Cum ne influenteaza vremea ploioasa?

Conform meteorologilor, România trăiește una dintre cele mai umede și mai reci luni de mai din istoria sa, iar persoanele meteo-sensibile sunt cuprinse de melancolie și adesea cad într-o stare depresivă, aceasta fiind corelată cu vremea mohorâtă de afară. Un număr crescut de persoane sunt afectate de ploaie, mai ales atunci când plouă în mod constant timp de săptămâni, așa cum se întâmplă primăvara aceasta. Pentru a înțelege mai bine cum diferiți indivizi sunt influențati de vreme, oamenii de știință au început să analizeze vremea exterioară, bogată în precipitații, care are consecințe asupra sistemului limbic (centrul emoțional al creierului).

Studii ce corelează starea de spirit cu vremea de afară

Există cercetări care atestă faptul că vremea nu este corelată cu starea de spirit, dar preponderența generală a dovezilor sugerează că vremea poate avea mai mult decât un efect insignifiant asupra stării de spirit. Un studiu publicat în 1974, bazat pe 16.000 de studenți din orașul Basel, Elveția, a studiat comportamentul persoanelor și modificările survenite în cadrul acestuia, raportat la schimbările meteorologice. În cadrul studiului, 18% dintre bărbați și 29% dintre femei au fost influențați în mod negativ de anumite condiții meteorologice, prezentând simptome de oboseală, stări disforice, iritabilitate și dureri de cap.

Într-un alt studiu publicat în 1984, un grup de 24 de bărbați a fost studiat în decurs de 11 zile. S-a constatat că umiditatea, temperatura și orele de soare au avut cel mai mare efect asupra stării lor de spirit. Dar constatarea privind umiditatea a fost cea mai interesantă, din punct de vedere stintific. Nivelurile ridicate de umiditate au scăzut capacitatea de concentrare, ducând astfel la stări de somnolență și oboseală crescută. În cele din urmă, într-un studiu publicat în 2005, cercetătorii au analizat 605 participanți în trei studii separate pentru a stabili legătura dintre starea de spirit și vremea de afară. Ei au descoperit că vremea plăcută (o temperatură mai mare sau o presiune barometrică potrivită) a fost legată de o stare de spirit mai bună, memorie mai receptivă și o activitate cognitivă crescută, subiecții dorind să petreacă cât mai mult timp cu putință în aer liber.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu constatările privind tulburarea afectivă sezonieră și sugerează că vremea plăcută îmbunătățește starea de spirit a oamenilor. Totodată, acestea sunt cauzate și de către sezonul de iarnă, deoarece oamenii au fost privați de astfel de condiții în decursul anotimpului răcoros.

Căldura nu este întotdeauna recomandată

Conform unei analize publicate în 2008, este concluzionat faptul că vremea călduroasă duce la o dispoziție generală bună. Dar căldura poate face oamenii să devină mai irascibili și mai agresivi. Odată cu creșterea anuală a temperaturii exterioare, frecvența violenței interpersonale a crescut cu 4%, iar conflictele intergrupurilor cu 14%. Același tip de comportament a fost identificat și în momentul în care vremea de afară era furtunoasă și ploioasă, de minim două zile. O altă remarcă adusă de oamenii de știință este decizia persoanelor care, din păcate, aleg să se sinucidă. Studiile au confirmat un model sezonier atât pentru emisfera nordică, cât și pentru emisfera sudică: o creștere a sinuciderilor în perioada de toamna și în timpul iernii și o scădere în timpul lunilor de primăvară și în timpul verii.

Bucuria resimțită cu sosirea primăverii

Apariția primăverii aduce cu ea câteva motive pentru care starea de spirit fluctuează în lunile aprilie și mai: schimbarea și tranziția vremii (ceea ce uneori poate fi dificilă pentru anumite persoane), fluctuația hormonilor în timp ce ne adaptăm la mai multă lumină solară, alergii, toxine în aer și "complexul fericirii": Persoanele se hrănesc cu energie solară în timp ce lucrează sau petrec timp în grădina, încântați de primăvara care a venit. Astfel, acestea se încarcă cu energie și au o dispoziție generală mult mai bună decât în perioadele în care sunt private de lumină solară.

Vremea exterioară și persoanele sensibile

Este posibil să fiți mai afectați de către vremea exterioară, în special dacă sunteți o persoană extrem de sensibilă. Un prim pas prin a determina răspunsul la această întrebare, este să fiți sinceri cu dumneavoastră la următorul chestionar. Dacă răspundeți în mod afirmativ la toate cele patru întrebări, veți face parte din grupul de 15-20% al populației mondiale, care este în mod direct afectată de schimbările meteorologice.

  • Sunteți ușor copleșit de lumini strălucitoare?
  • Când afară este furtună, va speriați cu ușurință?
  • Reacțiile celorlalți oameni, în timpul unui eveniment meteorologic, va influențează?
  • Are lumina solară un efect deosebit asupra dumneavoastră?

Cercetările au arătat că persoanele hipersensibile sunt genetic diferite de cele care au un grad normal de sensibilitate. Acest lucru ar putea explică de ce ploaia, frigul sau căldura afectează unele persoane mai mult decât pe altele și de ce unii oameni se simt perfect într-un climat umed și cald, în timp ce alte persoane își doresc exact opusul.

Care este tipul dumneavoastră de personalitate meteo?

Într-un studiu publicat în 2011, cercetătorii au definit tipurile de reactivitate meteorologică prin legarea stărilor de sine zilnice raportate pe parcursul a 30 de zile cu date privind vremea exterioară. Ei au descoperit că există trei tipuri distincte de oameni atunci când vine vorba de reacții la vreme, după cum au scris în rezumat. Tipurile au fost numite: Iubitori de vară (starea de spirit mai bună cu vremea mai caldă și mai mult soare), indiferenți (asociații slabe ale vremii cu schimbări ale dispoziției) și iubitori de iarnă (stare generală mai proastă odată cu creșterea temperaturii și expunerea la lumină solară puternică). În plus, s-au constatat efecte de concordanță intergenerațională pentru aceste tipuri de personalitate, sugerând că reactivitatea meteorologică poate fi transmisă din generație în generație.

Top