Modificari pe care le puteti face la domiciliu, daca suferiti de pierderi de vedere

Modificarea casei dumneavoastra pentru a va ajuta la adaptarea ingreunarii vederii nu trebuie să fie dificilă sau costisitoare. Încețoșarea vederii vă afectează capacitatea de a vă concentra direct pe obiecte. Oamenii, de multe ori se plâng că văd anumite zone din casa constant intunecate, ceea ce le poate afecta capacitatea de a funcționa în casă și duce la scaderea calitatii vieții in ansamblu. Acest tip de afectiune poate face mai dificilă deplasarea prin casă și îndeplinirea sarcinilor zilnice. Din fericire, există numeroase modificări pe care le puteți aduce acasă pentru a le face mai plăcute. Multe modificări utile, aduse la domiciliu costă puțin sau se pot efectua in mod gratuit, mai ales cu o bună cercetare și planificare.

Și chiar dacă unele renovări mai extinse pot fi, de asemenea, de ajutor, adaptările la domiciliu nu trebuie să fie implementate simultan.

Iată 20 de modificări care pot fi utile dacă vă confruntați cu pierderea vederii:

Modificări la nivelul intregii case

Anumite modificări nu se aplică numai unei singure camere din casa dumneavoastra, ci intregului spatiu de care dispuneti si pe care il utilizati.

1. Eliminați pericolele de impiedicare

Acestea includ covoare de mici dimensiuni, cabluri electrice, scaune pentru picioare și orice obiecte care pot aparea in calea dumneavoastra si pe care nu le puteti vedea. Ele trebuie îndepărtate pentru a va asigura că suprafețele din casa asigura o deplasare in siguranta.

2. Realizati un contrast între întrerupătoarele de lumină și culoarea pereților

Când un intrerupator este similar cu culoarea peretelui, poate fi dificil de localizat. Se recomandă schimbarea acestor panouri pentru a oferi un contrast cu vopseaua de pe perete.

3. Evitați parchetarea cu modele sau dungi

Podelele care au un model complex pot fi confuze vizual. Culorile simple și texturile uniforme facilitează diferențierea podelei de obiecte și mobilier.

4. Utilizați obloane pentru a reduce luminozitatea

În orice cameră, este important să folosiți acoperiri de ferestre, cum ar fi jaluzelele sau draperiile, care permit utilizatorului să controleze cantitatea de lumină care intră într-o încăpere și să împiedice efectul de orbire să interfereze cu sarcinile zilnice.

lensa.ro

Modificari la nivelul holului si scarii

Când vă deplasati între diferitele zone ale casei dumneavoastra, este important să reduceți riscul de dezechilibru.

5. Marcați scările

Dacă există niveluri diferite în casa dumneavoastra, chiar dacă este doar un pas sau două, este important să furnizați un anumit tip de identificare vizuală între modificările nivelului pentru a preveni căderile. Adăugarea de benzi de culoare strălucitoare pe marginile scărilor poate ajuta, la fel ca și o scară acoperita (covor sau vopsea), care contrastează cu podeaua. Dar aveti gija ca scara acoperita sa dispuna de un sistem de prindere adecvat! Orice carpeta amplasata pe scari, in pofida faptului ca este un bun antiderapant, poate aluneca de pe trepte si poate duce la accidentarea dumneavoastra intr-un mod sever.

Totodata, este util să aveți o diferențiere textuală pentru a indica unde ultima scară întâlnește parterul astfel încât să nu ratați un pas sau să anticipați unul care nu există.

6. Instalați balustrade sau mânere

Fiecare scară trebuie să aibă o balustradă pe cel puțin o parte, dar instalarea pe ambele părți crește siguranța. În plus, manere de prindere pot fi amplasate strategic în orice zonă a casei, unde simtiti ca aveti dificultati in a va deplasa.

7. Ușile si tocurile sa fie in contrast cu peretii

Ușile și tocurile ușii ar trebui să fie ușor de recunoscut în fiecare spațiu și în contrast cu suprafețele pereților adiacenți, pentru a vă permite să stabiliți cu ușurință dacă o ușă este deschisă sau închisă.

