Somnul pierdut poate duce la cresterea in greutate si a riscului de diabet

Dupa un an de somn lipsa, riscul de obezitate ar creste cu 17%, arata o alta analiza. Ganditi-va de doua ori data urmatoare cand nu veti dormi atat cat aveti nevoie. Un nou studiu sugereaza ca si lipsa unei jumatati de ora de somn in timpul noptilor v-ar putea sprijini cresterea in greutate si perturbarea metabolismului.

Multe persoane se zgarcesc cand vine vorba de somn in timpul saptamanii si incearca sa compenseze in weekend, care poate duce la perturbarea metabolismului pe termen lung, lucuru ce poate favoriza sau exacerba diabetul de tip 2. Lipsa somnului este un lucru raspandit in societatea moderna, dar numai in ultimul deceniu s-au constatat consecintele sale metabolice.

Descoperirile cercetatorilor sugereza ca evitarea acumularii lipsei de somn ar putea avea beneficii pozitive asupra centimetrilor din talie si metabolismului. Totodata, prin incorporarea somnului in interventiile pentru schimbarea stilului de viata, puteti contribui cu success la pierderea in greutatea si la controlul diabetului.

vegis.ro

Cercetatorii au studiat 522 de pacienti abia diagnosticati cu diabet de tip 2 carora li s-au alocat aleatoriu ingrijiri obisnuite, exercitii fizice suplimentare, dieta si exercitii. La inceputul studiului, toti cei care nu au dormit suficient in timpul saptamanii au fost cu 72% mai predispusi la obezitate decat cei care au dormit suficient. Sase luni mai tarziu, cercetatorii au spus ca acesti oameni prezinta o probabilitate mult mai mare sa fie obezi si sa dezvolte probleme in controlul nivelului de zahar din sange.

Conform descoperirilor facute de cercetatori, doar jumatate de ora de somn pierduta in noptile din timpul saptamanii este suficienta sa produca probleme in viitor. Dupa un an de studiu, s-a descoperit ca pentru fiecare 30 de minute de somn pierdute, riscul de obezitate si rezistenta la insulina, care este un indicator al diabetului, a crescut cu 17% si respective cu 39%.

Top