Cum sa avem parte de un somn usor si odihnitor

De ce este atât de dificil să obțineți un somn bun pe măsură ce îmbătrâniti? Nu dormiti bine? Insomnia legată de vârstă nu este ceva ce trebuie ignorat. Va treziti mai devreme decat o faceati la 20 sau la 30 de ani? Unele persoane nu au o problema in a se trezi dis-de-dimineata, incarcate de energie. Altele, însă, se plâng de oboseală constantă, mai ales dacă durerile sau afecțiunile cronice le împiedică să adoarmă sau le forteaza sa se trezeasca in mijlocul nopții.

Este un mit ca batranii au nevoie de mai putin somn decat tinerii. Seniorii au nevoie de intre 7 si 9 ore de somn, potrivit Institutului National pentru Imbatranire. Și nu este un secret că avem nevoie de odihnă adecvată pentru a rămâne sănătoși. Dupa ani de studiu a ceea ce se intampla cu trupurile si creierul nostru in timp ce dormim, neurologii si alti oameni de stiinta au stabilit o legatura intre somnul consecvent, reconfortant si bunastarea fizica si emotionala. Această conexiune se intensifică odată cu vârsta și poate duce la probleme de memorie și senzație de depresie.

Problemele de somn sunt mai mult decât o supărare. Ele reprezintă o amenințare pentru sănătate și longevitate. Mai multe studii, inclusiv un mic studiu din 2012, au găsit o legătură între privarea de somn și rezistența la insulină. Un alt studiu, publicat in 2013, a constatat ca odihna necorespunzatoare este direct legata de deteriorarea creierului si probleme de memorie. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au tendința de a avea mai multe probleme în a adormi. De fapt, Institutul Național de Sănătate raportează că aproape jumătate dintre adulții în vârstă de 60 de ani și peste sunt afectați de insomnie.

optiblu.ro

Cauze ale insomniei asociate varstei:

Deprivarea somnului la seniori poate rezulta din unul sau mai mulți factori, printre care:

1. Biologic

Ciclurile noastre naturale de somn-trezire care durează aproximativ 24 de ore determină timpul în care adormim și ne trezim. Pe măsură ce îmbătrânim, modelele noastre de somn se pot schimba. Adultii mai in varsta au tendinta de a adormi mai devreme seara, ceea ce inseamna ca se trezesc de obicei mai devreme dimineata: o tulburare de somn a ritmului circadian cunoscut sub numele de tulburare avansata de faza de somn. În special pentru persoanele în vârstă, acest lucru poate deveni un cerc vicios: cu cât problemele de somn persistă, cu atât vor adormi mai greu, dar isi vor pastra ora matinala de trezire. Astfel, nu vor beneficia de un somn odihnitor si vor avea o stare de somnolenta pe parcursul intregii zile.

2. Medical

Mulți adulți mai învârstă dezvoltă afecțiuni cronice de sănătate care afectează calitatea somnului lor. Proeminente printre acestea sunt diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, boala cardiaca si depresia, potrivit Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor. Artrita și alte dureri cronice pot, de asemenea, să deterioreze somnul, iar fluctuațiile de căldură și fluctuațiile hormonale în timpul menopauzei pot interveni, de asemenea. Apneea de somn, o afecțiune marcată de respirația repetată întreruptă pe timp de noapte, adesea împiedică persoanele să se odihnească suficient. Medicamentele pot afecta și somnul. De exemplu, diureticele pentru tratarea tensiunii arteriale și a bolilor cardiace pot necesita numeroase călătorii pana la baie.

planturia.ro

3. Emoţional

Anxietatea și depresia care apar din situații precum o casa goala, pensionarea, pierderea unui prieten apropiat și provocările financiare sau de sănătate pot reduce serios somnul. Evident, mersul la culcare cu multe lucruri în minte nu duce la o odihnă bună.

4. Mediul inconjurator

Persoanele care s-au mutat recent intr-un camin de batrani sau într-o unitate asistată trăiesc adesea cu dorul confortului de acasa. Ca urmare, calitatea somnului poate să scadă.

Cum sa ai parte de un somn odihnitor?

Deși unele aspecte ale îmbătrânirii sunt în afara controlului dumneavoastra, există pași pe care îi puteți urma pentru a va îmbunătăți calitatea somnului, ceea ce, la rândul său, vă poate îmbunătăți sănătatea mentală și fizică. Institutul Național pentru Îmbătrânire sugerează să urmati acești pași pentru a vă odihni mai bine:

1. Faceti-va un program

Monitorizarea și controlul ritmului dumneavoastra circadian este cheia pentru somnul potrivit. Mergeti la culcare si treziti-va zilnic la aceeasi ora, chiar și în week-end. Dacă dormiti de pranz, faceți-o cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru a evita noptile albe.

2. Gasiti-va o modalitate de relaxare

Este indicat sa cititi o carte sau sa faceti un dus cu apa calda înainte de culcare. Încercați să evitați ecranul televizorului sau al telefonului cu o ora înainte de a dormi, deoarece lumina albastră a arătat că afectează nivelul creierului dumneavoastra de melatonină, hormonul strâns legat de somn.

vegis.ro

3. Imbunatatiti dormitorul

Dormitorul ar trebui să fie ideal doar pentru două lucruri: somn și sex. Așa că eliminati televizorul din dormitor. Camera ar trebui, de asemenea, să fie întunecată, rece și liniștită.

4. Alegeti cu grija ceea ce mancati si beti

Consumul de alimente grele aproape de ora de culcare sau bautul de cofeina și alcool va vor face sa adormiti mult mai greu. O gustare mică înainte de culcare poate fi de ajutor. De asemenea, încercați să nu beți prea mult lichid inainte de culcare, deoarece crește probabilitatea să vă ridicați și să mergeți la toaletă în mijlocul nopții.

Somnul are un efect profund asupra bunăstării noastre fizice și emoționale, motiv pentru care este imperativ să se ia in serios problemele de somn. O discuție cu medicul vă poate ajuta să stabiliți de ce aveți probleme cu somnul și să luați măsuri pentru a rezolva problema.

calivita.tuningland.ro

Top