Cum se trateaza o comotie si ce puteti face în perioada de recuperare?

O comoție este o leziune ușoară a creierului, provocată de o lovitură la cap sau corp, care poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap persistente, amețeli și probleme cu memoria sau gândirea. În cazuri rare, o comoție poate duce la formarea unui cheag de sânge, care poate deveni fatal. Simptomele pot apărea imediat sau peste cateva saptamani. În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează complet dintr-o contuzie, cât de repede se întâmplă acest lucru poate depinde de câțiva factori, inclusiv severitatea traumei, vârsta lor, cât de sănătoși erau înainte de comoție și cum se îngrijeau de ei înșiși.

Cel mai important pas în recuperare este obținerea de odihnă suficientă, care este necesară pentru a ajuta la vindecarea creierului. Imediat după o comoție, trebuie să evitați orice activitate care este dificilă din punct de vedere fizic, respectiv ridicarea de greutăți și exercițiile fizice. Acestea vă pot face să vă simțiți mai rău și să vă faceți perioada de recuperare mai lungă.

Evitați sporturile de contact sau de agrement

Evitați să participați la sporturile de contact până când medicul dumneavoastră vă da aprobarea sa. Până când simptomele dumneavoastra vor dispărea, rugati un membru al familiei sau un prieten apropiat sa va ajute în luarea deciziilor importante. Discutați cu medicul dumneavoastra înainte de a vă reîntoarce la activitățile normale.

Intrebati medicului când vă puteți întoarce la locul de muncă și discutați cu angajatorul despre starea dumneavoastră. Luați în considerare solicitarea treptată de a vă întoarce la job, inclusiv jumătate de zi lucrătoare și schimbarea activităților de lucru până când vă recuperați. Deoarece abilitatea dumneavoastră de a reacționa poate fi mai lentă după o comoție, consultați-vă cu medicul dumneavoastră când puteți să mergeți în siguranță cu bicicleta, să conduceți o mașină sau să folosiți utilaje grele.

Evitați băuturile alcoolice până când medicul dumneavoastră spune că sunteți suficient de bine să le savurati. Luați numai medicamente pe care le-ați mentionat medicului dumneavoastră și la care ati primit aprobarea. Drogurile și alcoolul pot să vă încetinească procesul de recuperare și să vă pună la risc pentru complicații ulterioare.

Recuperarea la copii

La copii, aceleași reguli se aplică recuperării comoției ca și adulților. Părinții ar trebui să discute cu medicul copilului despre momentul în care este sigur să reveniți la școală și la alte activități. Părinții pot dori, de asemenea, să vorbească cu profesori, antrenori, consilieri, babysitteri, alți părinți, frați și oricine altcineva care interacționează cu copilul pentru a le ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat cu copilul și ce pot face pentru a ajuta la recuperare. Mai multe vătămări grave ale capului pot duce la simptome pe termen lung și la alte complicații, inclusiv infecții, sindrom post-contuzie, constienta afectată, leziuni cerebrale și umflături sau sângerări în creier.

Severitatea acestor complicații variază semnificativ, la fel ca și tratamentul. Unii pot să se descurce singuri, în timp ce alții pot necesita tratament cu antibiotice sau alte medicamente. Spitalizarea este necesară în unele cazuri, iar anumiți pacienți pot necesita intervenții chirurgicale. Urmăriți semnele de pericol după o contuzie, inclusiv o durere de cap care se înrăutățește și nu dispare; slăbiciune, amorțeală sau scăderea coordonării; vărsături repetate sau greață și discursul neclar. Accesați imediat medicul sau camera de urgență dacă prezentați aceste simptome după o contuzie, astfel încât doctorul dumneavoastră să afle ce este greșit și să determine un plan de tratament.

Tratament nou la orizont

În timp ce odihna adecvată este numărul unu recomandat pentru tratamentul post-contuzie, cercetătorii se uită la o formă mai activă de tratament, numită terapie vestibulară. Acesta este un program bazat pe exerciții, conceput de un terapeut fizic specializat, pentru a îmbunătăți echilibrul și pentru a reduce amețelile - probleme care pot apărea după ce cineva suferă o comoție. Terapia implică exerciții specifice ale capului, corpului și ochilor, proiectate să recalifice creierul pentru a recunoaște și procesa semnalele care au ca rezultat stabilizarea gazului și echilibrului. Potrivit unui studiu publicat online, în februarie 2017, în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă, deși dovezile privind terapia vestibulară la pacienții cu contuzii sunt slabe, aceasta arată potential și justifică studii suplimentare pentru a analiza beneficiile sale potențiale.

Top