Cum identificam si prevenim vertijul?

În timp ce o senzație accentuată de amețeala poate fi extrem de inconfortabilă, probabil că nu vă va surprinde să aflați că aceste stări de amorțeli ocazionale sunt foarte frecvente la adulți. Dar este posibil să nu fi bănuit faptul că vertijul, o afecțiune înrudită cu senzația accentuată de amețeală, dar mai gravă, care vă face să vă simțiți ca într-un montagne russe, este, de asemenea, o afecțiune comună, afectând aproape 40% dintre persoanele de peste 40 de ani cel puțin o dată în viața.

Deci, cum vă puteți da seama dacă aveți vertij sau sunteți afectat de către amețelile obișnuite? 
 Principala diferență este starea accentuată de greață, ce poate duce chiar și la vărsături. Acest simptom este specific vertijului și poate constitui și o caracteristică a unei tulburări de echilibru. În același timp, o stare de amețeală poate cauza un disconfort accentuat, cauzat de senzația de lipsa balansului propriu. Severitatea a oricărei dintre cele două afecțiuni poate varia în intensitate, cauzând stări de disconfort resimțite la diferite nivele.

Simptomele pot determina cu ușurință despre care dintre cele două stări este vorba, ducând astfel la o tratare eficientă și rapidă.

 Atașat regășiți cele mai comune cauze de vertij și amețeli generale, alături de câteva sfaturi utile pentru a ieși cu rapiditate din această stare de lipsă de echilibru.

1. Vertijul pot fi cauzat de o problemă internă a urechii

Una dintre cele mai surprinzătoare cauze de amețeală accentuată este vertijul pozitiv paroxistic al poziției sau BPPV. Urechea interioară conține cristale formate din calciu și proteine, numite otolite. Dacă aceste cristale sunt dislocate și plutesc în canalele interioare, este posibil să fie experimentată o senzație scurtă de pierdere de echilibru. Este o afecțiune cu un grad scăzut de dificultate, care poate fi tratată, așa cum este și recomandat, cu ajutorul terapiei fizice și nu cu medicamente sau intervenții chirurgicale. Deși BPPV este cea mai comună afecțiune a urechii interne legate de echilibru, ea afectează doar aproximativ 1 din 1000 de oameni. Această afecțiune poate apărea la adulții de orice vârstă, dar cele mai frecvente cazuri au fost identificate la persoanele care au trecut de pragul de 40 de ani. BPPV a fost asociat cu traume, migrene, infecții ale urechii interne, diabet și osteoporoză, acestea fiind principalele cauze declanșatoare ale acestui sindrom. Conform statisticilor, după efecturarea tratamentului, 50 la sută dintre pacienți pot experimenta din nou această problema, într-un interval orar de maxim cinci ani, mai ales dacă factorul declanșator l-a constituit o traumă intensă resimțită de către pacient.

2. Sistemul de echilibru al urechilor controlează fluxul sanguin

Conform informațiilor predate încă din școala generală, sistemul de echilibru al urechii interne contribuie și la controlul fluxului de sânge. Când vă întindeți în pat, pregătiți de culcare, iar apoi vă ridicați iar în poziție verticală, două structuri interne ale urechii, utricula și saccula, detectează mișcările efectuate de corp, iar apoi coordonează sistemul cardiovascular spre direcționarea fluxului de sânge, în mod corespunzător.

Astfel, întregul organism este adaptat la schimbarea poziției, din culcat în ridicat. Din această cauza, anumite persoane pot simți o stare accentuată de amețeală, dacă fac tranziția dintr-o stare în altă mai repede decât se poate adapta sistemul cardiovascular. Dacă experimentați aceste stări în mod constant, este recomandată o vizită la medicul specialist.

3. Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot cauza stări de amețeală

Deficiențele de vitamina B12 pot duce la o serie de probleme neurologice, inclusiv o senzație accentuată de lipsă de echilibru, scăderea tensiunii arteriale și scăderea fluxului sanguin. Deficiența de vitamina B12 este ușor de detectat și tratat, dar este adesea o cauza manageriata în mod superficial sau ignorată cu desăvârșire. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vi se efectua un test de sânge și pentru a vă verifica nivelurile de vitamina B12. Sursele bune de vitamina B12 includ carne, produse lactate și cereale fortificate pentru micul dejun.4. Starea de amețeală poate fi un simptom al unei boli cardiace

O simplă cauză a amețelii o poate constitui o mișcare bruscă, cum ar fi ridicatul prea brusc din scaun sau din pat. Dar în anumite circumstanțe, această amețeală resimțită în mod constant poate reprezeunta un semn al unei afecțiuni cardiace. Printre cele mai comune cauze cardiovasculare legate de amețeală se numără aritmiile precum fibrilația atrială și ateroscleroza. Acestea pot provoca amețeli deoarece reduc fluxul sanguin către creier. Din această cauză, este foarte importantă vizita la medic, în mod regulat. Astfel, aceste afecțiuni pot fi prevenite sau tratate încă din fazele incipiente.

