Faringita streptococica

Acum, la debutul sezonului rece, odata cu intrarea in colectivitate a copiilor, incepe sa creasca frecventa faringitelor. Trebuie de la inceput aratat ca faringita reprezinta inflamatia faringelui si poate fi determinata atat de bacterii cat si de virusuri. Infectiile virale ale faringelui pot apare in cadrul unei infectii cu afectare sistemica sau limitate la caile respiratorii superioare.

De obicei sunt autolimitate, dar pot favoriza suprainfectia bacteriana cu specii care populeaza aceasta zona anatomica. Dintre bacteriile care determina faringite, fara indoiala, cel mai frecvent intalnit este Streptococcus pyogenes cunoscut ca Streptococ beta hemolitic de grup A.

Streptococcus pyogenes are o multitudine de factori de patogenitate – adica capabili sa produca boala. Imbolnavirile produse de Streptococcus pyogenes pot fi, in functie de poarta de intrare, variate supurative si non supurative:

  •   Cu poarta de intrare respiratorie: faringite, angine, otite cu posibile complicatii imediate mastoidita, sinuzita, bronsite, abcese amigdaliene, adenite supurative.
  •   Cu poarta de intrare cutanata; impetigo, celulite, erizipel, fasceita necroznta, aceasta din urma cu potential letal.
  •   Cu poarta de intrare uterina: endometrita, febra puerperala, peritonit.
  •   Oricare pot duce la boli severe invazive sau soc toxico septi.
  •   Tulpinile de streptococ producatoare de toxina eritrogena determina scarlatina, care evolueaza, de obicei, in mici focare in colectivitatile de copii, si in care pe langa faringita apare si o eruptie caracteristica pe piele si mucoase.

O caracteristica a Streptococcus pyogenes este aceea ca, prin mecanisme complexe, imune, este capabil a declansa complicatii tardive, dupa 2 – 3 saptamani de la infectie, cum ar fi cardita reumatismala si glomerulonefrita poststreptococica, complicatii redutabile care, uneori, necesita in intentia terapeutica, chirurgie radicala cum ar fi grefa de rinichi sau interventia pe cord deschis. Din toate aceste motive, orice persoana cu faringita, copil dar si adult, este necesar sa fie consultata de un medic, acesta va considera necesar sa stabileasca etiologia streptococica a bolii in vederea tratamentului adecvat.

Diagnosticul de laborator se poate face prin evidentierea antigenelor streptococice in probe prelevate din faringe, test inalt specific si cu sensibilitate mai mica, cu rezultate rapid disponibile, in cateva ore, care, in cazul in care este pozitiv permite initierea precoce a tratamentului. In cazul in care acest test nu este disponibil, sau exista suspiciunea de infectie cu Streptococcus pyogenes iar rezultatul testului este negativ se face diagnosticul de laborator prin cultura, rezultatul fiind disponibil in cca 2 – 3 zile.

Prelevarea probelor este usor dezagreabila, dar nu este dureroasa si dureaza mai putin de un minut. Rezultatul examenului bacteriologic prin cultura pozitiv pentru Streptococcus pyogenes nu impune efectuarea antibiogramei (testarii sensibilitatii la antibiotice) deoarece tratamentul de electie se face cu penicilina, exceptie persoanele sensibile la penicilina care vor primi eritromicina, clindamicina sau claritromicina. Exista unele tulpini de Streptococcus pyogenes rezistente la eritromicina si la aceste cazuri se face si antibiograma. Tratamentul cu Penicilina nu este necesar sa se faca injectabil, daca persoana este cooperanta si poate inghiti. Nu exista tulpini de Streptococcus pyogenes rezistente la penicilina; uneori esecul tratamentului se poate datora asocierii in flora orofaringiana a unor tulpini din alte specii bacteriene producatoare de betalactamaza (enzima care degradeaza penicilina) sau daca tratamentul a fost incorect, de cele mai multe ori prea scurt, mai ales in cazul in care se alege calea injectabila.

Bibliografie:

  • Tratat de microbiologie clinica D. Buiuc si M. Negut 2008;
  • Koneman’s Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology sixth edition Ed. Lippincott Williams & Wilkins 2006
  • Metodologie de supraveghere a scarlatinei in Romania Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile 2016

Autor: Doctor Livia Popity

Top