Ce este dermatita si cum o putem preveni?

Dermatita de contact, un tip de eczemă, este o reacție cutanată care apare atunci când pielea dumneavoastra intră în contact cu substanțele pe care corpul le considera ca fiind daunatoare. Cuvântul "dermatită" este folosit pentru a descrie orice erupție cutanată. Există două tipuri de dermatită de contact: dermatita alergică, care este o reacție cutanată alergică și dermatită iritantă, care se dezvoltă după ce interactioneaza cu o substanță iritantă. În orice caz, rezultatul este o piele uscată, roșie, care ar putea fi însoțită de o senzație de arsură.

Tot ce trebuie să știți despre eczemă

Dermatita de contact este foarte frecventa si marea majoritate a populatiei se confrunta cu ea, intr-un punct al vietii. Oamenii care lucrează în ocupații care necesită adesea sa aiba mainile umede, cum ar fi asistentele medicale, barmanii și cosmeticienii, tind să aibă dermatită de contact mai des decât restul persoanelor. Și mediul inconjurator joacă un rol foarte important. Extremele, fie excesiv de cald sau rece, fie excesiv de umed sau uscat, fac ca sansele de aparitie a dermatitei sa devina mai probabile.

Cum o puteti identifica?

Este posibil sa observati o reacție imediată, dupa ce pielea a intrat în contact cu substanța declansatoare. Totodata, pot trece zile si chiar săptămâni pana cand pielea devine uscată și crăpată. In timp ce reactia la dermatita iritanta ramane apropiata de locul in care s-a produs expunerea, dermatita alergica se poate raspandi pe intreg corpul. Simptomele eczemei se pot schimba în timp, diminuându-se sau agravându-se. Un dermatolog vă poate ajuta să identificati ce provoacă iritarea.

Iată sapte vinovați potențiali:

1. Piscinele

Piscinele in general pot usca pielea, iar clorul poate fi un declanșator, ducând la mâncărime si urticarie. Este important să faceti un dus după înot și să aplicati hidratantul de protecție, care va acționa ca o barieră pentru piele.

2. Șamponul

Izotiazolinonele (care pastreaza bacteriile din crestere in sticla) si cocamidopropil betaina (un agent de ingrosare) se gasesc frecvent in sampoane si pot avea un impact negativ asupra pielii.

3. Detergentii

Desi sunt cazuri rar intalnite, este posibil ca ingredientele folosite in detergentul de rufe sa provoace iritatii ale pielii. Alte produse de îngrijire personală și de uz casnic (cum ar fi săpunul de spălat vase) pot cauza și probleme alergice. Parfumul adaugat in aceste solutii reprezinta unul dintre cei mai mari declansatori alergeni.

4. Praful

Praful poate declansa dermatita de contact. Desigur, poate fi dificil să evitati mediile cu praf, dar puteti adopta o abordare preventiva in privinta acestora. Este recomandata folosirea unor creme, ce contin ceramide. Ceramidele vor acționa ca o barieră pentru a proteja pielea și pentru a evita creerea dermatitelor.

5. Manusile din latex

In acest caz, nu veți vedea neapărat o reacție imediata. Poate dura ani de atingere a unei anumite substante sau a unui anumit material pentru a dezvolta o alergie. De exemplu, dacă lucrați într-un spital și purtați manuși din latex, pentru o buna parte din zi, pueti simti la nivelul palmelor o mancarime, iar degetele dumneavoastra pot fi infalamte. Acesta este rezultatul faptului că organismul dumneavoastra dezvoltă o alergie la manuși.

6. Cheile

În ceea ce privește alergiile, alergenele cu nichel sunt larg răspândite. Dar nichelul este greu de evitat. Un studiu publicat în octombrie 2017 a constatat că nichelul a fost prezent în 100% din cheile pe care le-au testat cercetătorii. Chiar și nastutrii metalici de pe blugi pot provoca o reacție alergica.

7. Manichiura

Unghiile cu gel au fost adesea legate de dermatitele de contact de pe vârful degetelor, potrivit unui studiu publicat în iulie 2015. De obicei, acesta începe cu mâncărime la nivelul degetelor, care se poate transforma intr-o eczema. De cele mai multe ori, este necesara incetarea aplicarii manichiurii sau a oricarei unghii pentru a permite aerisirea zonei in mod corespunzator.

Este important să vă amintiți că erupția dermatitei de contact nu înseamnă neapărat că aveți o alergie. Adesea, evitarea produsului va elimina erupția cutanată. Dacă nu vedeti nici o imbunatatire și erupția continuă să apară sau se înrăutățește, este recomandata o vizita la dermatolog. Acesta poate recomanda un set de teste pentru a descoperi declansatorul dermatitei dumneavoastra.

Top