Cum sa nu transmiti raceala celorlalti membri ai familiei

Într-o familie, se merge pe principiul „tot ce avem împărţim”. Din păcate, se împart nu doar cele bune, ci şi cele rele, inclusiv virusurile. Mai exact, dacă răceşte unul, sunt mari şanse să se îmbolnănească toată casa. Sunt, totuşi, câteva soluţii pentru a evita răspândirea bolii.

  1. Încă din momentul în care intri în casă aduci cu tine virusuri de la exterior. Gândeşte-te cu câte surse de microbi ai intrat în contact, de la butoanele lifturilor, clanţele uşilor, barele şi scaunele din autobuze, până la coşul de cumpărături din supermarket. Limitează contaminarea propriei locuinţe astfel: descalţă-te imediat ce intri în casă, pune-ţi hainele şi geanta într-un loc ferit, apoi mergi şi spală-te pe mâini.
  2. Evită să-i pupi pe ceilalţi membri ai familiei, în semn de salut. Mai ales dacă ai copii, nu-i săruta pe mânuţe, obraji, deoarece microbii pe care i-ai lăsat pe pielea lor ar putea ajunge în contact cu nasul, gura şi ochii celor mici.
  3. Nu pune sacoșa de cumpărături direct pe masa din bucătărie. Imaginează-ţi că ea a atins tejgheaua de la magazin, scaunul din tramvai sau coşul de cumpărături, locuri care intră zilnic în contact cu sute de oameni şi pe care nimeni nu le dezinfectează.
  4. Aeriseşte cât mai des camerele pentru a nu-i lăsa pe ceilalţi să respire acelaşi aer contaminat. Mai poţi purifica aerul folosind în lampa de aromaterapie uleiuri esenţiale. Cele mai bune în acest sens sunt uleiurile de lavandă şi cuişoare (cu efect antibacterian, antiviral, antiseptic), de mentă (antiinfecţios, dezodorizant), de eucalipt, pin, rozmarin sau cimbru (desfundă nasul şi uşurează respiraţia).
  5. Spală-te foarte des pe mâini, pune un şerveţel la gură atunci când tuşeşti sau strănuţi şi nu îl lăsa apoi pe nicio suprafaţă de mobilă, în ideea că „îl vei mai folosit o dată”.
  6. Foloseşte tacâmuri separate la masă, iar când găteşti, nu gusta de două ori mâncarea cu aceeaşi lingură.
  7. Dacă ai copil mic căruia trebuie să-i dai de mâncare, să-l speli, să-l îmbraci, să-l adormi, specialiştii te îndeamnă să poţi o mască medicinală pentru a nu respira direct în faţa lui. Sau, în cazul în care partenerul de viaţă e sănătos, lasă-l pe el să se ocupe de aceste sarcini.
  8. Îndeamnă-i pe ceilalţi membri ai familiei să consume, în această perioadă, mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C, ceaiuri din plante medicinale şi produse ale stupului, care întăresc imunitatea. De altfel, pe toată perioada sezonului rece e bine să mănânci sănătos, să te odihnești suficient, să faci sport, să reduci stresul și, de ce nu, să intri mai des în magazinele naturiste de unde te poți aproviziona cu tincturi, uleiuri, ceaiuri și suplimente pentru întărirea imunității, care vă vor face pe toți puternici în fața bolilor de sezon.
Top