Sfaturi cheie pentru reducerea riscului de insuficienta cardiaca

Adulții de vârstă mijlocie care nu sufera de obezitate, hipertensiune arterială și diabet zaharat sunt mult mai puțin predispusi sa sufere de insuficienta cardiaca. Cercetatorii au descoperit ca un barbat in varsta de 45 de ani, fara acesti trei factori de risc cheie, este expus la un risc cu 86 la suta mai mic pentru insuficienta cardiaca comparativ cu cineva cu control slab asupra greutatii, tensiunii arteriale si zaharului din sange.

Un stil de viata sanatos poate ajuta la prevenirea obezitatii, a hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, ceea ce va reduce substantial sansele de a dezvolta boli cardiovasculare mai tarziu in viata. Potrivit unui alt specialist cardiolog, alegerile sanatoase sunt cele mai bune decizii pe care le puteti efectua. Asta înseamnă ca trebuie sa faceti tot ce este necesar pentru a va menține o greutate corporală sănătoasă, inclusiv o dietă sănătoasă, să rămâneti activă fizic și să aveti o monitorizare regulată pentru a va asigura o tensiunea arterială sănătoasă și un nivel optim al zahărului din sânge.

Insuficiența cardiacă afectează aproximativ 5,7 milioane de adulți în Statele Unite. Centrele din S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că aproximativ jumătate dintre cei care dezvoltă insuficiență cardiacă vor muri în decurs de cinci ani. Pentru acest studiu, au fost analizate date din patru studii de inimă lansate în Statele Unite între anii 1948 și 1987. Intre 2007-2008, cercetatorii au urmarit rezultatele pentru 19.000 de barbati si femei a caror sanatate a inimii a fost evaluata la varsta de 45 de ani. Insuficiența cardiacă a apărut la aproape 1700 de participanți supravegheati de la 45 de ani.

Dar bărbații care nu aveau tensiune arterială ridicată, diabet și obezitate la vârsta de 45 de ani, au trăit fără a suferi insuficiență cardiacă cu aproape 11 ani mai mult decât bărbații care aveau toate cele trei condiții. Pentru femei, avantajul a fost de aproximativ 15 ani, a aflat studiul. În medie, bărbații și femeile fără nici unul din aceste trei riscuri cardiace au trăit 35 de ani, respectiv 38 de ani fără a dezvolta insuficiență cardiacă.

Dintre cei trei factori de risc ai insuficienței cardiace citate, diabetul pare să aibă cel mai mare efect. Cei fără diabet la 45 de ani au trăit cu nouă până la 11 ani fără insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care au suferit de boala de sânge. Acest studiu cuantifica gradul in care prevenirea debutului hipertensiunii arteriale, a obezitatii si a diabetului zaharat poate sa aduca beneficii in ceea ce priveste sanatatea pe tot parcursul vietii, fara boli cardiace si handicap cardiovascular. Pentru a minimiza riscurile, trebuie facute schimbari majore in stilul de viata cotidian. Pe langa sfaturile deja clasice in care este recomandat sa mancam sanatos si sa facem mai mult sport, trebuie sa tinem cont si de stresul la care ne expunem.

Top