5 informatii despre cheagurile de sange

În condiții normale, cheagurile de sânge pot fi de ajutor. De exemplu, atunci când vă răniți, corpul dumneavoastră formează un cheag de sânge pentru a opri sângerarea. După ce are loc vindecarea, corpul sparge cheagul și îl îndepărtează. Dar, uneori, acest proces merge prost. Unii oameni formeaza prea multe cheaguri de sânge, iar alții au sânge care se coagulează într-un mod neobișnuit. Rezultatul final: tromboembolism venos (TEV), o tulburare care afectează între 300.000 și 600.000 de oameni în fiecare an.

Fără un tratament adecvat, TEV poate bloca fluxul de sânge și oxigenarea în diferite părți ale corpului. Acest lucru poate provoca vătămări grave ale țesuturilor și organelor sau chiar moartea. Vestea bună este că puteți reduce riscul de TEV prin modificări ale stilului de viață și, dacă este cazul, prin medicație.

Iată cinci lucruri pe care doctorii ar dori să le cunoască toată lumea despre TEV:

1. Unele persoane prezintă un risc mai mare

Aproximativ 40% din toate TEV apar in spitale sau la scurt timp dupa externare si aproximativ 30% din ele apar la pacientii cu cancer. O strategie de reducere a TEV la pacientii spitalizati este de a folosi doze mici de medicatie pentru subtierea sangelui. În timpul unei șederi spitalicești, este important să fie facuta o evaluare a riscului de TEV de către echipa de asistență medicală. Acest lucru vă va ajuta să stabiliți cea mai bună strategie de prevenire a riscurilor de trombolism venos. Oamenii cu cancer care sunt consultati in ambulatoriu pot, de asemenea, beneficia de diluanți sanguini in doze scăzute. Riscul de TEV este deosebit de ridicat în timpul tratamentului cu chimioterapie și după o intervenție chirurgicală legată de cancer.

Există numeroase studii clinice în curs de desfășurare, care ajută medicii să determine modul cel mai adecvat de a prescrie tratamentele de prevenire a trombolismelor, pentru pacienții cu cancer. Între timp, bonlavii ar trebui să ceară oncologilor o evaluare a riscului de TEV și să se informeze despre simptome și semnele cheagurilor de sânge. Alte populații care au un risc crescut de TEV includ persoanele cu boli autoimmune, cum ar fi lupus și cei care trăiesc cu HIV. Având un istoric personal de accident vascular cerebral sau o tromboză venoasă profundă, este indicat sa va informati asupra riscului de TEV.

2. Semnele si simptomele pentru TEV nu sunt intotdeauna evidente

Tromboza venoasă profundă și embolismul pulmonar sunt două forme de TEV. Tromboza venoasă profundă apare atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profunda, de obicei în partea inferioara a coapsei sau piciorului. Un embolism pulmonar apare atunci când un cheag de sange se desprinde și se deplasează prin fluxul sanguin către plămâni.

Dacă aveți tromboză venoasă profundă, puteți prezenta următoarele simptome:

 • Umflarea picioarelor sau a brațelor;
 • Durere sau sensibilitate;
 • Febra, crampe sau durere;
 • Piele roșie sau decolorată;

Simptomele embolismului pulmonar includ:

 • Dificultăți de respirație;
 • Durere cu respirație profundă;
 • Respirație rapidă;
 • Creșterea ritmului cardiac;
 • Tuse;

3. Nu exista metode de screening pentru TEV

Testele de screening de rutină sunt disponibile pentru afecțiuni cum ar fi diabetul și colesterolul ridicat, insa nu există teste de screening bazate pe dovezi pentru detectarea cheagurilor de sânge. Principalele modalități prin care medicii vă evaluează riscul de TEV implica analiza istoricului medical și evaluarea simptomelor dumneavoastră. Medicul va poate întreba, de asemenea, despre existenta oricaror antecedente familiale legate de cheaguri de sânge și vă va analiza medicatia actuala.

Deoarece nu există un test de screening pentru găsirea cheagurilor de sânge, este important să cunoașteti factorii de risc, cum ar fi:

 • Interventie chirurgicala;
 • Sederea în pat pentru perioade lungi de timp;
 • Vârstă;
 • Sex;
 • Obezitatea;
 • Medicamente pe bază de hormoni, cum ar fi anticonceptionalele

4. Comportamentul și factorii care ne influenteaza viață sunt importanți pentru prevenirea TEV

Fiind sedentari, obezi si fumatori, toate acestea cresc riscul unei persoane de aparitie a cheagurilor de sange. S-a remarcat, de asemenea, că în timp ce mulți pacienți sunt conștienți că fumatul este rău pentru bolile cardiovasculare și tensiune arterială, ei nu își dau seama că fumatul este rău si pentru cheagurile de sânge. Nu puteți modifica anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta sau istoricul familial, dar deciziile pe care le luati sunt exclusiv în controlul dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți un loc de muncă care impune statul indelungat, asigurați-vă că vă ridicați și vă deplasați periodic. Dacă fumati, renuntati. Aveti grija sa mentineti o dietă sănătoasă și faceți exerciții regulate.

5. Exista medicamente eficiente pentru tratarea TEV

A existat o revoluție a noilor medicamente în ultimii 5-10 ani, care au simplificat tratamentul TEV. Aceste medicamente, denumite anticoagulante orale directe (ACOD), sunt mai usor de utilizat în comparație cu vechiul tratament standard cu warfarină, care necesită efectuarea periodică a analizelor de sânge pentru monitorizare. Dacă sunteți preocupat de luarea de medicamente anticoagulante, discutați cu medical dumneavoastra despre riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni. De exemplu, sângerarea este principalul efect secundar pentru diluanții de sânge și reprezintă o ingrijorare pentru unii pacienți. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru cei care sunt mai în vârstă și mai au si alți factori de risc pentru sângerare.

Dacă preferați să încercați o abordare mai naturală pentru reducerea riscului de TEV, pierderea în greutate și alte modificări ale stilului de viață sunt, de asemenea, niste opțiuni excelente.

Top