Cum ne putem feri de gripa?

Sezonul de gripa este prezent, cu o crestere a activitatii gripale raportata la nivel national. Dar simptomele asemănătoare gripei nu înseamnă neapărat că aveți gripa. Conform ultimelor date furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în săptămâna încheiată la 5 ianuarie 2019, a fost raportată o activitate gripală crescuta si raspandita la nivel national. Se așteaptă ca activitatea de gripă să continue să crească, până la sfârșitul lunii februarie.

Asta inseamna mult mai multi oameni cu febra, dureri de corp, nas uscat si dureri in gat (toate acestea fiind si caracteristici ale unui grup de virusuri comune cunoscute sub numele de adenovirusuri) sa se prezinte la camera de garda a spitalelor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că adenovirusul este responsabil pentru 2-5% din toate infecțiile respiratorii. În timp ce adenovirusurile pot fi mai puțin cunoscute decât gripa, acestea sunt foarte frecvente în rândul tinerilor. Majoritatea copiilor au avut cel puțin o infecție cu adenovirus până la vârsta de 10 ani.

Mai permisive decat gripa, dar reprezinta un risc pentru sanatate

Infecțiile cu adenovirus sunt, de obicei, ușoare, și nu prezintă aceeași amenințare la adresa sănătății ca și gripa. În timpul ultimului sezon de gripă, peste 80.000 de persoane au decedat din cauza complicațiilor legate de gripa, la nivel mondial. Daunele pe care le poate provoca gripa se află la o scară diferită de cea a altor virusuri pe care le cunoaștem. Totodata, tulpina predominantă a gripei, H1N, din acest sezon, tinde să fie mai ușoară decât tulpina H3N2 care a dominat sezonul trecut. Gripa o poate lua un adult sau un copil perfect sanatos, pus intr-o camera cu o persoana bonlava, in maxim 24 ore. Acest lucru nu este posibil sa se intample cu infectiile cu adenovirus, cu exceptia cazului in care aveti un sistem imunitar compromis.

Există un vaccin pentru adenovirusuri?

Deși există un vaccin pentru ambele virusuri, numai vaccinul antigripal este disponibil pentru publicul larg. CDC recomandă ca toată lumea cu vârsta de peste 6 luni să primească un vaccin împotriva gripei.

Tratamentul pentru adenovirus versus gripa

Există si alți viruși în afară de adenovirus care cauzează simptome asemănătoare gripei. Acestea includ virusul sincițial respirator, coronavirusurile și rinovirusurile, care cauzează răceala comună. Gripa produce, de obicei, frisoane, dureri de corp și febră mai mare decât unele dintre aceste infecții, dar este greu de spus fără a face un test. Adenovirusurile pot provoca, de asemenea, diaree, conjunctivită (ochi roz), inflamații, infecție a vezicii urinare, bronșită si inflamarea stomacului și a intestinelor.

Atât gripa cât și adenovirusurile sunt ușor de răspândit. Pentru a vă proteja, se încurajează spălarea frecventă a mâinilor; sa nu atingeti ochii, nasul sau gura cu o rana deschisa, și evitarea contactului cu cei bolnavi.

Top