Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni ale mediului urban. Sunt multe mituri referitoare la ce inseamna aceasta afectiune si ce reprezinta, de aceea definitia si clasificarea cea mai buna este data de ghidul actual al Societatii Europene de Cardiologie:

Categorie:                           Sistolica(mmHg)                         Diastolica(mmHg)

Optima                                      <120                                          <80

Normala                                   120-129                                      80-84

Normala crescuta                     130-139                                      85-89

Hipertensiune grad1                 140-159                                      90-99

Hipertensiune grad2                 160-179                                      100-109

Hipertensiune grad3                    >180                                         >110

Factori de risc

Hipertensiunea este o afectiune care evolueaza in timp, care este nedureroasa motiv pentru care este des trecuta cu vederea, sau ignorata de multa lume. Cei mai importanti factori de risc sunt varsta >55 ani, fumatul si obezitatea(BMI>30kg/m2).

Determinarea corecta a valorilor tensionale:

Un alt lucru important este determinarea unei tensiuni arteriale corect, deoarece ea variaza in diferitele momente ale zilei sau in functiile de activitatile pe care le-ati efectuat cu cateva minute in urma. Spre exemplu tensiunea arteriala trebuie masurata in urma unui repaus anterior de 3-5 minute, in pozitie sezanda, pe scaun sau pat, niciodata doar o data, deoarece unii oameni pot avea emotii si astfel va arata o tensiune mai mare ca de obicei, recomandat ar fi sa se repete de 2-3 ori cu o pauza de 1 minut intre masuratori. Masurarea la ambele brate, iar tensiunea cea mai mare va fi cea de referinta. Diagnosticul de Hipertensiune arteriala se pune in urma masuratorilor repetate si de catre medic dar si de catre pacient acasa pe o perioada optima de 7 zile, la finalul carora din valorile notate se va face o apreciere de catre medic.

Masuri de precautie:

Exista diverse medicamente pe care le puteti lua la recomandarea medicului, dar un factor important o reprezinta si stilul de viata care vă va influenta in mod direct valorile tensionale. Consumare unor alimente care sunt bogate in sare ar trebui evitata, cum ar fi produsele conservate deoarece sarea este principalul conservator, sa consumati zilnic 300-400g de fructe si legume, incercati sa consumati cat mai putin alcool, daca aveti probleme cu greutatea sa incercati sa slabiti, dar si sa faceti miscare fizica regulat. Aceste masuri pot preveni sau chiar tine sub control o hipertensiune arteriala. Bineinteles fumatul este si el un factor de risc de aceea este important sa renuntati la acest obicei.

Mitul consumarii de cafea:

Dupa cum am spus la inceput, in jurul acestei afectiuni exista si numeroase mituri, iar unul din ele ar fi consumul de cafea. Conform ghidului Societatii Europene de Cardiologie, studiile referitoare la legatura intre hipertensiune arteriala si consumul de cafea sunt insuficiente de aceea momentan nu exista nicio dovada ștințiifica care sa demonstreze sau sa interzica consumul de cafea la persoanele ce au hipertensiune arteriala.

Riscuri asociate:

Hipertensiunea nu afecteaza persoanele prin “ea insasi” dar este asociata cu un risc crescut de alte afectiuni cum ar fi: accident vascular cerebral, boala coronariana, insuficienta cardiaca, insuficienta renala si alte aectiuni cardiovasculare recurente. Sfatul nostru este sa va verificati tensiunea, in special daca aveti factorii de risc de mai sus, iar in urma evaluarilor sa luati legatura cu un medic specialist in vederea unei opinii profesionale.

Autor: Andrei Turcescu

Top