Cum sa prevenim afectiunile cardiace?

Trigliceridele crescute, impreuna cu un nivel ridicat al colesterolului total, cresc probabilitatea ca pe viitor sa dezvoltati boli cardiace. Daca prezentati alti factori de risc, cum ar fi un istoric al familiei in care sunt prezente bolile de inima, sau hipertensiune, riscul general este si mai crescut. Scaderea trigliceridelor si a LDL-ului (colesterolul rau) incepe prin imbunatatirea dietei si a stilului de viata, daca este nevoie.

Aceste schimbari pot consta in renuntatul la fumat, daca sunteti fumator, in cresterea activitatii fizice, daca sunteti o persoana sedentara si in pierderea in greutate sau mentinerea unei greutati sanatoase. Schimbarile in dieta pot include limitarea grasimilor saturate (cum ar fi untul, untura sau alte gasimi de provenienta animal), substituirea grasimilor vegetale sanatoase pentru inima ( cum ar fi uleiul de masline) si adaugarea caloriilor mai sanatoase din legume, fructe si mancaruri bogate in fibre ce scad colesterolul.

In functie de rezultatele acestor strategii, suplimentele sau medicatia ar putea fi necesare ca parte din planul dumneavoastra de tratament.

\vegis.ro

Cum sa scadeti trigliceridele?

Doctorul dumneavoastra va determina daca aveti nevoie de tratament pentru a va micsora nivelul trigliceridelor in urma discutiei despre dieta curenta si stilul de viata .

Iata cateva dintre motivele din cauza carora doctorul dumneavoastra va poate propune medicamente pentru a va micsora nivelul de trigliceride:

• Aveti sindrom metabolic. Aceasta afectiune include o combinatie intre obezitate, trigliceride crescute si o tensiunea arteriala mare. Daca aveti sindrom metabolic si ati incercat dieta si schimbarea stilului de viata timp de trei luni, insa fara succes, s-ar putea sa fie necesare medicamente pentru scaderea trigliceridelor.

• Medicamentele precedente v-au micsorat nivelul total al colesterolului insa nu si trigliceridele. Daca aveti nivelul colesterolului sub control dar totusi nivelul trigliceridelor este prea ridicat, la sau peste 200 mg/dL, medicatia pentru scaderea lor v-ar putea fi de folos.

• Nivelul trigliceridelor este foarte ridicat. Daca acest nivel este la valoarea de 500 mg/dL sau chiar mai mare, este posibil sa fie nevoie de inceperea unui tratament medicamentos pentru a va micosra trigliceridele, chiar inainte de a atinge niveluri mai reduse ale colesterolului.

Unul dintre cele mai cunoscute suplimente pentru scaderea nivelului de trigliceride este uleiul de peste. In doze de 3,5 grame de acizi grasi omega-3 pe zi, poate avea efecte benefice in scaderea trigliceridelor si nu numai!

Cand este nevoie de medicatie prescrisa, scaderea trigliceridelor incepe de obicei prin administrarea medicamentelor care scad nivelul colesterolului rau. Multe dintre aceste medicamente folosite in scaderea colesterolului vor avea acelasi efect si asupra trigliceridelor. Cea mai buna modalitate de a verifica daca aveti trigliceridele ridicate este ca medicul dumneavoastra sa efectueze un test de sange pentru a va vedea profilul lipidic.

Daca aveti peste 20 de ani, ar trebui sa va verificati profilul lipidic cel putin odata la fiecare cinci ani, si mult mai frecvent daca prezentati alti factori de risc, cum ar fi prezenta in istoricul familiei a bolilor cardiace. Cu cat aflati mai curand nivelul colesterolului si al trigliceridelor, cu atat mai curand puteti incepe strategia pentru a le mentine sub control si pentru a va micsora riscul de boli coronariene.

Top