Tot ce trebuie sa stiti despre lavanda

Când auziți cuvântul "lavandă", s-ar putea să vă gândiți imediat la o nuanță mai deschisă de violet. Dar există mai multe aprecieri pentru această plantă, decât pentru culoarea ei. Ce este Lavanda? Lavanda este o plantă ușor de identificat prin aroma ei florală, dulce. Se crede că este nativa din apropierea marii Mediterane, Orientul Mijlociu și India, cu o istorie care datează de 2500 de ani. În antichitate, levantica a fost folosită ca o planta sfântă. În plus, a fost adesea folosita pentru a împrospăta și pentru a da un miros placut la o varietate de obiecte personale, cum ar fi hainele și părul.

Care sunt posibilele beneficii de sănătate ale lavandei?

Astăzi, lavanda este mai mult decât o plantă parfumată. După cum se dovedește, această planta medicinala este frecvent utilizată pentru beneficiile medicamentoase și terapeutice. Deci, dacă aveți probleme medicale și nu vreti sa va supuneti riscului efectelor secundare neplăcute care vin la pachet cu multe medicamente eliberate fără prescripție medicală, iată o privire asupra potențialelor avantaje de sănătate ale utilizării de lavandă.

Poate ajuta la îmbunătățirea somnului

Tăierea cofeinei și obținerea mai multor exerciții ar putea ajuta la inducerea somnului. Dar, uneori, aceste eforturi și alte remedii nu funcționează. Dacă sunteți dispus să încercați un tratament pentru un somn odihnitor, un studiu publicat în martie 2017 a constatat că uleiurile esențiale de lavandă sunt un remediu eficient în îmbunătățirea calității somnului a pacienților aflati in terapie intensivă, care aveau dificultăți de somn. Deci, dacă ați încercat alte remedii de somn fără nici un rezultat, plasați câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pernă înainte de a merge la culcare. Doar asigurați-vă că nu o ingerați, pentru că acest lucru poate dauna grav sanatatii dumneavoastra.

vegis.ro

Poate ajuta afectiunile cutanate

O varietate de uleiuri esențiale sunt, de asemenea, excelente pentru utilizarea dermatologică, inclusiv lavanda. De fapt, dacă aveți acnee, eczemă sau o inflamație a pielii, aplicarea uleiului de lavandă în zonele afectate poate juca un rol esential in tratarea lor, potrivit unui articol publicat în mai 2017. Pentru cei cu piele sensibilă, diluați uleiul esențial în apă. Activitatea antioxidantă a lavandei poate contribui, de asemenea, la vindecarea rănilor. Doar asigurați-vă ca v-ati sfatuit cu dermatologul dumneavoastra înainte de a adăuga lavanda in regimul de îngrijire a pielii, pentru a vă asigura că nu va interacționa cu niciunul dintre medicamentele pe care le luați în prezent.

Poate oferi o remediere naturala pentru durere

Unii oameni ajung să obțină reduceri de durere peste noapte atunci când se confruntă cu crampe acute sau cronice. Înainte de a merge pe traseul tradițional pentru a ușura durerea, încercați aromoterapia cu 2% ulei esențial de lavandă diluat în apă. Un studiu a constatat că lavanda este un remediu eficient pentru durerea postoperatorie. Ea conține, de asemenea, polizaharide. Un alt studiu a declarat că plantele care conțin aceste molecule sunt "cele mai puternice în vindecarea bolilor inflamatorii", care includ artrita și reumatismul. Între timp, alte cercetări sugerează că aromoterapia de lavandă poate fi utilizată în timpul travaliului pentru a reduce intensitatea, deși nu are efect asupra duratei durerii.

vegis.ro

Reduce tensiunea arterială și frecvența cardiacă

Cresterea tensiunii arteriale cronice adauga stres la nivelul inimii, crescand riscul complicatiilor de sanatate cum ar fi accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic. Dar un mic studiu a constatat ca atunci cand 40 de persoane au inhalat ulei esential de lavanda dupa o interventie chirurgicala, si-au redus tensiunea arteriala si ritmul cardiac, sugerand ca uleiul a avut un efect pozitiv asupra semnelor vitale. Cu toate acestea, autorii evidentiaza faptul ca mai multe cercetari sunt necesare cu privire la acest beneficiu posibil.

Amelioreaza simptomele astmului

Datorită efectelor antiinflamatorii ale lavandei, se poate îmbunătăți și astmul bronșic. In iulie 2014, revista Life Sciences a constatat că uleiul esențial de lavandă a avut un impact pozitiv asupra sănătății respiratorii, ameliorând inflamația alergică și hiperplazia mucusului.

Diminuează bufeurile menopauzei

Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei care afectează multe femei. Acestea provoacă o senzație bruscă de căldură asupra corpului și poate face ca fața să se înroșească și să declanșeze transpirația. Dar aromoterapia de lavandă timp de 20 de minute de două ori pe zi poate ajuta la diminuarea menopauzei și la îmbunătățirea calității vieții.

elefant.ro

Care este efectul lavandei asupra nivelurilor de stres?

Cu cât este mai mare nivelul de anxietate, cu atât este mai mare riscul de dureri de cap, de depresie și de energie scăzută. Există o mulțime de cercetări care sugerează că lavanda are efecte pozitive asupra stării de spirit, stresului, anxietății și depresiei. De exemplu, un studiu publicat în februarie 2018 în jurnalul Terapii complementare în medicină, a constatat că simptomele sindromului premenstrual s-au îmbunătățit la femeile care au inhalat ulei esențial de lavandă. Au experimentat anxietate mai mică, depresie și nervozitate. De asemenea, un alt studiu controlat, publicat în octombrie 2017 a constatat că tratamentele de masaj cu reflexoterapie si cu ulei esențial de lavandă au oferit beneficii psihologice, scăzând atât anxietatea, cât și depresia.

Care este cel mai bun mod de a selecta și de a păstra lavanda?

Este indicat să vă familiarizați cu diferitele denumiri botanice înainte de a cumpăra levantica. În acest fel, veți selecta tipul potrivit în funcție de modul în care intenționați să utilizați planta.

Lavandula stoechas este destinat suportului emoțional, dar este adesea folosita sub supravegherea unui profesionist instruit. Pentru a ajuta la nervozitate, dureri de cap, insomnie, crampe menstruale sau probleme respiratorii, puteți selecta Lavandula angustifolia. Pe de altă parte, Lavandula latifolia poate ajuta cu dureri de cap, probleme respiratorii, inflamații, mușcături de insecte și dureri musculare sau articulare.

savonnerie.ro

Din fericire, nu trebuie să vă amintiți aceste detalii când cumpărați levănțică!

Eticheta produsului ar trebui să vă spună exact cum să utilizați uleiul sau suplimentul și beneficiile pentru sănătate aduse de acest tip de levănțică. De asemenea, nu uitați să căutați o lavandă 100% pură, de calitate terapeutică, atunci când utilizați planta medicinală. Când cumpărați ulei esențial de lavandă, depozitarea adecvată este importantă pentru menținerea duratei de valabilitate a plantei medicinale. Pentru uleiul esențial de lavandă, asigurați-vă că ați închis flaconul după fiecare utilizare și păstrați produsul într-un loc răcoros și uscat. Același lucru este valabil și pentru suplimentele sau capsulele de lavandă. Opriți utilizarea după expirarea suplimentului!

Top