Ce este insulina bazala? Beneficii si efecte adverse

Corpul dumneavoastra are nevoie de insulina pentru a functiona corespunzator. Doza corecta de insulina bazala poate fi raspunsul pentru stabilizarea nivelului de zahar din sange si evitarea complicatiilor diabetului. Daca nu va puteti controla glicemia, consultati-va doctorul despre adaugarea insulinei bazale la planul de tratament al diabetului de tip 2. Insulina este hormonul de care are nevoie orice persoana. Aceasta permite corpului sa utilizeze zaharul (glucoza) in mod corespunzator.

Dar daca aveti diabet de tip 1 sau de tip 2, corpul dumneavoastra nu produce sau nu foloseste insulina corect, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie necesar sa va administrati chiar dumneavoastra insulina injectabila in fiecare zi. Insulina nu poate fi folosita in orice circumstante.

Insulina bazala este un tip de insulina folosit in terapie. Daca solicitati acest tip de insulina, este important sa intelegeti cum functioneaza si prin ce difera de alte tipuri de insulina.

Ce este insulina bazala si cum ajuta la controlul diabetului?

Insulina bazala este o componenta importanta in managementul diabetului deoarece actioneaza ca o insulina de fundal. A fost proiectata pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange. Insulina joaca, de asemenea, un rol in metabolizarea carbohidratilor. Dupa ce mancati, corpul dumneavoastra descompune carbohidratii din mancare in zahar sau glucoza pentru a oferi energie. Aceasta descompunere creste glicemia. Ca raspuns la acest nivel mai ridicat, pancreasul elibereaza insulina in sange.

Acest hormon ajuta celulele corpului dumneavoastra sa absoarba glucoza din sange oferindu-va, astfel, energia necesara. Glucoza ramasa in sange va fi stocata in ficat si apoi va fi din nou eliberata in sange cand va fi cerere de ‘’combustibil’’.

Pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 nu isi produc propria insulina, acestea trebuie sa-si administreze injectii cu insulina pentru a controla nivelul de zahar din sange. Problema este reprezentata de pancreas, care nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel al glucozei sanatos. De aceea, doctorul dumneavoastra va poate recomanda folosirea insulinei bazale in tratament.

Insulina bazala se absoarbe incet si are un efect de durata, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei.

Traiul cu diabet de tip 2 inseamna ca trebuie sa luati insulina bazala?

Nu intotdeauna. Multi oameni care traiesc cu diabet de tip 2 s-ar putea sa nu aiba nevoie de insulina bazala, sau cel putin nu imediat. Deoarce corpul dumneavoastra inca este capabil de a produce insulina, schimbarile din dieta, activitatea fizica si medicatia orala il pot ajuta sa depaseasca rezistenta la insulina si sa foloseasca hormonul corespunzator. Pierderea in greutate si adaugarea a doar 30 de minute de activitate fizica regulata, cinci zile pe saptamana va pot ajuta corpul sa raspunda la propria insulina produsa, pentru ca celulele dumneavoastra sa absoarba natural glucoza.

Va puteti imbunatati raspunsul corpului la propria insulina si prin consumul mai scazut de alimente amidonice si zaharoase si consumand mai multe alimente cu continut scazut de calorii, cum ar fi fructele si legumele. Daca dieta, schimbarile din stilul de viata si medicatia nu sunt suficiente sa va controlati nivelul de zahar din sange, s-ar putea sa aveti nevoie sa va consultati medicul despre adaugarea insulinei bazale in regimul de tratament.

Semnele care va pot indica faptul ca aveti nevoie de terapie cu insulina pot include:

  • Senzatie de sete accentuata
  • Urinari frecvente
  • Vedere incetosata
  • Oboseala

Notati ca aceste semne mimeaza simptome timpurii ale diabetului.

Alegerea insulinei bazale: care tip vi se potriveste cel mai bine?

Trei tipuri de insulina bazala sunt disponibile pentru a va ajuta sa va controlati nivelul de zahar din sange si puteti lucra impreuna cu doctorul dumneavoastra pentru a determina cel mai bun tip care vi se potriveste si dozajul.

