Cum traim cu hepatita C?

Desi hepatita C ia nastere ca o infectie acuta care dureaza cateva saptamani, pentru 70-85% dintre persoanele infectate, pronosticul este de conditie cronica. Virusul va ramane in corp si va continua sa atace ficatul. Hepatita cronica C este un virus supranumit si ,,ucigasul tacut” din cauza faptului ca este adesea asimptotic pana in momentul in care ficatul incepe sa cedeze. Infectia cronica poate avansa pana la afectiuni serioase ale ficatului, inclusiv cicatrizarea ficatului (fibroza) si cicatrizarea avansata (ciroza).

Odata cu trecerea timpului, intre 5 si 20% dintre pacientii cu hepatita C vor dezvolta ciroza, iar intre 1 si 5% vor deceda din cauza afectiunilor provocate de virusul hepatita C. Virusul hepatitei C poate duce la complicatii ale ficatului.

In unele cazuri, cei cu ciroza vor dezvolta cancer la ficat sau alte complicatii ale cirozei, inclusiv sangerari ale esofagului sau stomacului, sau chiar acumularea de fluide in abdomen, lucruri ce pun viata in pericol. Cei diagnosticati cu hepatita C sufera degradarea treptata a ficatului, care in final rezulta o ciroza, acest lucru survenind dupa 20-30 de ani. Odata ce ciroza s-a dezvoltat, incidenta cancerului la ficat este de 3-5% pe an.

Una dintre cele mai mari probleme ale hepatitei C este lipsa de cunostinte a pacientului. Cum se transmite hepatita C este un lucru ce ar trebui stiut de un numar cat mai mare de oameni. Totodata, simptomele specifice acestei boli trebuie cunoscute. Odata ce pacientul prezinta aceste simptome, trebuie sa se prezinte la medic in cel mai scurt timp. Preventia este, de multe ori, mult mai eficienta decat tratamentul.

Recomandam persoanelor care au probeme cu ficatul sau cu alcoolismul sa faca un test pentru hepatita C. Depistata din timp, ea poate fi minimizata si tratata.

vegis.ro

Cum este tratata hepatita C?

Datorita evolutiei in medicina, multe persoane cu hepatita C pot fi vindecate urmand un tratament medicamentos. Cel mai intalnit tratament obisnuia sa fie terapia in doua faze care implica injectii saptamanale cu interferon pegilat si administrarea unui medicament antiviral numit ribavirina, administrat sub forma de pastile. Durata acestui tratament este indelungata, durand intre 24 si 48 de saptamani, in functie de raspunsul la tratament. Rata de succes a tratamentului este de aproximativ 50%.

Efectele secundare posibile sunt: iritatii sau alte probleme la nivelul pielii, pierderea in greutate, oboseala, tuse, simptome asemanatoare gripei, durere generala si anemie.

Odata cu trecerea timpului si finalizarea diferitelor studii, au aparut noi tratamente pentru hepatita C. Noile medicamente, ce au rata de succes de 90% sau mai mult, includ: Olysio (Simeprevir), Harvoni, Sovaldi (Sofosbuvir) si Viekira Pak. Aceste medicamente au mai putine efecte adverse si durata tratamentului este mai scurta.

Viata cu hepatita C

Chiar daca tratamentul nu reuseste sa indeparteze boala, puteti trai o viata sanatoasa si productiva. Este extrem de important sa faceti schimbari pozitive asupra stilului de viata pentru a va proteja ficatul cat si sanatatea emotionala.

Schimbarile includ:

  • Sa nu consumati alcool sau droguri.
  • Cautati un psiholog sau un grup in care va puteti exprima gandurile, sentimentele si grijile privind afectiunea.
  • Mergeti la control in mod regulat.
  • Urmati un regim de mancare care sa contina multe fructe si legume si evitati consumul excesiv de sare, zahar si grasimi.
  • Faceti exercitii usoare cum ar fi mersul si inotul cat mai des posibil.
  • Luati pauza cat de des simtiti nevoia pentru a nu va epuiza corpul si sistemul imunitar.
  • Evitati contactul cu fum sau toxine precum diluantul de vopsea si fumul de tigara, care va pot afecta ficatul.

vegis.ro

Planuri pentru viitor

Este recomandat sa va faceti planuri financiare pe termen lung pentru a va simti in siguranta. Asta ar putea presupune discutarea cu un consultant financiar pentru a obtine asigurarea de viata potrivita sau sa faceti investitii pentru a va proteja familia in cazul in care starea dumneavoastra se inrautateste. Daca urmati un tratament pe termen lung pentru hepatita C, ati putea fi eligibil pentru asistenta financiara din partea statului sau producatorilor de medicamente.

Top