laboratoare, așa că nu trebuie sa fiti surprinsi dacă constatăți că un raport de teste de sânge precedent variază de la rapoarte mai noi - diferența ar putea fi în laborator.

9. Rezultatele anormale nu pot fi cauzate de o boală

Un rezultat al testului în afara intervalului normal de valori de laborator așteptat nu înseamnă neapărat că aveți o boală sau tulburare. Rezultatele testului pot fi anormale din alte motive. Dacă ați efectuat un test de glucoză cu plasmă și ați mâncat ceva înainte de testare sau ați consumat alcool cu o noapte înainte sau ați luat anumite medicamente, rezultatele dumneavoastra ar putea fi temporar în afara limitelor normale, dar nu sunt dovezi ale unei boli. Pentru a evita astfel de probleme, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de orice teste de laborator despre necesitatea preparării speciale înainte de a vă prelua sângele.

10. Greșelile se întâmplă

Deși amestecurile de probe de sânge sunt rare, acestea se întâmplă. Modul în care eșantionul de sânge este tratat înainte de a fi analizat poate afecta și rezultatele. De exemplu, dacă eșantionul este colectat în recipient greșit, scuturat necorespunzător sau stocat prea mult timp sau la temperatură greșită, este posibil să obțineți un rezultat eronat.

Top