Tratarea stresului cauzat de diabet

Persoanele cu diabet zaharat trebuie să se gândească la starea lor și să ia decizii de tratament în mod constant. În ziua în care ati aflat ca aveti diabet zaharat, este ca și cum universul tocmai v-a predat un nou loc de muncă cu normă întreagă pe care trebuie să-l faceți în plus față de orice altceva faceți. Este un loc de muncă special care are un impact mare asupra restului vieții. Nu există nici o salarizare și nici o vacanță. Dificultatea diabetului este o sarcina suplimentara pe care trebuie sa o duca persoanele cu diabet zaharat.

Trebuie sa faca tot ce fac ceilalti: sa aiba grija de munca, familie, finanțe și, în plus, trebuie să se asigure că isi verifica zahărul din sânge, să isi aminteasca să ia medicamentul, să ajusteze dozele de insulină si să numere carbohidrații atunci când mănâncă. Este o sarcină zilnică și neefectuata in mod corespunzator, va poate coplesi. Stresul cauzat de diabet este o serie de răspunsuri emoționale diferite care vin cu tratarea sarcinilor de îngrijire a diabetului zaharat.

Există două tipuri principale de diabet - tip 1 și tip 2.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu produc suficientă insulină. Organismul trebuie să utilizeze carbohidrații din produsele alimentare pentru combustibil. Din acest motiv, persoanele cu diabet de tip 1 se bazează pe injecții cu insulină sau pe insulină eliberata printr-un cateter mic inserat sub piele și apoi atașat la o pompă de insulină purtată în afara corpului.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, organismul nu mai este capabil să utilizeze corect insulina. Majoritatea cazurilor de diabet zaharat (95%) implică forma a doua a bolii. Uneori, persoanele cu diabet de tip 2 trebuie, de asemenea, să utilizeze injecții cu insulină. Cu toate acestea, utilizarea insulinei este un act dificil de echilibrare. Prea mult sau prea puțin poate provoca probleme, chiar și pune în pericol viața.

Când nivelurile de zahăr din sânge scad prea mult de la prea multă insulină, oamenii pot suferi complicatii ireversibile. Nivelurile de zahăr din sânge, care sunt prea mari și sunt lăsate netratate în timp, pot cauza complicații precum tulburările renale, afecțiunile oculare și boli cardiace. Pentru a urmări nivelul zahărului din sânge atunci când utilizeaza insulină, majoritatea oamenilor se bazează pe contoarele de glucoză și pe un dispozitiv de înțepare care prind degetul pentru a extrage o picătură de sânge. Acest lucru se poate face de cateva ori pe zi, sau de cateva zeci sau mai multe ori pe zi, in functie de modul in care nivelurile de zahar din sange fluctueaza.

Mulți alti factori, pe lângă insulină, pot influența nivelurile de zahăr din sânge. Alimentația, alcoolul, activitatea fizică, emoțiile precum stresul și boala pot provoca modificări imprevizibile ale nivelului zahărului.

donaonline.ro

Nu va incredeti decat in studii!

Este important să recunoaștem și să tratăm suferința de diabet deoarece poate avea un impact negativ asupra managementului zahărului din sânge. În unele studii, stresul cauzat de diabet poate afecta diabetul zaharat mai mult decât depresia!

Alegeti unul sau două lucruri care ar avea cel mai mare impact asupra managementului dumneavoastra și concentrati-va asupra acelor două lucruri și probabil că veți atinge acele obiective. Apoi stabiliți iar unul sau mai multe obiective și repetati procesul. Nu totul trebuie să se întâmple imediat.

De asemenea, este important să căutați "speranță bazată pe dovezi”. Multe studii au sugerat că o gestionare eficientă a diabetului zaharat poate duce la o viata lunga si lipsita de griji. Totodata, este important sa nu gandim in mod negativ la aspectele neplacute ale bolii, dar nici sa ne agatam de tratamente revolutionare. Cel mai indicat este un proces de management eficient prin care toate provocarile bolii sunt duse la bun sfarsit.

Cei mai mulți oameni au auzit mesajele înfricoșătoare, dar marea majoritate sunt probleme netratate la timp care au devenit ireversibile. Daca plecati la drum cu o mentalitate pesimista, va ingreunati singur tratamentul.

Sprijinul este o componentă importantă a tratării stresului diabetului. Daca aveti parteneri de boala cu care va intelegeti bine si cu care va confesati, aveti amandoi de castigat intrucat va intelegeti si sprijiniti reciproc. Pentru unii, stresul poate duce la complicatii. Depresia nu este întotdeauna ușor de observat la cineva cu diabet zaharat. Unele dintre semnele fizice ale diabetului zaharat, cum ar fi scăderea in nivelele de energie, ar putea semnala că zahărul din sângele persoanei in cauza nu se regaseste in limite normale. Aproximativ unul din patru sau cinci persoane cu diabet zaharat vor avea depresie la un moment dat.

Semnele care sugerează că trebuie să vorbiti cu un profesionist în domeniul sănătății mintale includ: modificări ale poftei de mâncare și orele de somn, lipsa interesului pentru activitățile pe care le-ai avut odată, izolare socială, senzație de persistență tristă sau fără speranță.

Top