Cum stiti daca suferiti de artrita psoriazica?

Artrita psoriazica poate semana cu alte tipuri de artrita, dar exista diferite moduri de recunoastere ale acestei afectiuni. Aceasta imparte cateva simptome cu alte artrite, cum ar fi artrita reumatoida si osteoartrita. Artrita psoriazica este o boala sistemica autoimuna si o forma inflamatoare de artrita. O caracteristica distinctiva a artritei psoriazice este prezenta psoriazisului, care cauzeaza ingrosarea, inrosirea si uscarea unor portiuni ale pielii, cunoscute si sub numele de placi.

Ca si artrita psoriazica, psoriazisul provine dintr-un raspuns imun defectuos, in care sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele si tesuturile sanatoase. Aproximativ 30% din persoanele cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazica. Simptomele artritei psoriazice includ durerea articulara, umflarea si rigiditatea acestora (mai ales dimineata) si oboseala.

Artrita psoriazica versus Artrita reumatoida

Conform unei analize publicate in 2015, aceasta scoate in evidenta cateva trasaturi comune cu artrita reumatoida (RA). Amandoua sunt tulburari autoimune care produc inflamari articulare si dureri, dar exista diferente in ceea ce priveste modul de dezvoltare al afectiunilor si afectarea incheieturilor.

In timp ce artrita reumatoida prezinta probabilitatea mai mare de a afecta aceleasi incheieturi pe ambele parti ale corpului, pacientii cu artrita psoriazica prezinta adesea artrita asimetrica. O alta diferenta este ca la artrita psoriazica este foarte obisnuit sa apara si inflamari ale portiunii inferioare a coloanei vertebrale. Pacientii cu artrita psoriazica au, de asemenea, tendinta de a face artrita la articulatiile distale ale degetelor (cele mai aproape de unghii), in timp ce cele proximale (cele mai aproape de palma) sunt afectate in mod obisnuit de artrita reumatoida. 

Aceasta afectiune produce adesea inflamarea sau durere pana in punctul in care tendoanele se ataseaza de oase (entezite).

follol.com

Cum difera artrita psoriazica de osteoartrita?

Multe persoane care sufera de dureri articulare si rigiditate sunt diagnosticate cu osteoartrita, care reprezinta cel mai comun tip de artrita. Osteoartrita este o boala progresiva, care afecteaza cartilagiul. Artrita psoriazica nu este cauzata de uzura articulatiilor asa cum este osteoartrita. In timp ce simptomele artritei psoriazice vin in episoade, durerea si inflamatia legate de osteoartrita se agraveaza de obicei de-a lungul timpului. Pe de alta parte, persoanele cu osteoartrita nu experimenteaza simptomele de piele asociate psoriazisului, care adesea insotesc artrita psoriazica.

Pasi de urmat in diagnosticarea artritei psoriazice

Diagnosticarea artritei psoriazice poate fi o provocare. In plus fata de examenul fizic si de privirea in ansamblu a istoricului medical, doctorul dumneavoastra va poate recomanda teste de imagistica, cum ar fi radiografia sau ultrasunetele, pentru a evidentia eventuale leziuni ale articulatiilor. Un studiu publicat in luna mai 2016 privind reumatologia clinica si experimentala, a constatat ca ultilizarea ultrasunetelor poate ajuta la distingerea artritei psoriazice precoce de artrita reumatoida in articulatiile mici ale mainilor. Teste sanguine negative pentru factorii reumatoizi (RF) si anticorpi anti-ciclici citrulinati (anti-CCP) pot ajuta la excluderea artritei reumatoide.

bioherb.ro

Provocari intalnite in tratarea artritei psoriazice

Artria reumatoida poate fi foarte distructiva daca nu este tratata, dar artrita psoriazica nu se manifesta in acest mod. Mai putin de jumatate dintre oamenii care sufera de artrita psoriazica dezvolta o forma agresiva particulara, care face tratamentul dificil deoarece nu se doreste tratarea exagerata. Chiar si asa, durerea si disconfortul asociat cu artrita psoriazica pot fi semnificative.

Un studiu publicat in aprilie 2015 a constatat ca durerea generala, durerea articulara si oboseala raportate de pacientii cu artrta psoriazica au fost semnificativ mai mari decat cele raportate de persoanele cu poliartrita reumatoida. Pentru forme mai usoare de artrita psoriazica, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt recomandate pentru simptomele articulare. Cremele, unguentele si lotiunile topice sunt adesea folosite pentru a aborda eruptiile cutanate si mancarimea care apar cu psoriazisul.

La fel ca in cazul artritei reumatoide, complicatiile artritei psoriazice pot include risc crescut de boli cardiovasculare, depresie, obezitate, anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, infectii si osteoporoza, potrivit unui studiu publicat in octombrie 2015. In plus, persoanele cu psoriazis sau artrita psoriazica au o incidenta ridicata a sindromului metabolic, a bolilor ficatului gras si a anomaliilor de colesterol.

Top