7 Mituri despre Hepatita C

Hepatita C poate provoca o infecție, care, dacă nu este tratată, se poate transforma în cancer al ficatului, ciroză sau alte complicații. Însă, în ciuda gravității virusului, multe persoane nu știu cine poate fi afectat și cum se transmite de la o persoană la alta. De exemplu, aproximativ 71 de milioane de persoane au hepatita C, dar majoritatea nu știu că sunt purtători ai virusului. Acest lucru este datorat faptului că majoritatea persoanelor infectate recent nu au simptome.

Doar 20-30% din cei infectați prezintă simptome cum ar fi oboseala, dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare, majoritatea acestora fiind de intensitate mică, iar oamenii nu consideră aceste semne ca fiind suficiente pentru a merge la medic. Deși 25% din persoanele infectate reușesc să îl respingă în mod natural, marea majoritate vor dezvolta hepatita C cronică, o afecțiune pe termen lung, care, netratată, poate avea consecinte permanente.

Din păcate, multe persoane nu fac analiza pentru acest virus. Aproximativ 75% din persoanele cu hepatită C cronică s-au născut între 1945 și 1965, mulți dintre aceștia fiind infectați în urma unei transfuzii de sânge sau transplant de organ, deoarece sângele pentru transfuzii a început să fie analizat în 1992. Astfel, generațiile de după Al Doilea Război Mondial au șanse mult mai mari față de generațiile precedente să aiba hepatită C.

Datorită progreselor în medicină, doctorii au învățat multe despre hepatita C. Acum există tratamente care pot vindeca aproximativ 90% din persoanele infectate în 3 sau 4 luni. În ciuda acestor noi tratamente, încă există câteva mituri și dezinformari ce descurajează oamenii să facă analiza pentru acest virus. Iată șapte mituri despre hepatita C:

1. Îți dai seama imediat dacă ai hepatita C

Doar un mic număr de persoane cu hepatita C dezvoltă simptome imediat după ce au fost infectate. Majoritatea simptomelor sunt nespecifice: febră, oboseală, vărsături, urină închisă la culoare, discomfort abdominal. În general virusul este descoperit la ani după ce s-a produs infecția, majoritatea persoanelor fiind diagnosticate în urma analizei pentru hepatita C sau când prezintă probleme serioase de sănătate, cum ar fi ciroză, cancer al ficatului sau probleme la rinichi.

2. Nu există tratament eficace pentru hepatita C

În trecut, nu toată lumea răspundea la tratamentul pentru hepatită C. Însă, acest lucru s-a schimbat. În prezent, există multe medicamente antivirale eficace, iar 90% din persoanele infectate pot scăpa de virus în 3 sau 4 luni. În plus, multe din tratamentele actuale provoacă mai puține efecte secundare decât cele din trecut.

3. Există vaccin pentru hepatita C

Nu există vaccin ce poate preveni hepatita C. Însă, există vaccinuri pentru alte tipuri de infecții, inclusiv hepatita A și B. Dacă aveți hepatita C, doctorii pot recomanda analize și vaccinuri pentru hepatita A și B, deoarece acestea pot crește riscul să vă îmbolnăviți. În ziua de azi, cel mai întâlnit mod de a preveni hepatita C este evitarea folosirii la comun a seringilor sau altor ustensile asemănătoare. Virusul se poate răspândi în urma folosirii în comun a lamelor de râs sau periuțelor de dinți, ce pot conține sânge contaminat sau dacă vă faceți un tatuaj într-un salon nesanitar.

4. Hepatita C se transmite în principal prin sex

Deși este posibil să luați hepatita C prin sexul neprotejat cu un individ infectat, șansele sunt mici. Acest lucru se datorează faptului că virusul nu se transmite în principal prin sex, ci prin sângele infectat sau fluidele corporale ce conțin virusul. Cu toate acestea, unele circumstanțe pot crește riscul transmiterii infecției. Acestea includ:

• o boală cu transmitere sexuală;

• un numar crescut de parteneri;

• prezența sângelui în timpul sexului.

5. Hepatita C se poate răspândi prin contacte sporadice

Hepatita C nu se răspândește prin îmbrățișări, sărut, strânsul mâinii, strănut, tușit, împărțirea cu alte persoane a mâncării, a paharelor sau a tacâmurilor. Chiar dacă trăiti cu o persoană care are hepatita C, este puțin probabil ca virusul să se răspandească în gospodărie. Acestea fiind spuse, este logic să luați unele măsuri de precauție. De exemplu, nu utilizați mașinile de ras, periuțele de dinți sau uneltele pentru unghii, deoarece aceste articole ar putea avea urme de sânge pe ele. Dacă curătati sângele vărsat (chiar și sânge uscat), este recomandată utilizarea unei soluții formate dintr-o parte diluție de curățat de uz casnic și 10 părți apă. Rețineți că virusul hepatitei C poate supraviețui la temperatura camerei pe suprafețe, cum ar fi blaturi și pereți, pană la trei săptămani.

6. Hepatita C trece de la sine

Doar 15-25% din persoanele infectate reușesc să elimine virusul pe cont propriu. Pentru marea majoritate, hepatita C devine o boală cronică ce, în lipsa unui tratament, poate duce la probleme grave de sănătate. Aproximativ 60-70% din persoanele cu hepatită C cronică vor dezvolta o boală a ficatului, 5-20% vor dezvolta în cele din urmă ciroză, iar 1-5% vor deceda din cauza cirozei sau a cancerului de ficat. În ziua de azi, la nivel global, aproimativ 400 de mii de oameni mor din cauza bolii.

7. Hepatita C afectează doar ficatul

Deși hepatită C atacă în principal ficatul, virusul poate deteriora și alte părți ale corpului. De exemplu, unele persoane vor dezvolta boli reumatice cauzate e hepatita C sau afecțiuni ale mușchilor și incheieturilor, chiar înainte de a afla că au contractat virusul. Este posibil ca hepatita C cronică să ducă la diabet, oboseală, limfomul non-Hodgkin, probleme de piele și multe altele.

Top