Se poate mosteni diabetul?

Studiul a relatat că doar bărbații au un risc crescut de mostenire, nu și femeile. Doctorii speră că într-o zi vor putea prescrie tratamente individuale pentru fiecare pacient, iar recent un grup de cercetători au făcut un pas important către această realizare. Un studiu publicat online în ianuarie 2018 în jurnalul “Nature” dezvăluie factorii genetici ce stau în spatele diabetului de tip 2, inclusiv o rară variație a cromozomului X ce pare să crească riscul bărbaților să dezvolte diabetul de tip 2.

Studiul susține teoria deja cunoscută care afirma că este posibil să moșteniți cel puțin parțial riscul de a dezvolta diabetul de tip 2, ceea ce înseamnă că dacă există această afecțiune în familia dumneavoastră, poate fi extrem de important să faceți decizii sănătoase în privința dietei și stilului de viață pentru a vă reduce șansele să dezvoltați boala. Este cunoscut faptul că obezitatea și sedentarismul cresc șansele de diabet de tip 2, însă și genomul nostru ne poate face predispuși să dezvoltăm această afecțiune.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune complexa, iar combinația riscurilor provocate de gene și stilul de viață sunt cheia înțelegerii bolii. Pe parcursul ultimului deceniu, cercetătorii au descoperit peste 100 de cauze genetice legate de diabetul de tip 2, iar acest studiu se adaugă acestor descoperiri. Diabetul este în general rezultatul celor doi factori, ceea ce înseamnă că deși aveți “genele rele” asociate cu riscul crescut de diabet tip 2, acest risc poate fi minimizat prin urmarea unui stil de viață sănătos.

Asta explică de ce există indivizi care, deși au un stil de viață nesănătos, nu dezvoltă diabet de tip 2. Totodata, sfatuim persoanele care au in familie membrii cu diabet sa mearga anual la control pentru depistarea si preventia acestuia din timp. Nu este indicat sa cautati pe internet simptomele diabetului la adulti si sa va diagnosticati singuri! Toata informatia regasita online este cu caracter general, detaliile si concluziile finale fiind stabilite de catre medic.

retetedelabunica.eu

Cum au fost efectuate studiile?

Cercetătorii au folosit diferite modalitati de procesare a bazelor de date la centrul de studii din Barcelona. Au cautat indicii în sute de rapoarte medicale și genetice a persoanelor cu diabet de tip 2. Totodata, au comparat informația genetică a persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2 și, în unele cazuri, au găsit similarități între genele rare. Anterior exista o legătură genetică necunoscută ce este asociată cu diabetul de tip 2, aceasta fiind o variație rară a cromozomului X. Ea cauzează o creștere a riscului cu 200% de a dezvolta diabetul de tip 2 în cazul bărbaților.

Cercetătorii nu au văzut aceeași asociere în cazul femeilor, deoarece bărbații au un singur cromozom X, iar femeile au două, deci variațiile acelui cromozom X sunt mai probabile să provoace efecte asupra bărbaților. Acest lucru este important deoarece există doar câteva gene ce cresc riscul de diabet tip 2 într-un mod atât de semnificativ si pe cont propriu.

Studiile analizate au fost efectuate în ultimele decenii, însă acestea nu au folosit procesari de baze de date. Puterea de calcul pe care o avem în ziua de astazi a ajutat cercetătorii să descopere legăturile pe care studiile precedente nu le-au observat. Algoritmii folosiți pot analiza și astfel aduce la suprafața indicii importante pentru diagnosticare.

În cazul diabetului de tip 2, descoperirea acestor potențiale legături genetice poate ajuta la informarea oamenilor în privința sănătății lor, iar doctorii pot crea diete și tratamente personalizate pentru prevenirea diabetului.

Însă bioinformatica are un impact și mai mare dacă analizează și alte boli. De exemplu, diferite programe informatice au avut un impact pozitiv în privința tratamentului de cancer, fiind folosite de anumite consilii pentru a analiza remediile posibile. În cele din urmă acest studiu poate fi folosit pentru crearea unor noi medicamente pentru a ajuta persoanele cu diabet tip 2 să își controleze afecțiunea, sau pot crea instrumente de analiză pentru a ajuta fiecare individ să înțeleagă dacă este predispus să dezvolte anumite afecțiuni. Însă pentru moment este nevoie de mai multe studii pentru înțelegerea completă a impactului genetic asupra diabetului de tip 2.

Următorul pas ar fi folosirea celulelor sau animalelor pentru înțelegerea modului în care această variație genetică influențează genele învecinate. Înțelegerea acestor factori va fi folositoare pentru alegerea candidaților terapeutici țintă.

Top