7 moduri de a calatori in siguranta cand suferiti de diabet

Chiar daca plecati intr-o excursie pe durata unui weekend sau zburati catre o aventura internationala, calatoritul cu diabet de tip 2 necesita putina planificare pentru o calatorie sigura si fara griji. Pregatirea in avans va poate ajuta sa va asigurati tot ce aveti nevoie pentru a avea grija de dumneavoastra cat timp sunteti plecat de acasa si pentru a va putea bucura de placerile oferite de excursie.

1. Discutati cu furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala

Puneti-va doctorul la curent cu faptul ca veti pleca in vacanta si intrebati daca exista instructiuni speciale sau precautii in adiminstrarea insulinei de care ar trebui sa stiti, mai ales daca veti calatori intr-o zona cu alt fus orar. Fiti siguri ca aveti reteta pentru medicamente si rezerve in caz ca aveti nevoie de mai multa insulina pe durata calatoriei. Este, de asemenea, o idee buna sa aveti o scrisoare de la medicul dumneavoastra in care mentioneaza ca aveti diabet si include o lista ce contine medicamentele si suplimentele, precum si planul de urgenta. Impartasiti aceste informatii cu persoanele cu care calatoriti.

2. Faceti-va temele

Probabil ca nu va fi necesar, dar ar trebui sa stiti unde sa gasiti ajutor medical in caz de urgenta. Inainte de a pleca de acasa, localizati un medic diabetolog, un spital si o unitate de urgenta la destinatia dumneavoastra. Daca mergeti intr-o tara nevorbitoare de limba romana, Asociatia Internationala de Asistenta Medicala pentru Calatori publica o lista a doctorilor locali, vorbitori de limba engleza. Pentru a facilita si mai mult gasirea ajutorului, incercati sa invatati cum sa spuneti “Am diabet” si cum sa cereti ajutor medical, in limba nativa a tarii respective.

3. Luati cu dumneavoastra mai multe medicamente decat aveti nevoie

Impachetati de doua ori mai multe medicamente si provizii decat aveti nevoie, incluzand insulina, seringi si benzi de testare, precum si un kit de prim ajutor si un kit de urgenta pentrut glucoza. Nu puneti aceste lucruri in portbagajul masinii, care se poate incalzi foarte tare, sau in bagajul de cala, care poate ajunge cu intarziere sau se poate pierde. Tineti-le intr-un bagaj de mana, pe care il aveti asupra dumneavoastra mereu. De asemenea, sa tineti intructiunile de urgenta si retetele de la medic la dumneavoastra.

4. Daca zburati, pregatiti-va pentru controalele de securitate

La aeroport, spuneti-le reprezentatilor de la securitate ca aveti diabet. Va vor permite trecerea chiar daca aveti mai mult de 100g de medicamente. Pastrati-le in ambalajele originale cu numele dumneavoastra scris pe ele si depozitati-le in pungute separate pentru a usura scanarea bagajului. De asemenea, pregatiti scrisoarea medicului pentru a o arata.

5. Aduceti gustari

Cand sunteti in vacanta, s-ar putea sa nu stiti intotdeauna unde se afla cel mai apropiat magazin, si in orice caz, nu veti vrea sa intrerupeti un tur sau o activitate pentru ca trebuie sa gasiti o alimentara. Inainte de a incepe orice activitate, va puteti opri la un magazin pentru aprovizionare cu batoane de energie, fructe, comprimate de glucoza etc. pentru a le avea la indemana cand va aflati in miscare.

6. Masurati nivelul glucozei din sange mai des decat de obicei

Calatoritul, diferitele mancaruri si ore de masa, activitatile si schimbarile din programul de somn va pot afecta nivelul de glucoza din sange. Testati-l mai des decat in ati face-o in mod normal, in special inainte si dupa mese.

7. Aveti grija de picioarele dumneavoastra

Zburatul cu avionul poate duce la umflarea picioarelor si a gleznelor, asa ca vorbiti cu medical dumneavoastra despre purtarea sosetelor de compresie in timpul zborului. Verificati-va picioarele des, mai ales daca veti mergeti pe jos mai mult in vacanta, decat o faceti in mod normal. Purtati sosete de bumbac si pantofi comozi, pe care i-ati mai purtat si stiti ca nu va provoaca rani la un drum mai lung. Daca purtati sandale, nu alegeti modelul cu bareta intre degete, intrucat va pot produce iritatii. Nu este avizat nici mersul descult, dar daca mergeti descult, inspectati-va talpa piciorului cu atentie dupa ce mergeti pentru a va asigura ca nu s-au produs leziuni sau taieturi la nivelul pielii.

Sa aveti o calatorie sigura si o vacanta placuta!

Top