5. Migrenele cauzează stări de vertij

Numeroase persoane ce suferă de vertij nu realizează că unul dintre primele simptome resimțite îl constituie o migrenă. Adesea confundă timpii de apariție a simptomelor, având falsa senzație că acestea apar simultan. Apariția și instalarea graduală a migrenei reprezintă un posibil simptom pentru o altă afecțiune, vertijul fiind o consecință.

Pentru a fi mai ușor de identificat și tratat afecțiunea personală, țineți evidență simptomelor într-un jurnal, unde să specificați ora la care resimțiți fiecare simptom, pentru o mai bună perspectivă a afecțiunii. Alte simptome ale vertijului asociat migrenei includ o sensibilitate crescută la mișcare, lumină și sunet. Aproximativ 40 la sută dintre persoanele care suferă de migrene suferă de amețeli sau vertij.

6. Senzația de amețeală poate fi legată de anxietate

Un număr crescut dintre persoanele ce suferă stări de amețeală, în special cele ce depășesc vârsta de 20 de ani, pot avea și stări de anxietate. În comparație cu persoanele care nu au anxietate, persoanele cu tulburări par să fie mai ușor influențate atunci când sunt supuse unui mediu vizual în mișcare. Aceste persoane pot fi anormal de sensibile la stimularea vizuală, deoarece amețelile lor pot crește atunci când vizionează obiecte în mișcare sau se plimbă printr-un magazin mare și luminos. Aceasta se numește dependență vizuală.

7. O plimbare cu barca poate provoca amețeli

Este o situație foarte des întâlnită ca persoanele să experimenteze un sentiment de amețeală în prima zi după o excursie cu barca. În anumite situații, acest sentiment, numit mal de debarquement, poate dura luni sau chiar ani, până dispare. Aproximativ 75% dintre marinari pot experimenta astfel de trăiri, în pofida meseriei pe care o practică. Avioanele, mașinile și trenurile pot provoca, de asemenea, un sentiment de amețeală accentuată. Chiar și relaxarea pe o saltea gonflabilă, atât în piscină cât și pe mare, poate duce la o senzație de amețeală ce poate fi ușor confundată cu vertijul.

8. Vertijul poate fi un efect secundar al medicației

Un număr crescut de medicamente, disponibile către achiziție, atât cu cât și fără reteță, pot avea ca efect secundar vertijul. Dozele mari de medicamente, în special cele pentru tensiunea arterială, pot provoca stări de amețeala, preponderent la persoanele mai în vârstă sau la cele care nu urmează doza prescrisă. Verificați dacă medicamentele pe care le luați pot include amețeli, vertij sau pierderi de echilibru ca posibile efecte secundare. Majoritatea oamenilor nu experimentează efectele secundare pe care le poate provoca un medicament, dar este bine să fiți informați și să aveți o atitudine preventivă.

9. Dieta zilnică și deshidratarea pot determina stări de amețeală

Chiar și o deshidratare ușoară poate cauza o stare accentutata de amețeală. Deshidratarea poate provoca scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la vertij. Dieta poate cauza stări accentuate de amețeală, ducând la deshidratări. Conform studiilor, deshidratarea ușoară, care cauzează pierderi de doar 1 până la 2 procente din greutatea corporală, poate provoca amețeli.

10. Cauze mai puțin frecvente de amețeală și vertij

Acordați atenție tuturor amețelilor, pentru că, împreună cu alte simptome, ar putea constitui simptomele unei afecțiuni mai complexe. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a exclude problemele de sănătate legate de apariția frecventă sau severă a stărilor de amețeală sau vertij.

O condiție foarte rară legată de vertij este boala lui Ménière. Dacă aveți episoade prelungite de vertij, împreună cu probleme de auz la o ureche, este recomandat să mergeți în cel mai scurt timp cu putință la medic, pentru un consult. Conform statisticilor, acestă afecțiune se regăsește doar la aproximativ 0,2% din populația lumii, iar de cele mai multe ori la adulți cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Deși nu poate fi vindecată, poate fi tratată.

De cele mai multe ori, prevenția se dovedește mai utilă decât tratamentul. Din această cauză se recomandă păstrarea unei evidențe a simptomelor, menționând data și ora apariției acestora, pentru a putea determina ordinea cronologică. Totodată, este foarte important să discutați despre istoricul familial al familiei dumneavoastră, pentru a vă putea ajuta medicul în determinarea cu exactitate a diagnosticului și în recomandarea unui plan de tratament eficient, adecvat nevoilor personale.

Top