Calitatile necesare unui asistent medical

Asistentii medicali, prin natura meseriei, se confrunta cu diferite tipuri de stres, de la epuizare fizica la presiune psihica. Nemultumirile salariale si suprasolicitarea amplificata de lipsa de personal pot determina asistentii medicali sa renunte, cautand un alt loc de munca sau chiar sa isi schimbe profesia. Fara o abordare corecta, spitalele pot pierde cu usurinta cele mai bune cadre medicale. 

Asistentul medical sef nu poate controla in mod direct salariul asistentilor medicali din subordine, dar poate face o mare diferenta in mediul de lucru al acestora.  Stabilirea unui mediu de lucru pozitiv incurajeaza personalul sa aiba o atitudine de implicare si eficienta. Asistentul medical sef ar trebui sa consolideze un comportament entuziast, iar atunci cand este cazul, sa analizeze impreuna cu asistentul medical implicat, in particular, eventualele incidente aparute pe tura.

Asistentul medical sef trebuie sa fie solidar cu personalul pe care il conduce, si pe cat posibil, fara a neglija alte atributii, poate ajuta echipa cand aceasta este depasita de volumul de munca.  Verificarea constanta si invaziva a asistentilor medicali in timpul turei si delegarea unor sarcini pe care acestia deja le fac, creaza un stres si o presiune inutila. Asistentul medical sef nu ar trebui sa organizeze in amanunt executarea sarcinilor ci ar trebui sa incurajeze initiativa si responsabilizarea asistentilor medicali din subordine.

Echipa trebuie sa fie capabila sa se organizeze si sa isi indeplineasca sarcinile chiar si atunci cand asistentul medical sef nu este prezent. Este benefica organizarea de intalniri lunare, sau chiar saptamanale, astfel incat asistentul medical sef impreuna cu echipa de asistenti sa poata stabili si conveni asupra unor obiective comune. Atribuirea si delegarea sarcinilor trebuie facuta in functie de punctele forte si punctele mai slabe ale fiecarui asistent medical din subordine.

Atitudinea asistentului medical sef trebuie sa fie impartiala si apreciativa, indiferent de nivelul educational sau experienta asistentilor. Asistentii medicali aflati la inceputul carierei sunt la fel de importanti ca si cei cu multa experienta si trebuie creat un climat in care sa nu fie incurajata intimidarea si agresivitatea intre colegi.

Atribuirea sarcinilor si stabilirea obiectivelor pentru asistentii medicali din subordine trebuie sa fie in contact cu realitatea. Stabilirea unor deziderate nerealiste are efecte nedorite asupra performantei si a moralului echipei. Asistentul medical sef trebuie sa se asigure ca toti asistentii medicali beneficiaza de zilele de concediu la care au dreptul si ca nu exista inechitati in repartizarea acestora.

Concediul in luni precum iunie, iulie si decembrie nu ar trebui sa fie monopolizat doar de unii asistenti medicali. Ar trebui sa ia in considerare, de asemenea, ajustarea schemei pentru asistentii medicali care trec de la tura de noapte la cea de zi. Asistentii medicali epuizati nu sunt predispusi doar la a fi ineficienti la locul de munca, ci prezinta, fara voia lor, un risc pentru siguranta pacientilor.

In concluzie, un asistent medical sef trebuie sa fie un profesionist si un manager foarte bun care sa stie sa gestioneze situatiile aparute si sa stimuleze echipa. Echipa este oglinda capacitatii manageriale a asistentului medical sef.

Top