Cum sa preveniti si sa tratati ciuperca unghiilor

Ciuperca este o infecție fungică la nivelul unghiilor de la picioare. Aceasta apare atunci când un spor ajunge în contact cu o tăietură de pe suprafață unghiei și pătrunde în rizurile sale. Unghia continuă apoi să crească cu o ciupercă. Odată ce este infectată, doar o nouă unghie care crește în spatele ei este sănătoasă. Noua unghie crește rar în stare sănătoasă, fără tratament adecvat. Ciupercă unghiilor este foarte frecventă, aproximativ 14 la sută din poulatia lumiii suferind de ea.

Purtarea pantofilor prea mici poate deteriora unghia și o poate face mai vulnerabilă la ciuperci, deoarece poate cauza o infecție fungică la nivelul pielii piciorului (cunoscută sub numele de ciuperca piciorului sau piciorul de atlet). Este posibil să aveți mai multe riscuri pentru ciuperca unghiilor de la picioare, in special dacă suferiți de diabet sau de un sistem imunitar mai slab.

Semne și simptome ale ciupercii unghiilor

Când aveți o ciupercă, unghia are tendința să fie îngroșată, decolorată, respectiv galbenă, maro sau alb-închis (este puțin mai fragilă și se rupe ușor). Nu este întotdeauna dureros, dar poate deveni dureroasă, deoarece unghia se îngroașă și este împinsă înspre piele.

Opțiunile pentru tratarea ciupercii unghiilor

Dacă credeți că este posibil să aveți o ciupercă de unghie, trebuie să vedeți un dermatolog care vă va trimite un specimen sau o bucată de unghie la un laborator. Diferitele tipuri de ciuperci sunt tratate în mod diferit, așa că este important să știți ce tip aveți. Uneori, rădăcina problemei nu este deloc o ciupercă, ci mai degrabă o altă afecțiune sau un fel de traumatism la nivelul unghiei. De exemplu, un traumatism suferit la nivelul vârfului degetului poate cauza o rană deschisă, acționând ca un magnet pentru infecții. Nu există niciun tratament pentru traumatismele unghiilor, dar îndepărtarea unghiei poate fi o opțiune dacă unghia este resimțită ca fiind dureroasă.

Dacă aveți o ciupercă a unghiilor de la picioare, medicul vă va recomanda, probabil, una sau mai multe dintre următoarele opțiuni de tratament:

  • Tăierea unghiilor de la picioare Tăierea unghiilor este de obicei combinată cu medicație (De cele mai multe ori, unghia devine atât de groasă încât nu o puteți tăia singur.)
  • Îndepărtarea unghiilor Uneori îndepărtarea completă a unghiilor este considerată o opțiune de tratament pentru ciuperca unghiilor. Există două moduri de a face acest lucru: permanent, astfel încât să nu mai crească niciodată și să fie nevoită să apară cea de a două unghie (și atunci nu veți mai avea o unghie infectată) sau puteți să tăiați doar partea afectată și să o lăsați să crească din nou. Uneori crește sănătos, iar alteori crește înapoi cu o ciupercă.
  • Remedii la domiciliu Există persoane care aplică zilnic ulei de oregano sau alte uleiuri miraculoase. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu nu au fost niciodată dovedite de cercetări stintifice că având succes la îndepărtarea unei infecții fungice.
  • Lasere Există tratamente cu laser pentru ciuperca unghiilor de la picioare, dar acestea pot fi foarte scumpe, iar asigurarea medicala nu le acoperă. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști dacă laserele pot oferi un tratament sigur și eficient pentru majoritatea oamenilor.

Fungusul piciorului: cauze și factori de risc

O ciupercă a piciorului este o infecție fungică a pielii, cunoscută și sub numele de picior de atlet. Ciuperca apare datorită zgarieturilor și rănilor deschise la nivelul unghiei și a pielii. Este cunoscută sub numele de picior de atlet deoarece sportivii sau orice persoană care este mai activă și transpiră mult este mai expusă riscului. Totodată, copiii prezintă mai multe riscuri, deoarece nu au tendința de a purta pantofi diferiți, iar schimbarea pantofilor este o modalitate de a evita ciuperca piciorului. Mâncărimea pielii este un semn precoce al ciupercii piciorului sau a bubitelor minuscule de la nivelul pielii, care vor apărea uneori. Pielea tinde să se desprindă sub forma pielii moarte, preponderent în zona acoperită de încălțăminte și șosete. Ciuperca piciorului, pe partea superioară a tălpii, este foarte rar întâlnită. Este foarte comun câ o infecție fungica să apară și între degetele de la picioare.

Cum să preveniți atât ciuperca piciorului, cât și a unghiilor

Deși ciuperca unghiilor de la picioare și ciuperca piciorului nu sunt identice, următoarele sfaturi vă pot ajuta să le preveniți pe ambele:

Exersați o igienă bună, cum ar fi menținerea picioarelor curate. Alternați pantofii în timpul săptămânii. Picioarele transpiră toată ziua. Alternarea încălțămintei le permite să se usuce, astfel încât ciuperca nu poate supraviețui.

Purtați șosete care ajută la uscarea pantofilor și la uciderea ciupercii. Le puteți găsi la magazinele de sport. Dacă șosetele dumneavoastră sunt transpirate în mod excesiv pe parcursul zilei, schimbarea acestora de mai multe ori pe zi vă poate ajuta în prevenirea ciupercii.

Purtați încălțăminte în locuri publice, cum ar fi vestiare, piscine și săli de sport, pentru a limita expunerea la ciuperci.

Purtați pantofi care se potrivesc în mod adecvat. Cei mai mulți oameni poartă pantofi prea strânși și nu își dau seama.

Folosiți spray-uri care ajută la uscarea încălțămintei, împrospătarea acesteia și la uciderea ciupercii.

Păstrați pielea uscată și nu uitați să vă uscați între degetele de la picioare după baie, exerciții fizice sau transpirație. Mulți oameni nu se usucă între degetele de la picioare, astfel încât pielea rămâne umedă, ceea ce poate duce la infecții.

Top