Iata ce trebuie sa faceti daca sunteti afectat de gaze lacrimogene

Când sunteti afectat de gaze lacrimogene, reacția imediată este să va îndepărtați cât mai repede posibil de zona infectata. Pentru a îndepărta cu desăvârșire gazul lacrimal, vă poate ajuta să aflați cu ce fel de gaze lacrimogenești aveți de-a face. Dupa aproximativ 30 de minute, substanțele chimice din gazele lacrimogene din aerosol se așează pe suprafețele din zona afectata. Chimicalele cu gaze lacrimogene nu mai sunt în aer, dar reziduurile CN și CS sunt încă pe suprafețe. Aceste substanțe chimice pot determina simptome caracteristice ale gazelor lacrimogene, care includ o senzație de arsură puternică a pielii și membranelor mucoase, închiderea involuntară a ochilor și curgerea nasului.

Tipuri de gaze lacrimogene:

  • CS, CS1, CS2: cele mai comune forme de gaze lacrimogene.
  • CN: De asemenea, cunoscut sub numele de mace, CN este mai toxic decât CS.
  • CR: Mai toxic decât CS.
  • OC și PAVA: în mod obișnuit denumit spray pulverizat, PAVA este fabricat din material sintetic, iar OC este fabricat din ardei chili.

Gazul lacrimogen este, în mod obișnuit, compus din două substanțe chimice:

  •  alfa-cloracetofenonă cunoscută sub numele de CN;
  •  Ortochlorbenzilidenmalonitril cunoscut sub numele de CS.

Aceste substanțe chimice sunt pulberi care sunt dispersate ca un aerosol.

Scoaterea gazului lacrimogen din corp

Gazul lacrimogen poate provoca dureri în câteva secunde, așa că știind ce trebuie să faceți după ce ați fost victima gazului lacrimal vă poate asigura siguranța.

1. Tineti-va respiratia.

Respirația în gazele lacrimogene cauzează dureri toracice extreme, dereglarea mucoasei și vărsături abundente.

2. Inchideti-va ochii.

Dar cum veti mai vedea? În timp ce nu toate situațiile permit acest lucru, închiderea ochilor atunci când puteți ajuta la menținerea particulelor CS in afara ochilor dumneavoastra, permitand organelor vizuale sa se clateasca si sa lacrimeze compusii in afara corpului.

3. Iesiti din zona afectata.

Cu cât vă îndepărtați mai repede din zonă, cu atât veți scapa mai repede de durere.

4. Clătiți-vă ochii.

În timp ce clătiți ochii de la colțul interior până la cel exterior, evitați ca apa contaminată să ajunga pe piele sau haine. Dacă purtați lentile de contact, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de clătirea ochilor.

5. Spalati-va mainile.

Acest lucru va va asigura sa nu va recontaminati ochii si fata si va va impiedica sa contaminati alte persoane cu care intrati in contact.

6. Schimbați-va hainele.

Dacă aceasta nu este o opțiune imediată, tineti-va hainele lipite de corp în timp ce vă îndreptați spre vânt, astfel încât particulele să nu se reprime înapoi în fața și în ochii dumneavoastră.

7. Faceti-va un duș rece.

Apa caldă va deschide porii și va permite ca substanțele chimice să fie absorbite in corp, ducând la iritații și mai abundente.

 

Top