Importanta mineralelor

Mineralele au un rol foarte important in functionarea corecta a organismului. Deficitul de minerale este intalnit peste tot in lume, in mare parte, din cauza stilului modern de cultivare a plantelor. Solul este epuizat, avand ca rezultat produse alimentare mai putin bogate si diversificate in minerale. Printre cele mai importante minerale se numara magneziul, calciul, zincul, fierul, manganul si potasiul.

Importanta mineralelor pentru corpul uman:

  • Magneziul este un mineral extrem de important pentru functionarea corecta a creierului. Una dintre cele mai comune cauze fizice ale depresiei este deficitul de magneziu. Tot lipsa de magneziu este responsabila si pentru anxietate, agitatie si chiar halucinatii. Magneziul sprijina mineralizarea oaselor, construirea de proteine, contractiile musculare, impulsurile nervoase si cresterea imunitatatii.
  • Calciul este responsabil pentru cresterea si sanatatea oaselor si a dintilor si ajuta la coagularea sangelui.
  • Zincul produce material genetic si proteine, transporta vitamina A in tot corpul si este responsabil pentru perceptia gustului, vindecarea ranilor, productia de sperma si dezvoltarea normala a fatului in sarcina.
  • Fierul este o parte a hemoglobinei, o proteina care transporta oxigenul in toate celulele corpului.
  • Manganul faciliteaza raspunsul celular si este esential pentru multe functii ale corpului.
  • Potasiu mentine echilibrul hidro-electrolitic al organismului si sprijina contractiile musculare, sanatatea celulelor si impulsurile nervoase.

Cel mai bun mod prin care se ofera organismului o gama larga de minerale este o dieta complexa in tipuri de alimente si substante nutritive, preparate in mod corespunzator. Legumele si fructele au atins dimensiuni record, dar contin „substanta uscata”, concentratiile minerale fiind diluate.

Mai putin studiat este efectul de diluare genetica a culturilor. Prin reproduceri selective, pentru a se creste randamentul cultivarii, s-a determinat reducerea de proteine, aminoacizi si minerale in favoarea materiei uscate formata preponderent (aproape 90%) din carbohidrati.

Ca efect al utilizarii crescute de ingrasaminte chimice si pesticide, culturile moderne sunt recoltate mai repede decat oricand. Dar, in cazul recoltelor rapide si timpurii, planta are mai putin timp pentru a absorbi nutrienti (prin sinteza sau din sol). Mineralele, precum potasiul folosit la producerea ingrasamintelor, interfereaza cu capacitatea plantei de a asimila substantele nutritive. Practicile agricole de tip monocultura au condus la epuizarea solului mineral, care afecteaza continutul de nutrienti al recoltelor.

Utilizarea excesiva a resurselor, dezvoltarea industriala, eroziune, irigatii, drenarea zonelor umede, defrisarile si exploatarile petroliere sunt alti factori care conduc la epuizarea stratului de minerale. Abordarea acestor probleme este una de importanta majora pentru sanatate!

Top