Colita ulcerativa: cauze, simptome si tratament

Când aveți colită ulceroasă (CU), este posibil să nu obțineți suficiente substanțe nutritive, de care organismul dumneavoastră are nevoie. Sângerările abundente, diareea și chiar și medicamentele utilizate pentru a trata această boală intestinală inflamatorie pot crește riscul de deficiență nutrițională. Menținerea unor niveluri sănătoase de substanțe nutritive esențiale este posibilă prin alimentație și suplimente adecvate.

Calciu și vitamina D mențin oasele puternice

Depozitele scăzute de calciu și vitamina D sunt principalele deficiențe ale pacienților cu colită ulcerativă. Când aveți colită, intestinele și colonul nu absorb substanțele nutritive la fel de eficient ca la o persoană sănătoasă. Multe medicamente prescrise pentru tratarea coliței pot interfera cu absorbția calciului și a vitaminei D. Din această cauza, trebuie să îi comunicați doctorului dumneavoastră dacă aveți și alte afecțiuni de sănătate sau urmați un alt plan medicamentos. Este posibil să nu aveți simptome vizibile, dar gastroenterologul dumneavoastră ar trebui să verifice regulat aceste deficiențe, ca parte a tratamentului de colită ulceroasă.

Suplimentele pot ajuta la restabilirea nivelurilor sănătoase. În cazuri grave, este posibil să aveți nevoie de doze foarte mari la început, urmate de o doză de întreținere mai mică. Suplimentele trebuie luate doar la recomandarea medicului! Nu este indicată administrarea în regim propriu. Produsele lactate sunt surse bogate atât în calciu, cât și în vitamina D, dar potrivit unui studiu publicat în octombrie 2014, numeroase persoane cu CU restricționează lactatele din dieta lor. Dacă sunteți sensibil la laptele de origine animala, puteți apela la alternative precum lapte de soia sau de orez, ce sunt bogate în calciu și vitamina D. Totodată, puteți consuma legumele verzi (gătite pentru a reduce la minimum iritarea intestinului), care sunt bogate în substanțe nutritive.

Fierul ajută la combaterea oboselii

Deficitul de fier apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele cu afecțiuni inflamatorii intestinale, afectând calitatea vieții acestora. Această deficiență se poate datora pierderii de sânge din diareea sângeroasă, ulcerațiilor interne ale colonului sau poate fi cauzată de unele medicamente. Simptomele de deficit de fier includ oboseală și o piele palidă. Contrar opiniei publice, spanacul nu este suficient pentru a trata deficitul de fier. Opțiunile de tratament includ suplimente de fier și perfuzii intravenoase de fier. Dar foarte rar se folosesc transfuziile de sânge.

Odată ce depozitele de fier sunt din nou la un nivel normal, consumul unei diete bogate în fier, cu alimente cum ar fi carne slabă și legume de culoare verde, cu frunzele fierte, vă poate ajuta să vă mențineți indicele la un nivel sănătos.

Vitamina B poate stimula energia și memoria

Persoanele cu colită ulcerativă pot avea probleme cu absorbția acidului folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9. Totodată, vitamina B12 este absorbită într-o singură parte a intestinului subțire, cunoscută sub numele de ileon, chiar înainte de a începe colonul. Unele medicamente pot preveni absorbția vitaminei B12 în această zonă și pot interfera și cu absorbția acidului folic. Semnele unui deficit de vitamina B sunt lipsa de energie, probleme legate de echilibru, o limbă palidă și furnicături ale degetelor, atât la nivelul mâinilor cât și al picioarelor. Cazurile severe pot provoca pierderea memoriei și dezorientarea.

Odată diagnosticată printr-un test de sânge, deficiența de acid folic și de vitamina B12 pot fi tratată cu suplimente. Dar dacă urmați un plan medicamentos care interferează cu absorbția de vitamina B12, singură modalitate de a vă asigura că obțineți cantitatea adecvată de vitamina este prin injectare. Un astfel de tratament trebuie urmat numai la indicațiile medicului și administrat într-un mediu controlat și supravegheat. În combinație cu tratamentul, urmați o dietă bogată în surse de vitamine B și acid folic, cum ar fi carnea și ouăle, pentru a vă menține valorile în intervale sănătoase.

Potasiul ajută la ameliorarea crampelor musculare

Deficiența de potasiu poate fi rezultatul vărsăturilor cronice, al diareii sau al utilizării corticosteroizilor. Deficitul de potasiu poate fi corelat cu colita ulcerativă, deoarece colonul este locul final în care este absorbit în organism. Astfel, colonul realizează procesul de reabsorbție al potasiului și îl trece prin sânge. Simptomele acestei deficiențe pot include crampe musculare, bătăi neregulate ale inimii sau senzație de amețeală și leșin. Consumul unei diete bazate pe alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, cartofii și legumele verzi cu frunze fierte, este de obicei suficient pentru a corecta deficitul de potasiu.

Obținerea unui cantități prea mari de potasiu prin intermediul suplimentelor alimentare poate crește riscul de probleme cardiace. Din această cauză, se recomandă utilizarea lor doar la indicațiile medicului dumneavoastră.

Magneziul poate reduce durerile de stomac

Deficitul de magneziu reprezintă o problemă pentru persoanele cu colită ulcerativă, deoarece mineralul este absorbit în colon. Pierderea de magneziu este asociată și cu diaree cronică. Pe lângă aceasta, alte simptome ale deficienței de magneziu includ dureri musculare, iritabilitate crescută a stomacului și memorie deficitară . Pentru a trata această deficiență, este posibil să fie nevoie să luați suplimente orale sau să consumați mai multe alimente bogate în magneziu, pe care să le puteți tolera, cum ar fi untul de arahide, cacao și fructele de mare. Alte alimente comune bogate în magneziu, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă și fructele uscate, nu pot fi digerate la fel de ușor.

Evitați administrarea suplimentelor de magneziu în regim propriu. Planul medicamentos trebuie elaborat doar împreună cu medicul sepecialist.

Top