Print this page

Ce trebuie sa faceti atunci cand nivelul de zahar din sange este prea scazut

Știți ce să faceți dacă zahărul din sânge devine periculos de scăzut? Hipoglicemia este un risc pentru toți oamenii care folosesc insulină și alte medicamente pentru diabet. Dacă luați medicamente pentru insulină sau diabet, este posibil să aveți riscul de a dezvolta hipoglicemie sau scăderea nivelului de zahăr din sânge. Fără o interventie rapidă, hipoglicemia poate duce la complicații grave, deci este important să știți ce să faceți dacă vi se întâmplă dumneavoastră sau cuiva apropiat.

In cazuri foarte severe, hipoglicemia poate duce la convulsii sau la pierderea cunostintei. Este posibil să existe hipoglicemie, dar să nu existe simptome, potrivit Institutului Național de Diabet. Pe de altă parte, simptomele pot apărea foarte rapid. Deși simptomele variază de la o persoană la alta, dacă dezvoltați un nivel scăzut al glicemiei, puteți sa:     

 • Va simtiti agitat sau nervos     
 • Fiti foarte infometat     
 • Aveți o migrena     
 • Aveți probleme de concentrare     
 • Aveti palpitații cardiace     
 • Fiti iritabil sau impulsiv    
 • Aveți vederea încețoșată sau sa vedeți dublu

Planul dumneavoastra de acțiune privind hipoglicemia

Dacă aveți simptome de hipoglicemie, este important să luați măsuri.

Începeți cu acești pași:

Testați-vă zaharul din sânge. Dacă observati oricare dintre aceste simptome și credeți că zahărul din sânge poate fi prea scăzut, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să vă testați glicemia cu ajutorul glucometrului. Orice cantitate mai mică de 70 miligrame pe decilitru (mg / dl) este considerată scăderea zahărului din sânge. Cu toate acestea, nivelurile țintă sunt adesea individualizate, deci discutați cu medicul dumneavoastra despre valoarea optima.

Mănâncati sau beti carbohidrați cu acțiune rapidă. Dacă aveți zahăr scăzut în sânge, trebuie să luați măsuri imediat. Cel mai indicat este sa consumati aproximativ 15 grame de carbohidrati.

Unele opțiuni includ:     

 • ½ ceasca de suc de portocale     
 • 1 lingurita de zahăr dizolvată în apă    
 • 1 lingurita de miere sau sirop de arțar     
 • 1 lingurita de glazură de tort     
 • 2 lingurite de stafide     
 • ½ ceasca de mere

Așteptați, apoi retestați. Următorul pas este să așteptați 15 minute, apoi să vă testați din nou zahărul din sânge. Dacă glicemia a ajuns la 100 mg / dl sau mai mult, sunteți bine. Dacă aveți o glicemie încă scăzută, mâncați încă 15 grame de carbohidrați, așteptați încă 15 minute și retestați. Trebuie să repetați acești pași până când glicemia este corectată.

Când zahărul din sânge revine la normal

Odată ce vă simțiți mai bine, este important să mâncați niște proteine pentru a vă menține glicemia în limitele normale. Un sandwich cu șuncă sau curcan este de asemenea o alegere bună. Dacă aveți probleme cu normalizarea glicemiei, adresați-vă medicului dumneavoastră. Hipoglicemia netratată vă poate face sa deveniti inconștient.

Cunoscând semnele de scădere a zahărului din sânge, având un plan de acțiune și fiind pregătit cu glucometrul sunt masuri vitale, dar uneori este posibil să trebuiască să vă bazați pe alți oameni pentru a vă ajuta atunci când glicemia este prea scazuta. Învățați-i pe cei dragi. Dacă nu sunteți în măsură să vă ajutați, prietenii, familia sau colegii dumneavoastră pot să vă trateze cu o injecție de glucagon, un hormon care va spune ficatului să elibereze glucoza stocată. Din acest motiv, este o idee bună să îi învatati pe cei apropiați ce să facă. Dacă nu știu cum să vă faca injecția sau dacă glucagonul nu este disponibil, trebuie să sune la 112.

Scăderea zahărului din sânge, pe o perioadă lungă de timp, poate duce la leziuni ireversibile ale creierului. Purtați o brățară de identificare. Brățara ar trebui să indice tipul de diabet, dacă sunteți pe insulină, sau să luați alte medicamente.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul asociat glicemiei scazute

Dacă aveți reacții frecvente de hipoglicemie, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră. Soluția poate fi la fel de simplă precum modificarea cantității sau a tipului de medicament pe care îl luați. Cu toate acestea, niciodată nu faceți vreo modificare în regimul de medicație fără aprobarea medicului dumneavoastră.