8 tipuri de medicina fizica si reabilitare

Kinetoterapia reprezinta, in continuare „standardul de aur” al recuperarii medicale, dar si un mijloc de mentinere al conditiei fizice si al starii de bine a intregului organism. Practicarea exerciţiilor fizice şi a sportului este singurul remediu al urmãrilor vieţii sedentare, constituind condiţia sine-qua-non de prelungire a tinereţii fiziologice şi psihice a omului. Exerciţiile fizice cu caracter profilactic pot fi practicate de la naştere şi continuate pe toatã perioada vieţii.

Procedurile de fizioterapie, un adjuvant pretios in procesul de recuperare, prescrise adaptat fiecarei patologii, reprezentate de:

1. Electroterapie: printr-un complex de metode fizicale, avand la baza : curenti de joasa, medie si inalta frecventa ( electrostimulare cu diverse tipuri de curenti: diadinamici, TENS, curenti interferentiali), unde electromagnetice (magnetodiaflux), vizeaza ameliorarea simptomelor dureroase si neurostimularea curativa si regenerativa.

2. Terapie cu ultrasunete: cu efectele lor:

  • analgetice: datorat efectului mecanic si termic ,au actiune in special pe radacina nervoasa – ganglioni limfatici – muschi
  • miorelaxante: prin efectul mecanic - indicat în contractia musculara algica (primara) din miopatii si în cea antalgica (secundara) din discopatii
  • metabolice: datorita efectului de cavitatie se obtine cresterea permeabilitatii celulare
  • resorbtive si fibrinolitice;

3. Terapie cu laser: utilizata in vederea normalizarii functiilor celulare, stimularii procesului de cicatrizare, reducerii durerii şi a inflamatiei.

4. Bai galvanice : Datorită efectului local activator al circulaţiei sanguine, al stimulării secreţiei cutanate de histamină, cu efect vasodilatator, dar şi datorită efectului antialgic (de micşorare a pragului percepţiei dureroase), băile galvanice îşi găsesc o largă întrebuinţare, în special în tratarea bolilor reumatismale, dar şi a tulburărilor de circulaţie periferică (arterite, maladia Raynaud, etc). Această procedură este contraindicată persoanelor care prezintă leziuni cutanate: răni deschide, eczeme, ulcer varicos, dermatită.

5. Impachetari cu parafina: aplicarea parafinei pe o anumita regiune a corpului ,combinata cu alte proceduri (masaj, kinetoterapie ) produce vasodilatatie capilara, asigurand o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata, activand metabolismul local si grabind procesul de recuperare medicala prin:

  • cresterea elasticitatii: la o temperature intre 40 si 45’C, extensibilitatea colagenului din tendoane, ligamente, capsule articulare creste, permitand exercitiile de intindere necesare reducerii anumitor retractii. In acelasi timp, redoarea articulara este diminuata datorita scaderii vascozitatii lichidului sinovial;
  • efect antialgic si decontracturant: durerea este diminuata datorita reducerii contracturilor, datorita ameliorarii circulatiei sanguine, dar si prin actiunea directa asupra mecanismelor de control ale durerii, prin cresterea pragului de perceptie a ei, prin inhibarea transmisiei si prin stimularea secretiei de endorfine.

6. Masaj terapeutic, de relaxare, sau de drenaj limfatic, oferit de catre maseur specializat, in conformitate cu indicatiile medicale din partea medicului curant.

7. Reflexoterapie: o terapie alternativa eficienta, cu efect demonstrat in tulburarile cauzate de stres, in migrene, insomnii, , afectiuni hepatice si biliare, diabet, tulburari endocrine, prostatite, constipatie, reglarea ciclului menstrual, tulburari cauzate de menopauza, afectiuni respiratorii, osteoporoza, obezitate, reumatism, afectiuni ale aparatelor: digestiv, circulator, genital, urinar, afectiuni oculare, ale coloanei vertebrale (sciatica, spondiloze, cifoze etc).

Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor adunate in terminatiile nervoase, revigorarea circulatiei sangvine in regiunile deficitare, tratarea afectiunilor existente, depistarea altora de care nu se stia si eliminarea cauzelor care le-a produs.

8. Terapia punctelor trigger (trigger points therapy) : este o tehnica manuala care implica aplicarea presiunii in anumite puncteale tesutul muscular dureros, cu scopul de a ameliora durerea si disfunctia in alte parti ale corpului prin intreruperea semnalului nervos. Se mai numeste si terapie miofasciala ( “mio” insemnand muschi, “fascial” reprezentand tesutul conjunctiv de legatura) a punctelor trigger.

Punctele de tensiune sunt descrise ca fiind locuri hiper-irritable în mușchii scheletici, care sunt asociate cu noduli palpabili în fasciile si fibrele musculare. Cercetătorii punctelor de tensiune consideră că acestea sunt noduri mici de contracție și prezintă o cauză comună de durere. Comprimarea unui punct de tensiune poate provoca sensibilitate locală, durere sau un răspuns de crampă locală. Răspunsul acelei contracții locale nu este la fel ca un spasm muscular. Acest lucru se datorează faptului că un spasm muscular se referă la contracția musculară pe tot mușchiul, iar aceasta crampă locală se referă de asemenea la întregul mușchi, dar implică doar un răspuns nervos mic, nu o contracție.

Acest tratament aduce rezultate impresionante in afectiuni ca artrita, fibromialgia, sindromul de tunel carpian, lombosciatica, durerea cronica lombara, a genunchilor si a umerilor, cefalee, dureri menstruale, scleroza multipla, tensiune si spasm muscular, slabiciunea muscular post-operatorie, tendinopatii diverse si sindromul articulatiei temporo mandibulare.

Autor: Doctor Mihaela Parnia

Top