5 Afectiuni ale sanatatii care pot fi corelate cu hepatita C

Daca suferiti de hepatita C, s-ar putea ca pe viitor sa va aflati la risc pentru diabet, probleme ale pielii si alte afectiuni. Multumita medicatiei moderne, tratarea unei infectii cu hepatita C este mai facila ca niciodata. Persoanele care sufera de hepatita C cronica nu se afla la risc doar pentru eventualele probleme ale ficatului, cum ar fi ciroza. Un procent de pana la 40% pot manifesta si afectiuni “extra-hepatice”( acelea care se petrec in afara ficatului), cum ar fi boli ale rinichilor si diabet.

Exista motive diferite pentru care oamenii cu hepatita C pot dezvolta si alte boli, conform unui studiu publicat in septembrie 2015. Aceste motive apar fie ca un rezultat direct al infectiei cu hepatita C, care tinteste alte organe in afara ficatului, fie exista raspunsuri imune asociate cu virusul care conduc, in cele din urma, la aceste afectiuni. Vestile bune sunt reprezentate de faptul ca prin vindecarea hepatitei C, care este mult mai facila acum decat era in trecut, putem vindeca, de asemenea, si alte boli.

In continuare, aflati care sunt cinci dintre cele mai comune afectiuni asociate cu hepatita C, de care sa fiti constienti:

1. Diabetul

Persoanele cu hepatita C sunt de trei ori mai predispuse in a dezvolta diabet de tipul 2, decat cei care nu au contractat virusul. Desi motivele pentru care se intampla acest lucru nu au fost pe deplin intelese, hepatita C a fost asociata cu dezvoltarea rezistentei la insulina in interiorul ficatului. Acest lucru este foarte important deoarece ficatul joaca un rol esential in procesul digestiv al organismului si de aceea se recomanda persoanelor cu hepatita C sa manance mese mici, din punct de vedere cantitativ, si frecvente pentru a mentine nivelul de zahar din sange la un nivel stabil.

2. Limfomul Non-Hodgkin

Conform unei analize din 2016, un procent de pana la 10% din toate cazurile de limfom Non-Hodgkin, un tip de cancer care isi are originea in celulele albe ale sangelui, poate fi atribuit unei infectii cu hepatita C. Acest lucru se intampla deoarece majoritatea acestor tipuri de cancer se declanseaza in celulele B, care produc anticorpii pe care corpul ii foloseste la lupta impotriva infectiilor, cum ar fi hepatita C. Tratarea hepatitei C poate duce la intrarea in remise, partiala sau totala, a limfomului Non-Hodgkin. Asadar, daca ati fost diagnosticat cu una din aceste afectiuni, puteti solicita echipei dumneavoastra de asistenta medicala sa efectueze o verificare suplimentara care sa confirme sau infirme existenta altei afectiuni.

3. Crioglobulinemia

Aceasta afectiune, care produce scaderea fluxului de sange la degetele de la maini si de la picioare, poate fi de fapt o indicatie a sindromului Sjorgen, o boala autoimuna in care corpul unei persoane ataca glandele care produc lacrimi si saliva. Sindromul Sjorgen a fost asociat hepatitei C, insa relatia exacta dintre cele doua ramane neclara. Circulatia redusa a sangelui la temperaturi joase poate duce la o reducere dureroasa a alimentarii cu sange a degetelor de la maini si de la picioare, iar alte complicatii ale crioglobulinemiei pot fi dureri articulare si neuropatie periferica.

Tratamentul de baza al hepatitei C poate ameliora crioglobulinemia, insa daca ati intrerupt administrarea medicamentelor din orice motiv, chiar daca doctorul dumneavoastra a declarat ca ati fost vindecat, aparitia simptomelor de crioglobulinemie pot fi un semn ca virusul a revenit sau nu a fost complet tratat.

4. Probleme ale pielii

Conform unei cercetari din 2015, afectiunile dermatologice, cum ar fi porfiria cutanata tarzie (PCT), poate aparea la un procent de 5% din oamenii care sufera de hepatita C cronica si a fost asociata cu un exces de fier in sange. Aceasta se manifesta prin aparitia unor basici pe maini, antebrate si fata si poate fi rezultatul distrugerii sustinute a ficatului prin consumul de alcool, lucru care, de asemenea, creste riscul de hepatita C. Lichen planus este o boala autoimuna cronica legata de hepatita C, caracterizata de leziuni pe unghiile de la maini si de la picioare, pe fata, pe scalp si in zona genitala. Nu are un tratament dovedit in prezent, dar medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru a atenua mancarimea si inflamatia din jurul leziunilor.

5. Boli ale rinichilor

Afectiunile rinichilor pot fi cauzate de hepatita C. In schimb s-a observant ca persoanele care fac dializa sunt cunoscute ca fiind expuse unui risc crescut de hepatita C. O analiza din 2015 sugereaza ca hepatita C poate declansa un raspuns imun care ataca rinichii. Rezistenta la insulina provocata de virus poate avea ca rezultat, de asemenea, afectarea renala. Avand in vedere riscurile, totusi, este important sa lucrati cu medicul dumneavoastra pentru a va monitoriza starea de sanatate generala si pentru a fi alert la aparitia oricarui simptom.

Top