Sfaturi pentru sezonul rece

Homeopatia - metoda de tratare a bolnavului cu remedii similare sau identice, capabile sa produca intr-un organism sanatos o stare asemanatoare simptomelor bolii sale. Ea porneste de la ideea ca simptomele reprezinta o reactie de aparare a organismului, care astfel incearca sa evite un rau mai mare. Folosind remedii similare homeopatia intareste forta vitala care actioneaza permanent pentru mentinerea organismului in echilibru.

Pentru sezonul rece e recomandat sa aveți în casa cateva remedii. Acestea se administreaza la primele semne de raceala - cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Aceasta este lista de remedii:

1. Aconit 15 sau 30CH

2. Ferrum phosphoricum 9 sau 7CH

3. Belladonna 15 sau 30CH

4. Pyrogenium 15CH

5. Oscillococcinum sau Anas barbariae 9 sau 7CH

6. Causticum 9 sau 7CH

7. Bryonia 9 sau 7CH

8. Kali bichromicum 9 sau 7CH

9. Drosera 9 sau 7CH

10. Mercurius solubilis 7 sau 9CH

11. Nux vomica 9 sau 7CH

12. Allium cepa 9 sau 7CH

Iată schema care, din experienta mea, este utila în majoritatea cazurilor de debut de raceala sau gripa:

* Aconit 15CH (în total 3 doze), alternativ cu Ferrum phosphoricum 9CH (tot 3 doze), la interval de 30 - 60 min, în funcţie de starea pacientului (când starea generală este mai buna, se ia mai rar).

* Concomitent, Oscillococcinum (sau Anas Barbariae 9CH) – se prepară soluţie din o doză de granule cu 250ml apă plată (într-o sticlă de plastic de 500ml). Se agită energic (se izbeste sticla de masa). Se ia câte o înghiţitură la 10-15 min. în primele ore. Pe măsură ce starea generală se ameliorează, se ia mai rar.

* Vitamina C în doză mare = de 3-4 ori pe zi doza varstei indicata in prospectul produsului.

Pentru febra:

- joasă (pana la 38,5 oC), creşte treptat, apare după expunere la vânt, frig, curent: Aconit 15CH

- înaltă (39 - 40 oC), creşte brusc, capul este fierbinte, iar mâinile şi picioarele reci: Belladonna 15CH. Daca nu scade, se poate da si o doza de Pyrogenium 15CH.

ATENTIE!

Febra este mecanism de apărare a corpului. Este de preferat ca febra joasa, pana în 38,5 grade Celsius sa nu fie combatuta prea energic. În cazul febrei înalte, dacă după 10-15 min de la remediu nu da semne de scadere, se administreaza antitermic!

Pentru tuse:

- seaca, iritativa, chinuitoare: Causticum 9CH

- uscata, dureroasa, din piept: Bryonia 9CH

- productiva, cu secretii vascoase, greu de eliminat: Kali bichromicum 9CH

- persistenta, alternativ seaca cu productiva: Drosera 9CH

Pentru otita si/sau amigdalita: Mercurius solubilis 9CH, aternativ cu Belladonna 15CH, cate 3 doze din fiecare, la interval de 15, 30 sau 60 minute, in functie de intensitatea simptomelor.

Nas infundat: Nux vomica 9 sau 7CH

Nas care curge "ca un robinet", cu roseata la nas si cu lacrimare: Allium cepa 9 sau 7CH

ATENTIE!

In principiu, aceste scheme se pot aplica atat copiilor, cat si adultilor. Ele NU sunt un tratament homeopat specific – acesta putandu-se stabili numai in urma unei consultatii homeopate detaliate.

Indiferent de situatia pentru care dati un remediu, mai ales daca vi se pare ca nu sunt rezultatele dorite intr-un timp rezonabil, apelati la un ajutor medical calificat!

 

Autor Dr. Mihaela Cimpian

specialist in medicina de familie competenta in fitoterapie si acupunctura

Top