Colesterol marit - cauze si simptome

Administrarea anumitor medicamente poate duce la unele efecte secundare. Mai multe medicamente, inclusiv cele pentru inima, genereaza niveluri ridicate de colesterol. Este o condiție care ridică foarte mult riscul bolilor de inimă. Deși nivelurile ridicate ale colesterolului se datorează adesea geneticii sau unei diete nesănătoase, factorii mai puțin cunoscuți care pot ridica colesterolul pot fi chiar medicamentele pe care le luati pentru alte simptome.

Efectele secundare ale medicamentelor sunt destul de frecvente și de cele mai multe ori ele sunt minore, dar efectele secundare precum creșterea nivelului de colesterol pot fi grave. Pentru a contracara colesterolul ridicat asociat cu medicamentele, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament alternativ pentru a trata boala inițială sau sa adăugați un medicament care scade colesterolul în regimul dumneavoastră de tratament.

bioherb.ro

Medicamente care cauzează un nivel ridicat de colesterol:

De ce anumite medicamente ridică nivelul de colesterol ca efect secundar nu este exact înțeles. De cele mai multe ori, creșterea colesterolului este minimă. Dar orice creștere a colesterolului este încă o preocupare, în special pentru persoanele cu factori de risc pentru boli cardiace sau pentru cei care au deja colesterol ridicat si care iau medicamente care scad colesterolul.

Următoarele tipuri de medicamente utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni de sănătate pot crește nivelul de colesterol:

Steroizi

Aceste medicamente sunt prescrise pentru alergii si astm bronsic precum si alte afectiuni. Sunt cunoscute ca fiind asociate cu cresteri modeste ale trigliceridelor si nivelului colesterolului total. Cercetările arată că tratamentul cu steroizi pentru astm, poliartrită reumatoidă și tulburări de țesut conjunctiv poate determina creșteri ale colesterolului total, LDL-C și trigliceridelor serice, în unele cazuri datorită dozei. Mai des, este observata rezistenta la insulina, care, de asemenea, ajuta la cresterea usoara a TG si reducerea colesterolului HDL.

Progestin

Acest hormon, utilizat în pilulele contraceptive, poate fi asociat cu creșterea colesterolului LDL "rău" și reducerea colesterolului HDL "bun". Studiile au demonstrat in mod definitiv ca cele mai comune forme de terapie de substitutie hormonala nu sunt de protectie pentru boli cardiovasculare la persoanele fara CVD cunoscute. Intr-adevar, cele mai frecvent utilizate forme de terapie hormonala (de obicei estrogenul in monoterapie sau o combinatie de estrogen si progestin) nu opresc progresia bolilor cardiace la femeile care au fost deja diagnosticate cu BCV sau la femeile sanatoase fara CVD. Dimpotrivă! Femeile fără boală cardiacă cunoscută au mai multe șanse de a suferi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, embolie pulmonară și tromboză venoasă profundă dacă iau un medicament estrogen-progestin sau numai estrogen.

armonianaturii.ro/

Retinoidele

Aceste medicamente, adesea folosite pentru a trata probleme de piele, cum ar fi acneea, pot provoca niveluri scăzute de colesterol. Acestea conțin vitamina A, cunoscută ca provoacă probleme cu ficatul, care produce colesterol. Subiectii care iau derivati de vitamina A ca medicamente pentru acnee ar trebui sa controleze profilul lor lipidic dupa ce au fost pe medicamente pentru a se asigura ca nu a existat o crestere nesigura a colesterolului.

Beta-blocante

În timp ce beta-blocantele, în general, nu cresc nivelul de colesterol la majoritatea oamenilor, pot provoca ceea ce se numește hiperlipidemie secundară (creșterea grăsimii din sânge) într-un număr foarte mic de indivizi. Mai des, beta-blocantele care sunt utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, un alt factor de risc pentru bolile de inimă, ridică de fapt nivelul trigliceridelor (o altă grăsime din sânge). Unele medicamente pentru tensiunea arterială pot afecta nivelul trigliceridelor și colesterolului, cel mai adesea la persoanele care au mai multe afecțiuni, inclusiv hipertensiunea arterială și zahărul din sânge. Totuși, beta-blocantele sunt mai puțin susceptibile de a afecta nivelul colesterolului.

Diuretice

Aceste medicamente sunt de obicei prescrise pentru a trata tensiunea arterială ridicată. Doar hidroclorotiazida [Microzide] este asociată cu potențial de hiperlipidemie secundară și acest lucru este, de asemenea, rar. Din nou, aceste medicamente produc, cel mai adesea, niveluri crescute ale trigliceridelor, mai degrabă decât colesterolul total mai mare și numai pentru motive parțial înțelese.

Colesterolul ridicat: alte opțiuni de medicație

Mai ales pentru persoanele care iau diuretice sau beta-blocante pentru a controla tensiunea arterială ridicată și pentru a reduce riscul bolilor cardiace, ar trebui să fie căutate alternative de tratament care să nu ridice nivelul de colesterol. Persoanele cu colesterol ridicat si hipertensiune arteriala nu ar fi in mod obisnuit lansate pe beta-blocante sau diuretice ca tratament de prima alegere.

În schimb, un medic ar putea prescrie un inhibitor ACE (enzime de conversie a angiotensinei) sau un blocant al canalelor de calciu pentru a trata tensiunea arterială crescută fără a crește colesterolul.

Dacă aveți deja colesterol ridicat, asigurați-vă că toți medicii dumneavoastră știu despre aceasta și spuneții despre orice alte medicamente pe care le luați deja înainte de a prescrie un medicament nou. Dacă sunteți preocupat de dezvoltarea colesterolului ridicat și medicul dumneavoastră dorește să prescrie una dintre aceste medicamente, discutați cu ea despre alte alternative pentru tratarea stării dumneavoastră.

armonianaturii.ro/

Top