Cum sa va informati apropiatii ca suferiti de o boala cronica

Primirea vestii ca sunteti bolnav poate sa va induca diferite stari, precum vulnerabilitate, anxietate si frica. Aveti nevoie de prieteni pentru a putea trece prin aceasta situatie dificila. Unele studii arata ca suportul social este critic pentru bunastarea dumneavoastra in timpul tratamentului si ar putea chiar sa va sporeasca rezultatele. Insa uneori si cei mai apropiati prieteni pot fi coplesiti de primirea acestei vesti, iar unele prietenii infloresc atunci cand apar momente grele, dar altele nu.

Desi modul in care o prietenie se poate schimba in astfel de momente poate fi o experienta tulburatoare, este posibil sa va surprinda si in moduri placute. Uneori ajutorul vine din partea unor persoane pe care nici nu le cunoasteti bine sau din partea carora va asteptati cel mai putin. Totodata, persoanele care v-au dezamagit initial se pot intoarce dupa un timp pentru a va ajuta.

Daca o prietenie nu se indreapta in directia in care va doriti, este important sa realizati ca acest lucru este in general temporar. Unele persoane nu se descurca bine in situatii de criza, dar cu timpul reusesc sa se acomodeze. Anticiparea potențialelor capcane și acționarea proactivă vă pot ajuta să vă păstrați prieteniile pe măsură ce treceți prin tratament. Iată o scurta lista a ceea ce trebuie să faceti și cum să treceti peste situatie:

Potentiale probleme de prietenie in timpul tratamentului unei boli cronice:

1. Bolile cronice pot lăsa prietenii legați de limbă.

Boala îi aduce pe oameni în legătură cu mortalitatea și cu propria lor viață și rareori este o întâlnire binevenită. Suntem cu toții muritori, dar nu ne gândim atât de mult la asta. Unii oameni au dificultăți atunci când se confruntă cu o anumita afectiune, chiar dacă nu ei sunt cei diagnosticati. Poate că nu știu cum să aducă vorba, așa că nu o fac. S-ar putea să se teamă să spună ceva greșit, așa că rămân tăcuți. Acesta este adesea începutul tensiunii în prietenie.

2. S-ar putea să fiți cel care se retrage.

Pe măsură ce culegeți informații despre diagnosticul, tratamentul și efectele secundare ulterioare, vă puteți simți confuz, deprimat, supărat, trist sau înspăimântat și – deloc surprinzător - nu aveți prea mult chef să fiți în jurul altcuiva. Aceste sentimente sunt în întregime normale și nu neașteptate.

3. Boala poate schimba rolurile pe care le jucăm în prietenii.

S-ar putea să fiti obișnuit ca fiind persoana puternica si responsabilă. Dintr-o data, nu mai sunteti. A fi în rolul persoanei dependente, mai slabe, poate fi o provocare și poate afecta echilibrul prieteniilor.

4. Prietenii se pot simți ca și cum ar fi responsabili ca dumneavoastra sa va simtiti bine.

Mai degrabă decât să vă recunoașteți temerile, ei ar putea încerca să vă distraga complet de la ele. Într-un efort de a vă ajuta, ei vă pot spune să "va înveseliți" sau să "rămâneți pozitivi". Totodata, pot incerca să vă impiedice de la a asculta sau de a citi orice știri sau articole relevante despre afectiunea de care suferiti.

Problema: această abordare poate crea resentimente și un sentiment de izolare de ambele parti.

5. Prietenii se pot simți neglijați.

Unii prieteni pot deveni nerăbdători sau supărați pe dumneavoastra. Exista cazuri cand se simt chiar abandonați. Este greu pentru unii oameni să înțeleagă nevoia de singurătate sau natura schimbătoare și adesea imprevizibilă a tratamentelor și impactul acestora asupra nivelului dumneavoastra de energie.

Cum sa va pastrati prietenia in timpul tratamentului?

1. Exprimati-va sentimentele.

Daca sunteti deschisi despre modul in care va simtiti si spuneti de ce aveti nevoie puteti evita neintelegerile si astfel le dati prietenilor oportunitatea sa va ajute. Poate nu aveti pofta de mancare, iar prietenii sugereaza sa mergeti sa mancati. Poate acestia doresc sa aduca vorba despre boala, iar dumneavoastra nu doriti sa vorbiti despre asta. Onestitatea dumneavoastra ii va ghida pe apropiati, iar acestia vor aprecia acest lucru.

2. Vorbiti cu o persoana despre schimbarile sanatatii dumneavoastra.

Poate deveni obositor, stresant sau coplesitor sa repetati aceeasi informatie iar si iar. Daca aveti un prieten sau ruda cu care puteti vorbi, acesta va poate ajuta, anuntandu-va restul apropiatilor despre aceste modificari. Puteti sa va faceti un blog sau alta pagina online unde puteti scrie despre aceste schimbari, iar prietenii pot urmari evolutia dumneavoastra si va pot incuraja.

3. Cunoasteti-va limitele.

Este posibil sa nu aveti suficienta energie sa tineti pasul cu programul de lucru sau cel social. Desi este important sa luati parte in activitatile sociale, nu trebuie sa va fortati in a accepta fiecare invitatie. Spuneti-le prietenilor daca doriti sau nu sa fiti invitati la evenimente sociale, astfel vor sti si care sunt limitele dumneavoastra.

4. Planificati-va o escapada.

Uneori este foarte important sa luati o pauza de la situatia dumneavoastra. Invitati un prieten sa iesiti la masa, un film sau orice alta activitate care va face placere. O activitate placuta si relaxanta va poate oferi ocazia sa va reincarcati bateriile si sa simtiti ca va intoarceti la normal.

Top