Ce este hemoglobina glicozilata?

Hemoglobina glicozilata (sau glicata), mai precis HbA1c, este o analiza extrem de utila atât pentru diagnosticul cât si pentru urmarirea diabetului zaharat. Masurata în procent (%), aceasta analiza reflecta media glicemiilor pe ultimele 3 luni. Acest fapt se datorează mecanismului de formare a acestei componente a hemoglobinei, şi anume: depunerea "zahărului" pe proteinele din organism, hemoglobina A1c fiind una din aceste proteine, a cărei concentraţie poate fi măsurată. Fenomenul de glicare este cumulativ, fapt din care rezultă şi valoarea acestei analize, utilizată ca şi instrument de diagnosticare şi urmărire a evoluţiei diabetului. Cu cât valoarea este mai ridicata, cu atât glicemiile au fost mai mari.

Simptome ale glicemiei scazute (hipoglicemie) :

Buze sau piele uscata, dificultate usoara la vorbire si senzatie acuta de sete ,crestere a volumului de urina, inclusiv noaptea, consumul unei cantitati mari de apa in vederea combaterii senzatiei de sete intensa, greata si varsaturi, senzatie de lipsa de aer, schimbarea mirosului respiratiei (seamana cu cel de mere verzi sau acetona), somnolenta, confuzii, scaderea marcanta a tensiunii arteriale, tulburari de memorie, scaderea capacitatii de concentrare si a vitezei de gandire, palpitatii si tremuraturi ale mainii, paloarea pielii, transpiratii profunde, puls rapid si cresterea tensiunii arteriale, pupile marite, stare de incordare general.

calivita.tuningland.ro

Persoanele fara diabet ar trebui sa îsi faca aceasta analiza?

În general, aceasta analiza este indicata de medicul diabetolog sau de alti medici (de familie, cardiologi etc.) daca exista semnale ca exista o tulburare a metabolismului zaharului (glucidelor). Pentru persoanele care sunt suspecte de diabet zaharat, informatia pe care o aduce aceasta analiza este foarte importanta pentru diagnostic. De asemenea, analiza poate arata daca o glicemie crescuta este un eveniment intâmplator, sau daca exista un fenomen sustinut de hiperglicemie.

Top