Resetarea ceasului dumneavoastra intern pentru un somn mai bun

Cei mai mulți dintre noi s-au născut să fie bufnițe de noapte. Cu toate acestea, respectarea unui program strict de somn și solicitarea unui ajutor profesionist atunci când este necesar vă pot ajuta să ajustați timpul de dormit dacă munca sau alți factori impun o schimbare. Ne place să credem că ne controlam corpurile, alegând când să dormim și când să ne trezim. Cu toate acestea, cercetările arată că ne inselam.

De exemplu, este mai mult decât o preferința personală dacă sunteți o pasare de noapte care se trezește în orele de pranz sau o persoană de dimineață care alearga in parc inca din zorii zilei. Se pare că aceste obiceiuri sunt legate de genele dumneavoastra.

Determinarea programului de somn:

Cei mai mulți dintre noi se conformează așteptărilor societății, formându-si programul de somn pentru a se potrivi timpului de început și de sfârșit de școală, respectiv al locului de muncă. Dar daca nu ar fi constransi de aceste imprejurari, ceasurile interne ale multor oameni ar putea să funcționeze în mod diferit.

Multe funcții biologice și psihologice urmează un model de aproape 24 de ore, cunoscut sub numele de" ritm circadian ", cu termenul derivat din latca" circa "și" dia "(zi). Aceste ritmuri circadiane afectează totul, de la ciclul nostru de temperatură corporală, ritmurile de somn și de veghe pana la secreția anumitor hormoni cum ar fi melatonina și cortizolul. De asemenea, răspund la semnalele din mediul înconjurător, cum ar fi lumina și întunericul, și pot fi afectate pe măsură ce îmbătrânim.

Programul dumneavoastra de somn:

Oamenii de știință au descoperit că ceasul dumneavoastra intern funcționează pe un ciclu de 25 de ore, nu pe cel de 24 de ore. Cu toate acestea, datorită stimulilor externi, cum ar fi lumina soarelui, vom urma, în general, un program de 24 de ore de somn.

Tulburararile de somn avansate afecteaza aproximativ 1% dintre adulti. Astfel, acesti oameni merg la culcare mai devreme si se trezesc diferit decat ceea ce, de obicei, este considerat normal. Ei se pot culca intre orele 18:00-21:00 si se pot trezi intro orele 01:00-05:00.

Întârzierea sindromului de fază de somn este mult mai frecventă, cu un procent de 15%. Opusa unei tulburări avansate, aceste persoane se duc la culcare dimineața devreme, între orele 01:00 și 04:00 și se trezesc mai târziu, variind între orele 08:00 și 11:00. Ele pot risca o privare de somn dacă trebuie să iși forțeze corpul să se trezească înainte de a fi pregătiți pentru a se adapta la programele școlare și de lucru.

Resetarea ceasului intern:

Persoanele cu tulburări avansate ale fazei de somn care doresc să iși schimbe ceasul intern ar trebui să lucreze cu un medic specialist. Pur și simplu forțându-vă să stați în pat mai mult sau luând medicamente de somn, nu este probabil să funcționeze și poate provoca alte probleme. Un medic va recomanda adesea polisomnografia (cunoscuta si sub numele de studiu de somn peste noapte) si poate lucra pentru a avansa orele de somn si orele de trezire folosind incremente de timp mici si probabil lumini puternice care imita lumina soarelui.

Tratamentul pentru sindromul de somn întârziat implică, în general, lucrul cu un medic sau un specialist în somn care deseori va scădea timpul de culcare până la ora dorită. Odată realizata, o rutină strictă a timpului de somn și de trezire trebuie să fie menținută deoarece chiar și o noapte poate deregla ceasul intern. Este nevoie de timp și de răbdare, împreună cu supravegherea medicală potrivită, dar este posibil să obțineți ceasul corpului sincronizat cu programul de lucru, dacă este necesar.

Top