10 lucruri ce pot cauza cancer de piele

Razele UV afectează ADN-ul din celulele pielii, provocând mutații genetice. Aceste mutații instruiesc celulele pielii să se multiplice rapid și să dezvolte tumori maligne. Anumite trăsături fizice fac ca această cascadă de evenimente să fie mai probabilă. Persoanele cu un ten deschis, de exemplu, produc mai puțina melanină, un pigment care poate bloca unele (dar nu toate) raze UV. Acest lucru se poate traduce în diferențe rasiale sau etnice în ceea ce privește riscul de cancer de piele. Cu toate acestea, în timp ce caucazieni sunt cei mai vulnerabili, oamenii de culoare pot obține, de asemenea, cancer de piele.

În plus, il pot detecta într-un stadiu mai avansat, când este mai dificil de tratat. Indiferent dacă șansele dumneavoastra de a dezvolta cancer de piele sunt ridicate sau scăzute, este indicat sa minimizati riscurile pe care le puteți controla și sa va angajati in vizite dermatologice regulate și auto-examene ale pielii.

Iată o descriere a celor mai frecvente cauze ale cancerului de piele și câteva cauze neobișnuite:

1. Expunerea indelungata la radiatii UV este extrem de periculoasa

O expunere intensa la radiatii UV provoaca arsuri solare si creste riscul de cancer de piele. În medie, riscul unei persoane de a dezvolta melanom se dublează dacă are mai mult de cinci arsuri solare. Având în vedere pericolele, luarea măsurilor de protecție împotriva radiațiilor UV este deosebit de importantă, in special pentru persoanele care:

  • Au avut deja cancer de piele
  • Au un istoric familial de cancer de piele, în special melanomul
  • Au multe alunițe neregulate
  • Au un ten deschis sau păr blond
  • Locuiesc sau viziteaza în mod regulat altitudini ridicate, unde razele UV sunt deosebit de puternice
  • Petrec o cantitate semnificativă de timp în aer liber
  • Au anumite boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (SLE sau lupus)
  • Au avut un transplant de organe și au luat medicamente imunosupresoare

vegis.ro

2. Cu cat sunteti mai in varsta, cu atat riscul este mai mare

Șansa de a dezvolta cancer de piele crește pe măsură ce îmbătrâniți, posibil datorită efectului cumulat al expunerii la raze UV dea lungul anilor. Dar, pe măsură ce ratele cancerului de piele au urcat în fiecare an în ultimele câteva decenii, vârsta medie de debut a scăzut constant. Dermatologii raportează tratarea mai multor persoane intre 20 si 30 de ani. Popularitatea saloanelor de bronz, în special în cazul femeilor albe tinere, poate explica de ce. Cercetătorii estimează că razele UV intense produse de aceste dispozitive pot fi responsabile pentru mai mult de 419.000 de cazuri de cancer de piele în fiecare an.

Pentru a intelege situatia, luati in considerare faptul că mai mulți oameni dezvoltă cancer de piele din cauza bronzării interioare decât cei care obtin cancer pulmonar din cauza fumatului.

3. Barbatii sunt mai vulnerabili decat femeile

În timp ce femeile, în special cele tinere, au arătat o creștere îngrijorătoare a ratelor incidenței cancerului de piele în ultimele decenii, bărbații sunt cei mai in pericol. Statisticile arată că bărbații au mai multe șanse decât femeile să aibă cancere bazale și scuamoase. În general, bărbații sunt, de asemenea, mai predispuși la melanom decât femeile.

Înainte de vârsta de 50 de ani, incidența este mai mare pentru femei; după 50 de ani, este mai mare pentru bărbați. Incidenta melanomului la barbatii de 80 de ani si peste este de trei ori mai mare decat la femeile de aceeasi varsta. Unul dintre motive poate fi faptul că bărbații știu mai puțin despre cancerul de piele decât femeile și astfel sunt mai puțin probabil să ia măsuri de protecție, cum ar fi utilizarea de protecție solară.

Un sondaj efectuat in 2016 a constatat ca in timp ce 76% dintre femeile intervievate au fost de acord ca "nu exista un astfel de lucru ca un bronz sanatos", doar 56% dintre barbati au fost de acord cu aceasta afrimatie. Cercetatorii cred, de asemenea, ca pielea barbatilor poate fi mai susceptibila la afectarea UV decat la femei deoarece este mai groasa, cu mai putina grasime dedesubt si contine mai mult colagen si elastina.

optiblu.ro

4. Expunerea la substante chimice poate creste riscul cancerului de piele

Expunerea la cantități mari de arsenic, care se găsește în apele de puțuri în unele zone, precum și în unele pesticide, ridică riscul de a dezvolta cancere de celule bazale și scuamoase.

5. Unele tratamente medicale cresc riscul cancerului de piele

Persoanele supuse tratamentului cu radiații pentru cancer sau terapia cu lumină ultravioletă pentru psoriazis prezintă un risc crescut pentru cancerul de piele. Pacienții cu transplant de organe care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar sunt, de asemenea, mai predispusi la cancerul de piele.

calivita.tuningland.ro

6. Un istoric familial cu cazuri de cancer

Cercetarile au dovedit o predispozitie a cancerului de piele la persoane ce au in istoricul familial o persoana ce sufera de cancer, comparat cu cele care nu au.

7. Alte tipuri de probleme ale pielii

Cercetatorii au descoperit o asociere intre cancerul de piele si cicatricile severe de la arsuri, plasturi de piele asupra infectiilor osoase si alte tipuri de leziuni legate de anumite boli inflamatorii ale pielii.

8. Conditiile mostenite pot lasa pielea sensibila

Xeroderma pigmentosum este o afecțiune extrem de neobișnuită, moștenită, care lasă pielea incapabilă să repare în mod adecvat deteriorarea ADN-ului datorită expunerii la radiații UV.

extractdeplante.ro

9. Virusii pot fi o problema legata de cancerul de piele

HIV, virusul care provoacă SIDA, poate duce la cancer de celule bazale și scuamoase prin slăbirea sistemului imunitar. Anumite tipuri de HPV (virusul papilloma uman), în special cele care afectează organele genitale, anusul sau pielea din jurul unghiilor, pot duce la cancere ale pielii în aceste zone.

10. Un alt motiv pentru a nu fuma

Cercetătorii au descoperit o legătură între fumatul țigărilor și cancerul celular scuamos, în special la nivelul buzelor.

Top