Modificări in bucătărie

Unele dintre sarcinile cele mai complexe pe care le efectuați în fiecare zi sunt susceptibile să aibă loc în bucătăria dumneavoastra. Drept urmare, este o cameră importantă si trebuie să vă concentrați asupra modificărilor.

8. Asigurați un contrast între blat și podea

Atunci când vederea dumneavoastra este afectată, poate fi greu să vedeti unde se termină blatul, dacă podeaua are o culoare similară. Puteți elimina această problemă oferind un contrast între blat și pardoseală sau prin introducerea unei benzi de bandă colorată sau un material de tranziție decorativ la marginea blaturilor de bucătărie.

9. Alegeți feluri de mâncare care contrastează în culoare cu blatul și cu fața de masă

Deși acest lucru nu este esențial pentru majoritatea oamenilor, folosirea unor mâncăruri care ies în evidență poate face mai ușoară localizarea și este mai puțin probabil in a sfarsi abandonată in colțul bucatariei.

10. Înlocuiți parchetul strălucitor sau alunecos

Unele bucătării au pardoseli ceramice care sunt predispuse la strălucire in lumina soarelui și devin alunecoase atunci când sunt umede. Înlocuirea acestui tip de pardoseală este adesea recomandat pentru a preveni accidentele în bucătărie.

11. Etichetați recipientele pentru alimente și medicamente

Încercați etichetele de codare în funcție de conținutul recipientului. De asemenea, este important să folosiți un font simplu, de dimensiuni crescute și să vă asigurați că vopseaua fontului contrastează cu fundalul.

12. Amplasați dispozitive de iluminare sub dulapuri

Instalarea luminilor sub dulapurile dumneavoastra de bucătărie nu trebuie să fie costisitoare și poate face mult mai facile activitatile casnice. Este si o modalitate eficienta de a economisi energie, nefiind necesara iluminarea intregii incaperi.

piatraonline.ro

Modificări în baie

Băile pot fi, de asemenea, o zonă dificilă pentru persoanele cu deficiențe in vedere, în special datorită riscului de alunecare pe o suprafață umedă.

13. Folosiți covoare antiderapante

Elementele cu suport din cauciuc, care contrastează cu culoarea pardoselii, sunt cea mai bună alegere.

14. Alegeți prosoapele care contrastează cu peretele

Ca și nenumărate alte obiecte, prosoapele agățate care ies în evidență in raport cu fundalul, ușurează localizarea.

15. Modificați cada in cabină

Baile cu cabina promovează independența și elimină necesitatea de a urca peste o barieră uneori anevoioasa. Instalarea unei bare de sprijin în zona dumneavoastra de duș poate, de asemenea, să vă reducă riscul de cădere. Dacă spațiul va permite, vă recomandăm să puneți o banchetă în duș pentru a ușura anumite sarcini.

16. Instalați o oglindă cu efect de mărire

O oglindă reglabilă vă poate îmbunătăți capacitatea de a vă vedea caracteristicile faciale și de a îndeplini sarcinile pe baza de igiena personala.

Modificări în dormitor și în sufragerie

În timp ce dormitoarele și camerele de zi sunt zone pentru odihnă și recreere, este important să vă asigurați că le puteți strabate cu ușurință.

17. Amenajarea camerei

Plasați obiecte cum ar fi perne și pături pe paturi și canapele pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a le localiza în cameră si a le distinge cu exactitate dimensiunea.

18. Îmbunătățiți iluminarea dulapurilor

Puteți instala iluminare suplimentară în dulapuri pentru a facilita localizarea articolelor.

19. Poziționați televizorul sporindu-i vizibilitatea

Plasați televizorul în umbră. Lumina care se proiecteaza in televizor îngreunează vizualizarea acestuia. Plasarea televizorului in fața unei ferestre creeaza dificultati in urmarirea imaginilor redate .

20. Păstrați ochelarii la îndemână

În zonele din casa dumneavoastra unde efectuați activități cum ar fi cititul sau lucrări care necesită detalii complicate, cum ar fi coaserea, ochelarii vă pot ajuta să vedeți detaliile unui obiect si sa duceti activitatea la bun sfarsit.

Top