Cum sa manageriati rigiditatea diminetii: sfaturi de la persoanele care traiesc cu poliartrita reumatoida

Rigiditatea dimineții este considerată o caracteristică comună a artritei reumatoide. Există dureri și rigiditati articulare considerabile care interferează cu funcția fizică pe măsură ce vă treziți din somn. Aceasta poate afecta calitatea vieții.

Simptome de rigiditate și schimbări în percepție:

Criteriile de clasificare din 1987 pentru poliartrita reumatoida enumera: "rigiditate dimineata in si in jurul articulatiilor, cu durata de cel putin o ora inainte de imbunatatire maxima" printre semnele de conditie. Cu toate acestea, când criteriile de clasificare au fost actualizate în 2010, rigiditatea dimineții nu a fost inclusă. Criteriile revizuite s-au axat pe etapele anterioare ale artritei reumatoide. De fapt, în timp ce rigiditatea dimineții este o caracteristică comună a artritei reumatoide, aceasta nu este specifică - este o caracteristică a tuturor tipurilor inflamatorii de artrită.

Ce declanșează rigiditatea dimineții?

Cauza exactă a rigidității dimineții nu este cunoscută. O teorie sugerează că este asociată cu ritmul circadian atunci când are loc activarea nocturnă a proceselor inflamatorii, precum și creșterea nivelurilor anumitor citokine pro-inflamatorii. Ritmul cortizolului poate fi implicat, deoarece creșterea inflamației nocturne poate fi asociată cu nivelele scăzute ale cortizolului nocturn.

Care sunt cele mai bune practici pentru rigiditatea dimineții?

Persoanele cu AR care o experimentează în mod regulat trebuie să găsească cea mai bună modalitate de a o gestiona. Si ce funcționează pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea.

Un mic grup de pacienți cu AR si-au oferit opiniile și experiențele legate de urmatoarele intrebari:

  • Ați experimentat rigiditate dimineața?
  • O simțiți zilnic sau numai atunci când aveți o erupție?
  • Cât durează durerea de dimineață?
  • Ce ajută la diminuarea rigidității dimineții?
  • Cât de distructivă este rutina obișnuită?

Pacientul A: Diagnosticat cu AR seronegativ la vârsta de 38 de ani, a trăit cu boala timp de 19 ani. "Experimentez rigiditatea dimineții zilnic, dar în grade diferite. Acesta poate varia de la 10 minute la 2 ore. Când mă trezesc, încerc să mișc mâinile, coatele, picioarele și alte articulații. Încerc să fac un pumn, apoi imi intind degetele drepte". Doctorul ei i-a cerut să-i spună dacă rigiditatea durează în mod regulat 15 minute sau mai mult. "Rigiditatea dimineții este perturbatoare atunci când este gravă. Cele mai grave zile devin zile de uitat la televizor. "

Pacientul B: Acum douăzeci de ani a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă. Avea 43 de ani. Simptomele durează 15 minute in zile bune sau toată ziua in altele. A confirmat factual ca are dureri zilnice. "Eu folosesc un pad de încălzire umed pe spate, și un duș fierbinte pare să ajute. Uneori, doar ridicarea și mișcarea par să ajute."

Pacientul C: Când avea 35 de ani, a fost diagnosticat cu AR. Astăzi, aproape 30 de ani mai târziu, ea simte rigiditate dimineața in o bază zilnică. Unele zile sunt mai rele decât altele. "Durează între 15 și 25 de minute, în funcție de articulațiile care sunt rigide. Aștept până când sunt stabila, apoi încep să merg. “ Reumatologul ei include rigiditatea dimineții privind actualizarea medicală la fiecare vizită. În timp ce medicamentele ei ajută cu siguranță, ele nu iau în totalitate rigiditatea dimineții.

Concluzie:

Evaluați calendarul rutinei dumneavoastra, fie că este vorba despre ceasul deșteptător, programul de medicație, programul de lucru si efectuați ajustări acolo unde este posibil. Discutați cu medicul dumneavoastră despre rigiditatea de dimineața, medicamentele și cum să vă schimbați rutina dacă aveți nevoie. Dacă aveți copii care depind de duneavoastra dimineața, delegați, dacă este posibil. Incercați lucrurile, efectuați ajustări și continuați să o faceți până când ajungeți cu rigiditatea de dimineața la cel mai bun nivel. 

Top