Carcinomul de col uterin

Definiție:

Carcinomul de col uterin reprezintă o tumoră malignă epitelială dezvoltată din epiteliul cevical la nivelul zonei de tranziție a mucoasei cervicale.

Incidență:

În România acest tip de cancer reprezintă o problemă foarte serioasă astfel încât la ora actuală se discută în Minister ideea efectuării unui screening populațional, deoarece România este țara cu cea mai mare incidență de cancer de col uterin din Europa, fiind totodată țara cu cea mai ridicată mortalitate dată de cancerul de col uterin. Această afecțiune ocupă locul 2 ca incidență dupa cancerul de sân la femei, în Europa. Nivelul de dezvoltare socio-economic scăzut nu este neapărat un factor favorizant apariției acestui tip de cancer. Acest cancer reprezintă o afecțiune care poate fi perfect tratată dacă este depistată rapid.

Etiologie:

Carcinomul de col uterin este dat de o infecție virală cu o tulpină agresivă de HPV (human papilloma virus). Există teorii conform cărora carcinomul de col uterin poate să apară în absența infecției cu HPV, însă incidența acestor cazuri este foarte redusă. De asemenea, există concepții conform cărora virusul a pătruns în organism, a produs cancerul și ulterior a dispărut. Ca în orice infecție virală, virusul pătrunde în corp, se cantonează, iar sistemul imunitar poate elimina infecția. Există infecții tranzitorii, astfel încât majoritatea femeilor fac de-a lungul vieții astfel de infecții de care nu știu. În prezența unei citologii care nu relevă modificări foarte agresive (efecte citopatice remarcabile), se recomandă reefectuarea testării la un interval de un an și jumătate, aceasta fiind perioada cea mai lungă posibilă în care organismul poate eradica pe baza imunității proprii această infecție.

Normele europene de la ora actuală tind sa implementeze testare infecției cu HPV în prim plan, în detrimentul citologiei, din considerente legate de costurile ridicate. Astfel se doreste observarea dimensiunii epidemiologice a infecției cu HPV.

HPV:

HPV reprezintă un grup de mici virusuri ADN ce infecteaza vertebratele superioare: de ex. oameni, primate, bovine, cervide. Există două ramuri filogenetice majore ce prezintă afinitate pentru locuri diferite de infecție:

1. la nivel cutanat – epiteliul scuamos keratinizat

2. la nivelul mucoaselor – epiteliul scuamos ne-keratinizat

Transmiterea infecției:

• Primar - cale de transmitere prin contact sexual;

• Contact “skin-to-skin”;

• Virusul nu se transmite prin sânge;

•În timpul sarcinii, virusul poate fi transmis de la mamă la făt în timpul travaliului, deși s-a luat în considerare și transmiterea transplacentară, deoarece ADN HPV a fost detectat și in lichidul amniotic.

 

Autor: Stanciu Silviu

Top