Muscaturile de tantar: preventie si tratament

Puțini dăunători pot ruina o excursie de vară mai rau ca un tantar. Nici un loc nu este sigur de invazia lor, iar mușcăturile pot transmite o serie de boli și lasa victima cu o mâncărime si o inflamatie. Un raport recent de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat ca bolile transmise de tantari si alte insecte mușcătoare s-au triplat între 2004 și 2016. Dar, în timp ce tantarii sunt omniprezenti, înțelegerea modului in care ei trăiesc, vânează si se hrăneasc vă pot ajuta in a evita să fiți mușcați.

Cunoscut oficial ca o proboscis, gura femelei de tantar este alcătuită dintr-un pachet de stiluri lungi, conice, de hrănire, care acționează ca niste seringi microscopice, aspirând sangele. Pe măsură ce țânțarul extrage acest sânge, el își pompează saliva în locul mușcăturii. Această saliva conține proteine care împiedică coagularea sangelui. Astfel, el poate extrage o cantitate mai mare de lichid. În afară de oprirea sângelui din coagulare, aceste proteine din saliva generează și o reacție din partea sistemului imunitar al victimei mușcăturii.

În mod specific, sistemul imunitar uman eliberează un compus numit histamină, care izoleaza inflamația și permite celulelor albe din sângele să „inunde” zona afectată. Umflarea, înroșirea și mâncărimea sunt răspunsurile organismului la aceste proteine străine.

optiblu.ro

Remedii pentru combaterea consecintelor mușcăturilor de țânțari

Mai întâi de toate, încercați sa nu va scarpinati muscatura. Acest lucru va inflama leziunea și va acentua senzatia de mâncărime, umflături și iritații. Se recomanda sa tamponati zona inflamata cu alcool. Prin denaturarea proteinelor în mușcături, frecarea alcoolului funcționează foarte bine în reducerea umflăturilor și accelerarea răspunsului histaminei. Împreună cu calmarea reacției imune la o mușcătură, alcoolul de frecare are, de asemenea, un efect de răcire, liniștitor.

Amplasarea unui cub de gheață pe zona inflamata ar putea oferi, de asemenea, o ameliorare temporară, deși nu va elimina niciuna dintre proteinele țânțarilor. Același lucru este valabil și pentru cremele de hidrocortizon care ajută la calmarea muscaturilor de țânțari. Dacă aveți o mulțime de mușcături și într-adevăr suferiți, un antihistaminic oral poate, de asemenea, să atenueze consecintele muscaturilor.

bioherb.ro

Complicațiile care pot apărea din cauza mușcăturilor de țânțari

Numeroase complicații grave pot apărea după o mușcătură de țânțar. După cum s-a menționat si mai sus, infecțiile sau viruși precum dengue și Zika sunt adesea contractate printr-o mușcătură de țânțari. Din păcate, simptomele acestor boli sunt adesea nespecifice.

Ele sunt indicatori care pot rezulta dintr-o gamă largă de probleme de sănătate, ceea ce face dificilă recunoașterea unei mușcături de țânțar. De exemplu, atât dengue și Zika pot produce dureri de cap, febră, dureri articulare și erupții cutanate. Dar același lucru este valabil și pentru gripa comună și pentru mulți alți viruși sau infecții. În general, CDC recomandă vizitarea unui medic dacă apar simptome de gripă în săptămâna aferenta unei mușcături de țânțar, mai ales dacă aceasta se produce în timpul verii, când incidența gripei obișnuite este scăzută.

Pentru majoritatea victimelor, cea mai comuna complicație a unei mușcături de țânțar este o infecție bacteriană secundară cauzată de scarpinarea cu unghiile murdare. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care tind să aibă reacții cutanate accentuate la mușcăturile de țânțari și care sunt, de asemenea, mai predispusi decât adulții să aibă unghii murdare. Dacă umflarea și roșeața mușcăturilor nu se diminuează în decurs de o zi sau două, și mai ales dacă pare că se înrăutățește, este un semn al unei infecții bacteriene. Persoana in cauza ar trebui să aiba parte de consultul unui medic in cel mai scurt timp.

calivita.tuningland.ro

Sfaturi pentru a evita obținerea de mușcături de țânțari

Pentru a minimaliza riscul de mușcătură, încercați să rămâneți în casa pe timpul serii, cand umiditatea este crescuta. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât este o vreme mai favorabila pentru țânțari. Tânțarii sunt insecte fragile și trupurile lor se usucă repede dacă sunt expuse la condiții de ariditate sau la întinderi lungi de lumină puternică a soarelui (ceea ce reprezintă un alt motiv pentru care preferă vânătoarea pe timp de noapte). Sunt, de asemenea, niște insecte subtiri, astfel încât orice fel de briză sau vânt generat de ventilator tinde să-i țină departe de dumneavoastra. Dacă puteți găsi un loc care este expus la vânt sau dacă aveți un ventilator puternic, ambele pot împiedica muscaturile de tantari. Pantalonii și tricourile lungi mentin tantarii departe de piele.

De asemenea, tantarii sunt atrasi atat de dioxidul de carbon pe care il expira oamenii cat si de mirosurile naturale pe care le produce corpul nostru, precum mirosul transpiratiei. Dacă ați făcut exerciții fizice, este posibil să fiți si mai transpirați, cât și să produceți cantități mai mari de dioxid de carbon. In aceasta situatie este recomandat sa va petrecti perioada de revenire in interior, in loc de a ramane in exterior.

piatraonline.ro

CDC sugerează căutarea unor produse care conțin DEET, picaridin, IR3535 și ulei din eucalipt de lămâie sau p-mentan-3,8-diol (PMD). Aplicați aceste produse pe glezne, încheieturi, frunte si coate.

Urmați toate aceste măsuri de precauție, și puteți evita, în mare măsură, mușcăturile de țânțari pe toata durata verii.

Top