Simptomele hipertensiunii arteriale

În cazuri foarte rare in care tensiunea arterială atinge nivele periculoase, o persoană poate avea dureri de cap sau mai multe sângerări nazale decât în mod obișnuit. În majoritatea cazurilor, nu există semne sau simptome de hipertensiune arterială, motiv pentru care a fost numit "ucigașul tăcut". Dacă tensiunea arterială crescută este nedetectată pentru o perioadă lungă de timp, afecțiunea vă poate deteriora inima, vasele de sânge, rinichii și alte părți ale corpului.

Pentru unii oameni, este necesar in a fi diagnosticati cu boli cardiace coronariene, accident vascular cerebral sau insuficiență renală pentru a afla că au, de asemenea, hipertensiune arterială.

Cum se diagnostichează tensiunea arterială ridicată?

Singura modalitate de a determina dacă aveți tensiune arterială crescută este testarea. Este un test ușor și nedureros și poate fi făcut în cabinetul medicului dumneavoastră. Pentru a fi pregătit pentru test:

  • Evitați să beți cafea sau sa fumați țigări timp de 30 de minute înainte de testare.
  • Mergeti la baie înainte de test.
  • Stați cinci minute in repaus înainte de a face testul.

Un indicator, un stetoscop și o pompa pentru tensiunea arterială sunt adesea folosite pentru măsurarea tensiunii arteriale. În timp ce stați jos, medicul dumneavoastra va înfășura o manetă gonflabilă pe braț și va măsura tensiunea arterială utilizând un manometru de măsurare a presiunii. De-a lungul testului, încercați să evitați mișcarea brațului. Deoarece tensiunea arterială variază pe parcursul zilei, medicul dumneavoastră va lua cel mai probabil două-trei valori ale tensiunii arteriale în timpul vizitei la trei sau mai multe întâlniri separate pentru a confirma că este ridicată. De asemenea, medicul dumneavoastră poate măsura tensiunea arterială în ambele brațe pentru a vedea dacă există o diferență.

Indicațiile de tensiune arterială includ două numere, exprimate în milimetri de mercur (mmHg). Primul număr măsoară presiunea din artere atunci când inima bate (contractează) și se numește presiune sistolică. Cel de-al doilea număr măsoară presiunea din artere între bătăi (când inima este relaxată și umplută cu sânge) și se numește presiune diastolică.

calivita.tuningland.ro

Măsurătorile tensiunii arteriale se încadrează în următoarele cinci categorii:

Tensiunea arterială normală

Tensiunea arterială sub 120/80 mmHg este considerată normală. Odată ce ați depășit acest interval, crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Tensiunea arterială crescută

Când valorile sunt în mod constant cuprinse între 120 și 129 mmHg sistolice și mai puțin de 80 mmHg diastolice, aceasta se numește ridicată. Persoanele cu tensiune arterială crescută prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și ar trebui să ia măsuri pentru controlul acesteia, inclusiv urmarea unei diete sănătoase și exercitii fizice in mod regulat.

Hipertensiune arterială

Etapa 1

Aceasta apare atunci când tensiunea arterială variază în mod constant de la 130 la 139 mmHg sistolice sau de la 80 la 89 mmHg diastolice. Pacienții care au hipertensiune arterială etapa 1 vor avea prescrise modificari ale stilului de viață pentru scăderea tensiunii arteriale. Medicamentele poat fi, de asemenea, luate în considerare, pe baza riscului de boli cardiovasculare.

Etapa 2

Aceasta se instaleaza atunci când tensiunea arterială este în mod constant 140/90 mmHg sau mai mare. În acest stadiu, medicii pot prescrie medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale în legătură directa cu modificările stilului de viață.

Criza hipertensivă

Este o apariție a tensiunii arteriale ridicate care necesită îngrijiri medicale. Dacă aveți o valoare a tensiunii arteriale de 180/120 mm Hg, așteptați cinci minute și masurati din nou. Dacă este în mod constant acest nivel ridicat, contactați imediat medicul. Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm Hg și aveți dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri de spate, amorțeală și slăbiciune, modificări ale vederii și dificultăți de vorbire, puteți avea leziuni ale organelor și ar trebui să sunați la 112.

planturia.ro

Ce teste mai sunt necesare?

Dacă aveți tensiune arterială crescută, medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să recomande următoarele teste pentru a verifica dacă există mai multe semne de boală cardiacă:

  • Test de urină
  • Analize de sange
  • Electrocardiograma (ECG)
  • Test de colesterol

Pentru a obține o citire mai exactă a tensiunii arteriale, medicul vă poate solicita să vă înregistrați tensiunea arterială acasă și la locul de muncă cu propriul monitor automat al tensiunii arteriale. Acest lucru vă poate ajuta să determinați dacă tratamentul funcționează sau dacă starea dumneavoastră se înrăutățește. Înainte de măsurarea tensiunii arteriale, nu fumați, nu beți băuturi cu cofeină si nu faceți exerciții fizicecu minim 30 de minute înainte de test. Trebuie sa va odihniti timp de cel puțin cinci minute înainte de măsurători și sa stați liniștit cu spatele drept și susținut. Picioarele trebuie să fie intinse, pe pat. De asemenea, brațul trebuie să fie sprijinit pe o suprafață plană. Urmați instrucțiunile furnizate de monitor sau furnizate de medicul dumneavoastra. Masurati-va tensiunea în același timp în fiecare zi și analizati de două-trei ori de fiecare dată. Totodata, asigurați-vă că nu faceți măsurători peste îmbrăcăminte!

Top