Cum sa diferentiati muscatura de paianjen de cea de tantar?

Observați o pată roșie pe picior și pare prea mare pentru a fi o mușcătură de țânțar. Trebuie să fie o mușcătura de păianjen, nu? Oamenii se trezesc dimineața și găsesc un semn roșu și o numesc imediat o mușcătură de păianjen. Dar, cea mai mare parte a afecțiunilor legate de piele pe care oamenii le atribuie păianjenilor sunt de fapt alte tipuri de mușcături sau probleme dermatologice. Majoritatea "mușcăturilor de păianjen" sunt mai multe mușcături de țânțar care au fost zgâriate și au devenit infectate.

Ce își doresc doctorii că oamenii să știe despre mușcăturile de păianjen este că acestea sunt mai puțin frecvente și adesea greșit diagnosticate.

Identificarea unei mușcături de păianjen. Cum arată?

Mușcăturile de păianjen pot provoca reacții diferite la anumite persoane. Dar când vine vorba de păianjeni obișnuiți, mușcătura păianjenului are anumite caracteristici previzibile. În general vorbind, o mușcătura de păianjen tinde să semene cu o înțepătura de albine: o durere ascuțită urmată de o zona roșie, inflamată, a pielii, care poate provoca răni sau o mâncărime agasantă, dar care dispare după câteva zile. Dar când vine vorba de mușcături veninoase, există semne și simptome caracteristice.

Mușcăturile de văduvă neagră pot provoca, în unele cazuri, leziuni ale pielii, variind de la mici semne roșii până la pete roșii, alături de zone care sunt inflamate sau conțin puroi. Mușcăturile de văduvă neagră conțin cantități potențial letale de venin și tind să fie dureroase imediat. Deși durerea pornește în jurul locului mușcăturii, în decurs de o oră, se răspândește adesea la piept sau abdomen, în funcție de zona unde mușcătura a avut loc (in partea superioara sau inferioara a victimei). Alte simptome pot include dureri de cap, slăbiciune musculară și dificultăți de respirație, convulsii, amorțeală și crampe musculare dureroase.

Păianjenii de casă și alte tipuri domestice nu conțin veninuri care au o importanță medicală pentru oameni. Dar rezultatul este similar cu o înțepătura a albinelor, adică o durere ascuțită, urmată de o zona umflată, roșie, dureroasă și inflamată la locul mușcăturii. Spre deosebire de înțepătura de țânțar, cea de paianjan are o suprafață mai mare inflamată și, în cazul în care se palpează zona, reacția corpului este un stimul dureros.

planturia.ro

Cum tratăm înțepătura?

Dacă credeți că ați fost mușcat de o văduvă neagră sau de un păianjen de culoare maro, fie că ați simțit sau ați văzut păianjenul, fie că vă confruntați cu tipurile de piele sau cu simptomele sistemice în concordanță cu mușcăturile lor, mergeți la spițal în cel mai scurt timp posibil.

Dacă mușcătura dumneavoastră de păianjen nu cauzează simptome interne sau dacă sunteți sigur că nu a fost văduvă neagră sau alt tip de păianjen veninos, urmați aceste sfaturi:

  • Curățați mușcătura cu săpun și apă.
  • Aplicați o compresa cu alcool pentru a preveni o infecție
  • Aplicați gheață sau o compresă rece pentru a limita umflarea zonei afectate.

În cazul în care durerea sau mâncărimea se dezvoltă pe locul mușcăturii, este bine să luați medicamente sau antihistaminice pentru ameliorare. Dar dacă durerea se răspândește dincolo de locul mușcăturii sau zona umflată, inflamația sau roșeața se înrăutățeste chiar și după o zi sau două după ce s-au produs mușcăturile, este indicat să consultați un medic. Este posibil să aveți o infecție secundară cauzată de bacterii intrate în organism prin mușcătura.

vegis.ro

De ce păianjenii mușcă oameni?

Spre deosebire de multe alte insecte, păianjenii nu sunt nici însetați de sânge, nici agresivi prin natura lor. Ei mușcă oamenii doar pentru un singur motiv: auto-apărare. Mușcătura este un răspuns defensiv atunci când se simt înconjurați. Acest lucru se poate întâmpla atunci când cineva se răsucește în pat pe un păianjen sau se așează pe unul. Ei întotdeauna vor prefera să se miște și să fugă dacă se simt amenințați. Doar în momentul în care nu mai văd o alternativă de scăpare, recurg la atac. Din această cauza, mușcăturile de păianjen sunt mult mai puțin comune decât presupun majoritatea oamenilor.

Top