Tipurile de insulina bazala includ:

  • Insulina intermediara
  • Insulina cu actiune de lunga durata
  • Insulina cu actiune de foarte lunga durata

Potentiale efecte benefice ale uzului de insulina bazala

Unii oameni prefera insulina bazala deoarece le ofera o mai mare flexibilitate. Ea trebuie sa fie injectata o data sau de doua ori pe zi. Deoarece aceasta insulina are un efect de lunga durata, nu trebuie sa va programati injectiile in jurul meselor si va poate mentine glicemia sub control pentru perioade mai lungi de timp.

Un ghid rapid pentru a va ajuta sa va administrati insulina bazala

Insulina bazala necesita injectare zilnica. Optiunile includ un stilou de insulina cu un cartus preumplut care contine doza dumneavoastra recomandata sau o seringa pe care o umpleti cu doza prescrisa. Cantitatea de insulina variaza, asadar doctorul dumneavoastra va determina cat de multa insulina aveti nevoie pentru a va controla diabetul. Medicul va va arata cum si unde sa va administrati doza.

Cel mai probabil, se va face injectia in abdomen pentru ca absorbtia insulinei sa se produca rapid in sange. Insulina injectata in mana sau in coapsa are un timp de absorbtie mai crescut si dureaza pana ajunge in sange. Spalati-va pe maini si curatati locul de injectie cu spirt, inainte de administrare. Prindeti o cuta de piele si introduceti acul sub un unghi de 90 de grade. Daca sunteti o persoana slaba, s-ar putea sa fie nevoie sa introduceti acul sub un unghi de 45 de grade.

Fiti sigur sa alegeti locul de injectie prin rotatie. Daca injectati insulina in acelasi loc in fiecare zi, se pot dezvolta depozite de grasime in jurul acelei zone, reducand astfel absorbtia insulinei. Este, de asemenea, important sa nu refolositi sau sa foloseasca si altcineva acele dumneavoastra si trebuie sa fiti sigur ca insulina pe care o aveti este depozitata corespunzator si nu este expirata.

Dozajele si reglarea regimului de insulina

Doza de insulina cu actiune intermediara, de lunga durata si de foarte lunga durata se bazeaza pe stilul de viata si pe nevoile de insulina ale corpului. Cand incepeti sa va administrati insulina injectabila, doctorul dumneavoastra va poate prescrie o injectie pe zi bazandu-se pe greutate si apoi ajusteaza doza pe parcurs. Fiti sigur ca va monitorizati nivelul de zahar din sange inainte si dupa somn. Ideal ar fi ca nivelul de glucoza sa creasca sau sa scada cu nu mai mult de 30 miligrame pe decilitru (mg/dL) in timp ce dormiti. Orice crestere sau scadere mai mare de aceasta valoare ar putea sa va indice faptul ca doza de insulina necesita ajustari, asadar contactati-va doctorul pentru a determina cantitatea exacta de insulina.

Potentialele efecte adverse ale insulinei bazale

Este important sa luati doza corecta de insulina bazala pentru a evita scaderea dramatica a nivelelor de zahar din sange, provocand hipoglicemie. Aceasta poate aparea daca doza de insulina pe care o luati este prea mare.

Semnele de hipoglicemie pot include:

• Confuzie

• Tremurat

• Batai rapide ale inimii

• Dureri de cap

• Convulsii

Daca aveti aceste simptome, mancati cativa biscuit sau o bomboana pentru a ajuta la inversarea afectiunii. Exista, de asemenea, riscul de a dezvolta o reactie alergica la locul de injectie. Semnele reactiei pot include mancarime, roseate si inflamare.

Daca sunteti alergic la un tip de insulina, veti experimenta greata si stari de voma. Consultati-va doctorul daca ati avut episoade de hipoglicemie sau semne ale unei reactii alergice. Acesta s-ar putea sa va ajusteze doza sau sa va prescrie un alt tip de insulina.

Doza corecta si tipul de insulina adecvat pentru o viata sanatoasa

Insulina are un rol esential in energizarea corpului. Daca organismul dumneavoastra nu produce insulina sau nu o utilizeaza corect din cauza diabetului de tip 1 sau de tip 2, injectiile cu insulina bazala pot ajuta la stabilizarea glicemiei si la reducerea riscului complicatiilor diabetului zaharat.

Asigurati-va ca urmati instructiunile medicului dumneavoastra si va administrati insulina dupa prescrierea acestuia.

Top