Afectiuni coloana vertebrala

Partea inferioară a spatelui, mai precis zona lombara, susține o mare parte a greutății noastre corporale și este cea mai afectată de dureri. In multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul spatelui nu sunt cauzate doar de poziția defectuoasă a corpului sau de sedentarism, ci pot fi determinate și de existența unor problemele mai grave de sănătate care afectează progresiv musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele sau chiar unele organe interne.

Ignorarea cu buna stiinta a acestor simptome pe principiul:”nu mai doare, inseamna ca s-a vindecat”, duce la o evolutie in sens negativ a cauzei si ingreuneaza rezolvarea ei.

Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este suprasolicitarea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală. ”În aceste cazuri se recomandă repaus fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedică, fără cărat greutăți, ortostatism prelungit sau stat în frig), căldură locală și medicație adecvată decontracturantă a musculaturii și eventual antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisă doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare in cazul hipertensivilor, dar si asupra sferei gastro-intestinale.

O altă cauză a acestor dureri poate fi spondilartroza, o problemă de sănătate frecventa, care constă în degenerarea articulațiilor mici ale vertebrelor și implicit în deteriorarea discurilor. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.

Hernia de disc, acea „deplasare” a unui disc intervertebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este comprimat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În faza acuta, se recomandă repaus total la pat și medicație conform sfatului medicului, iar în recuperare, ședințe de fizioterapie și gimnastica medicala zilnica.

Ciclul menstrual poate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exerciții ușoare.

Sarcina și statusul post-partum sunt alte două cauze ale durerilor de mijloc, care apar din cauza suprasolicitării coloanei, atât înainte dar mai ales după naștere. Discomfortul poate fi atenuat prin purtarea unui lombostat sau brâu care să susțină temporar coloana, pana la reconsolidarea musculaturii profunde. Este foarte util pentru inceput următorul exercițiu: stai în genunghi, cu palmele pe sol, expiră și arcuiește-ți spatele în sus. Inspiră și trage înapoi zona lombară. Repetă exercițiul de 10 ori,. La 2 luni după o naștere fără complicații se recomandă un program de gimnastică medicală regulat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Osteoporoza cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilități, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoșe grele de la piață sau o căzătură pot determina fracturarea prin tasare a vertebrelor slăbite. Problema este gravă și uneori poate fi remediată doar prin intervenție chirurgicală.

Fibromialgia, o afecțiune cronică manifestată prin oboseală și dureri musculare sau ligamentare,în cel puțin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a șoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză asociata durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcție de fiecare caz în parte.

O infecție, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depistează prin investigatii suplimentare și se tratează în funcție de fiecare caz în parte.

Este indicat să mergem la medic atunci când problemele se acutizează, fara amanare, mai ales dacă efectuăm munca fizica grea, avem o musculatură a spatelui și a abdomenului foarte slabe, greutate corporală mare sau corpul este supus vibrațiilor, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul celor care lucrează în construcții. Așa vor fi stabilite exact cauzele durerii și tratamentul fizical-kinetic de reabilitare potrivit.

Autor: Doctor Mihaela Parnia, medic specialist recuperare medicala

elefant.ro

Top